Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Історичний центр Львова – за крок до виключення зі спадщини ЮНЕСКО?

А все через незаконні забудови на площі Ринок.

Громадські активісти Львова вже кілька місяців б’ють на сполох. Через незаконні самобуди в історичній частині міста, зокрема на площі Ринок, є ризик виключення Львова зі списку світової спадщини ЮНЕСКО. Тривожні дзвінки раніше уже лунали від ЮНЕСКО...

Колись цій організації увірветься терпець.

«Рано чи пізно ЮНЕСКО ухвалить рішення щодо Львова, - наголошує громадська активістка Олеся. - На площі Ринок, 28, та 36-37 діється щось страшне. Там рейдерське захоплення. Ми неодноразово приходили до керівника відділу охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Андрія Левика (його звільнено з посади. - Авт.), просили виїхати на об’єкт. Коли оббивали штукатурку на пл. Ринок, 28, я телефонувала йому двічі. Його відповідь: “Не втручайтеся у мій робочий день!”.

Левова частка незаконних будівельних робіт — у самому серці Львова: площа Ринок, 36-37, площа Ринок, 28, вул. Вірменська, 30, площа Міцкевича, 9, вул. Вірменська-Краківська. Посадовці мерії констатують невтішний факт: кількість незаконних забудов зростає. Контролюючі органи лише створюють видимість роботи. Наприклад, суд ухвалює рішення про зупинення незаконного будівництва чи знесення незаконних поверхів у кам’яниці, а виконавча служба не реагує. Тим часом забудовник продовжує зводити споруду в обхід закону чи під приводом “реставрації” руйнує пам’ятку архітектури.

Як розповів “ВЗ” начальник управління архітектури Львівської міської ради Юліан Чаплінський, найбільше проблем із самобудами створює підприємець Григорій Козловський. “Без погоджень виробляє на площі Ринок, 36-37 незрозуміло що, - обурюється головний архітектор Львова. - Чомусь мовчить прокуратура, міліція. Чи можуть за таке виключити з ЮНЕСКО? Думаю, так”.

Запевняє, що на конференції ЮНЕСКО, яку він відвідав разом з начальником управління охорони історичного середовища Лілією Онищенко, не йшлося про те, що Львів виключать. «У нас є дедлайн — кінець 2016 року, - каже чиновник. - До того часу ми з експертами мусимо попрацювати над вирішенням проблемних питань — розробити План управління пам’ятками, узгодити його з експертами ЮНЕСКО. Наступного року на це передбачать кошти. План управління пам’ятками — програма, яка передбачає почерговість реставрації пам’яток архітектури в зоні ЮНЕСКО”.

- А самобуди на вул. Вірменській-Краківській, Вірменській?..

- Будівництво готелю на вул. Вірменській-Краківській — давній проект, який зараз — найменш скандальний. Після того, як міжнародний проект готелю зарубали (споруда мала бути сучасною, але це не вписується у концепцію стародавнього міста. - Авт.), замовник продав ділянку підприємцям братам Дубневичам. Вони працюють з архітектором-реставратором Юрієм Дубиком. Щодо цього об’єкта погоджено усі документи. Архітектура проекту наближена до тогочасної львівської забудови — проект “Старовинне місто”. Це буде нагадувати забудову готелю “Леополіс”.

Фото зі сайту ЗІК

Схожі новини