Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вибухи у Сватовому

  • 30.10.2015, 08:56
  • 2 836

 Військові сапери продовжують усувати наслідки катастрофи у Сватовому.

Про це прес-центр АТО повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Зазначається, що боєприпаси, які не розірвалися, виявляють у населеному пункті і на околицях та утилізують їх у безпечних місцях.

"У роботах задіяно більше двадцяти інженерно-саперних підрозділів", - йдеться у повідомленні штабу.

Крім того, сьогодні у Зайцевому, куди напередодні за допомогою представників ЦВС було доставлено всі необхідні будівельні матеріали, розпочнеться ремонт школи.

СБУ відкрила справу за фактом пожежі на військових складах у Сватовому за статтею теракт.

Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив спікер Генштабу Владислав Селезньов.

"Також відомо, що вчора слідчим відділом СБУ України в Луганській області в єдиний реєстр досудових розслідувань внесено кримінальне правопорушення, передбачене частиною 3 статті 258 Кримінального кодексу України "Терористичний акт", - розповів Селезньов.

Щодо причин вибухів боєприпасів на польовому складі у Сватовому розглядаються дві версії: теракт і необережне поводження з вогнем.

Про це сказав голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука в ефірі одного з телеканалів, повідомляє Укрінформ.

Раніше УНІАН передавав, що причиною вибухів є диверсійна діяльність. Про це міністр оборони України Степан Полторак заявив на засіданні Ради реформ у Міноборони.

«Причина займання з'ясовується. За попередніми даними, причиною стали диверсійні дії противника. Для дестабілізації обстановки в регіоні”, - сказав Полторак.

Також міністр додав, що за його розпорядженням створено комісію, яка минулої ночі прибула на місце події. У складі комісії працюють заступники міністра, заступники начальника Генерального штабу Збройних сил.

Крім того, Полторак повідомив, що на даний час, за уточненими даними, в ході цієї надзвичайної події четверо військовослужбовців Збройних сил отримали поранення, а один загинув.

Для ліквідації наслідків вибухів у Сватовому виділили 10 мільйонів гривень.

Голова Луганської обласної держадміністрації — керівник обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука підписав розпорядження, згідно яким з обласного бюджету виділено 10 млн грн для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації в місті Сватове.

Про це повідомляє прес-служба Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, передає УНІАН.

Розпорядженням передбачено надання матеріальної допомоги постраждалим.

Через вибухи у Сватовому змінився графік руху поїздів.

У зв’язку з вибухами на збройному складі у Сватовому Луганської області відбулися зміни в маршрутах пасажирських потягів Київ — Лисичанськ — Київ та Харків — Лисичанськ — Харків.

Про це повідомляє прес-служба Луганської обласної військово-цивільної адміністрації.

Пасажирський потяг № 531 сполученням "Київ — Лисичанськ" до міста Куп’янська рухатиметься за існуючим розкладом, а далі прямуватиме через станції населених пунктів Красний Лиман — Попасна — Лисичанськ — Рубіжне.

Потяги № 410 та № 610 сполученням "Харків — Лисичанськ" прямуватимуть через залізничні станції населених пунктів Ізюм — Красний Лиман — Попасна — Лисичанськ — Рубіжне. На станцію Куп’янська потяги не заходитимуть.

На станціях Красного Лиману та Попасної заплановані технічні зупинки з можливістю посадки та висадки пасажирів. Придбання квитків пасажирами на цих станціях буде організовано в самих потягах.

Відправка потягів зі станції міста Рубіжного буде проводитися за існуючим розкладом, через станції населених пунктів Лисичанськ — Попасна — Красний Лиман.

Потяг № 532 сполученням "Лисичанськ — Київ" з Красного Лиману прямуватиме до станції Куп’янська, далі — за існуючим маршрутом.

Потяги № 410 та № 610 сполученням "Лисичанськ — Київ" прямуватимуть до станції Красного Лиману, потім Ізюм — Харків, без заходу на станцію Куп’янська.

Час відправки пасажирських потягів із Рубіжного:

№ 532 — 17:01

№ 410 — 09:23

№ 610 — 21:23.

Рух приміських дизель-потягів на ділянці Сватове — Попасна тимчасове припинено.

