Передплата 2024 «Добрий господар»

Депутатам хочуть додати до зарплати... 23 тисячі гривень!

Проект кошторису Верховної Ради режиму економії не передбачає.

Знаєте, що чекає на Україну наступного року? Попри війну, добробут такими темпами зростатиме, що сінгапурське економічне диво, порівняно з українським, і зовсім дивом не здаватиметься. Сумніваєтеся? А даремно. Оцініть, який у нас зарплатний прогрес: керівник Національної поліції отримує 98 тисяч гривень на місяць, заступники — 70 тисяч, голова Антикорупційного бюро — 60 тисяч... А з наступного року ще й депутатам «старі

добрі» зарплати збираються повернути. Якщо цифри з проекту кошторису Верховної Ради успішно перекочують у проект бюджету, то замість 12 тисяч на місяць (з урахуванням так званих «депутатських» - на виконання повноважень) народні обранці отримуватимуть майже... 35 тисяч! А «безквартирні» - усі 50. Це ж як за рахунок лише депутатських заробітків показник середньої зарплати по Україні підстрибне! А ви кажете — погано живемо...

Що у гаманці вміщалося, тепер у депутатські портфелі пакуватимуть

Не люблять у Верховній Раді свій бюджет на оглядини виставляти, щоб народ на депутатське не облизувався, а то ще обрізання наврочить. Ось тільки тепер приховувати парламентську бухгалтерію стало важче. А все через те, що комітети зобов’язали оприлюднювати стенограми своїх засідань. Із цих «рукописів» (проект кошторису обговорювали на засіданнях Регламентного комітету) і просочилося багато цікавого, чим планують вже з нового бюджетного року ощасливити не лише народних обранців, а й Апарат Верховної Ради: від підвищення зарплат до халявного Wi-Fi в усіх парламентських «точках» (ледь не з туалетами включно). На все про все просять понад 900 мільйонів (на 150 більше, ніж вділили парламенту цьогоріч). І це, мовляв, ще з економією, бо для забезпечення усіх потреб ВР насправді потрібно 1,2 мільярда гривень.

Воно і не дивно, що такі апетити: заготовки для кошторису кроять в Апараті Верховної Ради, а там звикли на широку ногу «гуляти». І депутатам підкидають, і про себе не забувають. Згадайте лише захмарну заробітну плату попереднього керманича парламентського Апарату Зайчука: 464 тисячі річних, або 39 тисяч (!) на місяць. Цьогоріч знову добавки до зарплати для «апаратників» просять.

Ще більше збираються депутатам доважити: крім 6 тисяч 109 гривень окладу, на які народних обранців перевели спікерським розпорядженням з квітня, повернути усі надбавки. Тоді депутатська зарплата зросте утричі — до 17 з гаком тисяч гривень. Але і це ще не все: потроїться і сума «депутатських», за витрату яких нардепи, як і раніше, не звітують. З зарплатою вийде близько 35 тисяч на місяць.

І це тільки для депутатів, котрі у столиці житлом забезпечені. Приїжджі ж, які «кочують» у Києві за кошти з державної кишені (а таких у нинішньому скликанні — майже дві сотні), і далі отримуватимуть «житлову» компенсацію — 14 тисяч гривень на місяць. Причому за ці гроші теж звітів не вимагають. Хочеш - у готелі живи, хочеш - квартиру знімай (орендуєш за вісім тисяч, решту шість — у кишеню). А можеш купити собі апартаменти у престижному районі столиці, записати їх, скажімо, на тещу, жити собі там поживати, і «житлову» компенсацію наживати — 170 тисяч гривень річних на халяву.

Зі службових квартир ладаном не викуриш...

Народні обранці леліють думки не лише про «догройсманівські» зарплати, а й про дармові депутатські квартири. Плануючи кошторис, згадали про «парламентський» будинок, який збиралися звести у Несторівському провулку (центральна частина Києва). На проектування вже витратили близько двох мільйонів гривень. Наступного року ще 600 тисяч «забронювали». І це лише на те, щоб завершити розробку проектно-кошторисної документації. Що далі? Були пропозиції продати ділянку, виділену під забудову. Але це питання на засіданні Регламентного комітету «зам’яли». Навіщо продавати курку, яка несе золоті яйця? З розробкою документів під забудову можна ще рік-два потягнути, висмоктуючи по півмільйона гривень з бюджету. А там, гляди, знову програму «Халявне житло» для депутатів, їхніх помічників й «апаратників» розморозять: зведуть будинок, роздерибанять нібито службові квартири і приватизують, як «папєрєдніки» робили.

