Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Тепер Охендовському і на бензин для «Лексуса» вистачить...

Чиновникам підвищили зарплату — заднім числом. Себе уряд теж не обділив.

Пам’ятаєте, з яким скрипом у вересні українцям збільшили мінімальну зарплату на 13 відсотків? Аж на двадцять буханок хліба докинули! А ось чиновникам на червону ікорку до свят не поскупилися. Причому не на одну баночку. Урядовою постановою держслужбовцям одразу на чверть зарплату підвищили. Рішення ухвалили 9 грудня, прописавши, що надбавки діють вже з 01.12.

Серед тих, кого ощасливили підвищенням, - прем’єр, керівництво Апарату Верховної Ради, омбудсмен, Центрвиборчком у повному складі, члени Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Нацради з питань телебачення і радіомовлення...

Список — чималенький. І хоча про президента, міністрів, депутатів (а вони за статусом до міністрів прирівнюються) там не згадується, їх теж можна сміливо до «підвищенців» зараховувати. Чому? Та тому що розміри їхніх окладів від прем’єрського «танцюють». Раз прем’єрові 25 відсотків доважили, значить і в президента з урядовцями та депутатами ставки зростуть.

На скільки не у відсотках, а у гривнях, неважко порахувати. До підвищення оклад керманича уряду становив 6 тисяч 640 гривень. Відповідно президентові нараховували 9 тисяч 296 гривень (140 відсотків від прем’єрської ставки), міністрам і депутатам —

6 тисяч 109 гривень (92 відсотки від «прем’єрських»). Після підвищення оклад Арсенія Яценюка зросте до 8 тисяч 300 гривень. А значить, президент отримуватиме 11 тисяч 620 гривень, міністри і депутати — 7 тисяч 736 гривень.

І це — лише оклад, яким цьогоріч обмежили чиновницькі і депутатські зарплати. Оскільки обмеження під гаслами «кризової економії» встановили лише до кінця 2015-го, не факт, що їх продовжать і на наступний рік. «ВЗ» вже писав (у минулому тижневику) про те, як депутатам збираються повернути «старі, добрі» зарплати з усіма надбавками, перетворивши 6109 гривень у 17 з гаком тисяч (і це без врахування так званих «депутатських», розмір яких дорівнює зарплаті). Якщо з цим «проконає», то і чиновницькі зарплати на голому окладі не залишаться.

Набиваючи гаманці, стару пісню заводитимуть: про те, що високі зарплати для посадовців — профілактика хабарництва. Тільки в Украї­ні, як показує сумний досвід, «зарплатопрофілактика» така ж помічна, як для мертвого примочки.

Та й «жити по-новому» усім обіцяли. А тепер: чиновникам - «пакращення», народові — дірку від бублика. Реформ немає, а тим, хто їх провалив, зарплату піднімають. Це що — премія за бездіяльність?..

Догодили і Центрвиборчкому, термін придатності якого ще влітку збіг. Замість того, щоб «славетну» ЦВК імені Охендовського на вихід попросити, простроченим «комісарам» підвищену зарплату виплачуватимуть. На ще один «Лексус» Охендовський з офіційних заробітків навряд чи встигне відкласти. А ось на бензин для вже об’їждженої «тачки» вистачить.

Фото Влада СОДЕЛЯ

Схожі новини