Раніше повідомлялося, що у Сватовому проводять розмінування снарядів та оглядають місце події.

Такі дані станом на 13.00 оприлюднює прес-секретар ГУ МВС у Луганській області Тетяна Погукай у Facebook.

Також встановлюють свідків події та потерпілих.

Раніше прес-офіцер сектору "А" Анатолій Прошин повідомив "Українській правді", що пожежу у Сватовому локалізовано, а Міноборони повідомляло про розчищення території. В даний час зафіксовано, що внаслідок пожежі на складі боєприпасів у Сватовому згоріло 7 приватних будинків місцевих жителів, а також пошкоджено кілька адміністративних будівель.

Мешканцям Сватового потрібні продукти й одноразовий посуд.

Заступник губернатора Ольга Ліщик звернулася до мешканців області із проханням допомогти місцевим мешканця продуктами харчування та однарозовим посудом. Зазначається, щоб продукти приносили до пунктів збору у містах Сіверо Донецьк, Рубіжне та Кремінна.

В даний час зафіксовано, що внаслідок пожежі на складі боєприпасів у Сватовому згоріло 7 приватних будинків місцевих жителів, а також пошкоджено кілька адміністративних будівель.

Кількість постраждалих через пожежу під Сватовим збільшилася до 8 людей.

"Поранено четверо військовослужбовців та четверо мешканців м. Сватове. Їм оперативно надано медичну допомогу", - додав він. Також Ткачук нагдав, що внаслідок загорання боєприпасів загинули дві людини. Унаслідок розриву снаряду загинула жінка 1966 р.н., мешканка м. Сватове, продавчиня магазину "Люкс".

Велика частина населення міста Сватове Луганської області, де сталася надзвичайна пригода на складі з боєприпасами, залишається без електрики і газу.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Державної служби з надзвичайних ситуацій, передає Еспресо.TV.

"Велика частина міста залишається без електро- і газопостачання, ускладнено водопостачання", - йдеться в повідомленні.

Крім того, станом на 12:30 на складі з боєприпасами спостерігаються поодинокі вибухи з інтервалом близько 1 години. Від місцевого населення отримано 58 звернень про виявлення вибухонебезпечних предметів на території міста.

На своїй сторінці у Facebook написав журналіст Слава Маричев, опублікувавши фото з місця події.

"Сватове. Біля складу все всіяне снарядами і уламками. Працюють близько сотні саперів - прочісують поля, дороги, околиці", - йдеться в повідомленні.

Раніше громадський активіст Павло Лисянський на своїй сторінці в Facebook написав:

"У місті паніка, люди бояться виходити з підвалів. Вибухи потужні з частотою в 15-20 хвилин. Квартал Луначарського в диму. Багато жителів не відразу зрозуміли, що сталося. Бігли в підвали, кидали все. Люди виявилися не готові, до такого випробування. Сватове нагадує Дебальцеве під час війни. Паніка. Люди похилого віку боятися виходити на вулицю, сидять у підвалах, де погана вентиляція. У сховищах і підвалах не вистачає медичного обслуговування, медикаментів першої необхідності, питної води та продуктів", - пише Павло.

Станом на 11:00 30 жовтня на території арсеналу поблизу міста Сватове, що на Луганщині, продовжуються заходи з гасіння пожежі.

Про це з місця події повідомив речник АТО у Луганській області Руслан Ткачук, передає Еспресо.TV з посиланням на його сайт.

Боєприпаси, розкидані по всьому місту Сватове, продовжують детонувати. Про це сказав у ефірі одного з телеканалів начальник прес-служби ГУ ДСНС України в Луганській області Олександр Чалий.

"Боєприпаси зі складу розкидані по всьому місту і вони продовжують детонувати - періодично чути вибухи", - сказав він.

Пожежа на території об'єднаного польового складу у м.Сватове сталася внаслідок пуску сигнальної ракети, що потрапила на територію з-поза меж складу.

Про це заявила на брифінгу у Києві начальник управління комунікацій та преси Міністерства оборони України Оксана Гаврилюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Як з'ясовано комісією, до складу якої увійшли відповідальні керівники Міністерства оборони та Генерального Штабу ЗС України, близько 19.45 29 жовтня внаслідок пуску сигнальної ракети, що потрапила на територію з-за меж складу, сталося займання та пожежа на території військової частини", - сказала Гаврилюк.