Знаєте, скільки «неприхватизованого» житла залишилося у 16 будинках, які значаться на балансі Управління житловими будинками Апарату ВР? Лише 15 відсотків. Депутатських квартир, які не встигли «хапнути», - всього 17. Їхніх обивателів (у списку — екс-«регіонали» Юрій Колоцей, Олександр Черноморов, Григорій Маньковський, Валерій Бевзенко, Юлія Ковальова, Валерій Бондик, Ірина Горіна і Юрій Самойленко, колишні «БЮТівці» Юрій Полунєєв, Іван Сідельник, Василь Кравчук, «литвинівець» Микола Рудченко, комуністи Сергій Храпов та Спірідон Кілінкаров) після закінчення депутатства попросили звільнити службові квартири. Але досі «викурити» вдалося лише чотирьох (прізвищ не озвучують). Інших навіть судами не налякали. «Ленінець» Кілінкаров (йому «халявну» трикімнатну квартиру виділили поза жеребкуванням — за багатодітність: як «патріоту України, який підсилює наш генофонд») заявив, що виселиться лише після звільнення Луганщини, бо у нього, бачите, там житло залишилося. Донька кримського екс-«регіонала» Черноморова, яка облаштувалася у виділеній батечкові квартирі, теж примусовою переселенкою «задєлалася». Скиглить, що держава хоче її, бідну і нещасну, на вулицю викинути. Звісно: у рідному Криму — страшно і темно, а тут живи собі у теплі і добрі, та ще й - на халяву.

Ось тільки платникам податків ця халява щороку у півтора бюджетних мільйона виливається - на утримання VIP-жеку (парламентського житлоуправління), який обслуговує «парламентські» будинки. Знаєте, який там штат? 152 одиниці. Начальство, спеціалісти, сантехніки, слюсарі, двірники, вахтери. І уся ця гвардія за наші гроші дбає про комфорт VIP-«квартирантів», які переписали на себе службове житло.

Парламентські авто мільйонами заправляють

Роз’їжджаючи на шикарних авто, народні обранці і казенним автопарком не гребують (серед передовиків — фракція БПП і «фронтовики»). Найспритніші за місяць весь ліміт використовують - 25 годин на душу. Додайте сюди вояжі службових авто, які обслуговують Апарат ВР, фракції та комітети, і зрозумієте, чому парламентська автобаза «золотою» виходить. 30 літрів пального — добова норма для фракцій, 25 — для комітетів, по 20 — для Апарату і чергових авто. З такими оборотами лише на пальному (загалом в автопарку — 174 одиниці техніки, включаючи вантажний транспорт й автобуси) десятки мільйонів гривень набігає. А якщо точніше, бензиново-дизельні витрати на наступний рік оцінили у понад 27 мільйонів гривень (з 38, які запросили для автобази ВР).

Цю цифру можна було б суттєво зменшити, перевівши автопарк на газовий «корм». При обговоренні проекту кошторису навіть суми озвучили. «Машина на газі економить гривню на кілометрі. Це 200 гривень на день, 73 тисячі на рік, - заявив нардеп Олег Купрієнко. - Газова установка коштує 20-25 тисяч. 50 тисяч чистої економії на одній машині. Чому керівник підприємства не ставить питання щодо оптимізації витрат? Бо газ з балона не можна вкрасти?». Директора парламентської автобази Андрія Нагорного «газова» пропозиція не надихнула. У нього інші плани: не «газувати» автопарк, а «електрифікувати». Треба, мовляв, хоча б шість-вісім новеньких електромобілів купити. А то автопарк, бачите, геть застарів. Може, нульцеві електрокари Tesla підкинути — по три з гаком мільйони за кожну? І розповідати, що це — на благо не парламентаріїв, а екології.

З економією на скороченні штату (332 працівники!) на автобазі теж не поспішають. А тут є що і куди різати. Лише уявіть собі: 42 службових авто постійно працюють у черговому режимі. Є замовлення чи ні, а зарплата водіям «капає». І, звісно ж, не з депутатської кишені.

Депутати по-комуністичному харчуються, а їдальні дотації подавай!

У парламентської їдальні апетити теж — ще ті: 1,3 мільйона їм подавай. Мовляв, і лампочки для вітрин нема за що поміняти, і кухарям здалося б зарплату підняти. А ціни у депутатських харчевнях підняти не пробували? А то навіть найдорожчі страви (тигрові креветки з помідорами чері за 109 гривень чи сьомга з маслинами і лимоном за 84) з депутатськими заробітками неспівмірні. Не кажучи вже про «копійчані» гарніри і салати (гречка — шість гривень за порцію, простий овочевий салат — стільки ж, з кальмарами — 12 гривень).

Та й до закупок для VIP-їдальні претензії є. Торік примудрилися затаритися звичайною капустою за надзвичайною ціною — 80 гривень за кіло (тоді як реально білокачанна коштувала 3-5 гривень). Дебет з кредитом — а різниця до кишені? З м’ясом — та ж історія. «Була трохи завищена закупівельна ціна — десь на відсотків 15, - розповідала депутатам в.о. директора їдальні Людмила Дубровська. - Зараз вже новий поставник, наприклад, по м’ясогастрономії. Але старого ми не прибрали, бо є люди, які люблять його продукцію, хоч вона і дорога».

І після цього нам про нерентабельність парламентських харчевень розповідають?! Для кого треба, вони рентабельні. А поплакатися зайвим не буде: матеріальну допомогу на мільйончик-другий з бюджету підкинуть. Тут навіть декого з депутатів під час обговорення проекту кошторису плачі про нерентабельність VIP-їдальні «вкурвили». «Виходить абсурд, - обурювалася нардеп Ірина Єфремова. - Приватник платить за оренду, сам домовляється з поставниками, оплачує комунальні послуги, і він рентабельний. А ви отримуєте додатково ще й з державного бюджету — і нерентабельні».

Схожі новини