Станом на ранок з міста Сватове самостійно виїхало близько 5 тис. осіб. Про це йдеться у повідомленні ДСНС, передає Еспресо.TV.

Загальна чисельність населення у м. Сватове складає 19 тис. 700 чоловік, у с. Міловатка 2 тис. 300 чоловік. У зоні ураження знаходяться 476 багатоповерхових та приватних житлових будинків, в яких проживає близько 6 тис. осіб. Станом на ранок з міста Сватове самостійно виїхало близько 5 тис. осіб.

Це з’ясувала комісія, до складу якої увійшли відповідальні керівники Міністерства оборони та Генерального Штабу ЗС України, передає Еспресо.TV.

Також з 8 години, п’ятниці, розпочалися заходи з гасіння пожежі на самому арсеналі. Задіяно три пожежні танки ЗСУ, заправку водою яких забезпечують караули ДСНС. Пожежа на території складу з боєприпасами у місті Сватове Луганської області локалізована.

Наразі відключено газо- й електропостачання об'єктів міста в зоні можливого ураження, в якій розташовано 476 багатоповерхових і приватних житлових будинків. Працівники МВС очепили територію по периметру, встановили пропускний режим.

До ліквідації надзвичайної ситуації залучено 898 чоловік особового складу та 169 одиниць техніки.

З 4.00 вибухи на території військового складу в Сватовому припинилися. В Генштабі не виключили, що однією з причин пожежі на складі боєприпасів може бути теракт.

Про повідомили у прес-службі ДСНС. "О 19 год. 35 хв. 29 жовтня в місті Сватове Луганської області на території польового складу ракетно-артилерійського озброєння Міністерства оборони України, де зберігаються боєприпаси, виникла пожежа з подальшою детонацією і розльотом осколків боєприпасів. В результаті події загинули дві людини і четверо травмовані", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що, згідно з інформацією Міноборони, на складі зберігалося близько 3 тис. тонн боєприпасів.

"За попередньою інформацією, пошкоджено 9 п'ятиповерхівок, 6 чотирьохповерхівок та 20 триповерхових будинків. У результаті розльоту боєприпасів спалахнули локальні пожежі. Силами бригад ДСНС та військових підрозділів їх вдалося локалізувати та погасити. Вживаються заходи аби локалізувати пожежу на арсеналі", - йдеться в повідомленні.

У місті Сватове створено оперативний штаб, до складу якого увійшли представники Міністерства оборони, правоохоронних органів, ДСНС, органів державної влади та місцевого самоврядування.

З метою контролю за ситуацією місто Сватове розділене на 6 квадратів, в кожному з яких ситуацію контроюють зведені групи представників ЗС України та МВС. Зазначені групи фіксують падіння боєприпасів, що не розірвались, надають медичну та консультативну допомогу місцевим мешканцям, а також забезпечують заходи з недопущення мародерства. Здійснюється посилена охорона місця події та периметру самого населеного пункту.

О 6.00 розпочали роботу 15 зведених груп, до складу яких ввійшли мінери та вибухотехніки ДСНС, ЗС України, співробітники міліції та медичні працівники. Їх завдання - розмінування та вивезення спеціалізованим автотранспортом боєприпасів, які не розірвалися.

"Рішенням штабу для забезпечення безпеки та здоров'я громадян у місті Сватове тимчасово обмежене пересування, - зазначив заступник керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Клименко. - З міста евакуйовано пацієнтів Сватівської районної лікарні, будинок пристарілих та школу-інтернат. Також вивезено понад 200 мешканців міста, ще близько 500 мешканців залишили територію населеного пункту на приватному автотранспорті".

Створено комісію з представників органів влади та місцевого самоврядування, які фіксують руйнування та визначають матеріальні збитки.

За словами заступника керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Клименка, джерело пожежі - площадка на військовому арсеналі площею 300 м на 300 м. "Загалом на складі знаходиться близько 3,5 тис. тонн боєприпасів різної модифікації", - повідомив він.

Схожі новини