Передплата 2024 «Добрий господар»

«Живуть по-новому», діють по-старому

Чиновників у їхнє ж фінансово-майнове «лайно» носом тичуть, а їм усе — як з гуся вода.

Після кожного чергового скандалу з «засекреченими» доходами, фінансовими оборудками і підпільним майном депутатів та чиновників стає усе зрозумілішим, що «заможновладці» вкладають у модне гасло «Жити по-новому». Для них жити по-новому — це забути старе. Те, що до призначення прикупили чи відхопили. І чим дорожче

(у грошовому еквіваленті) це «старе», тим частіше його «забувають» у деклараціях вказувати. Хтось про закордонний бізнес (свій чи родичів) не пам’ятає. У когось настає амнезія, коли спливає кримінальна справа щодо відмивання коштів. А хтось раптом забуває, що подарував розкішний маєток загадковій панянці, і приїжджає туди, як до себе додому. Та ще й на «броньовику» за 19 мільйонів гривень, який бозна-звідки взявся. Забудькуватість чиновників вже на епідемію змахує. Зараза шириться, а «лікарі» вдають, що нічого не відбувається.

За останні кілька днів героями «амнезійних» скандалів стали одразу троє високопосадовців — глава президентської Адміністрації Борис Ложкін, генпрокурор Віктор Шокін та головний фіскал Роман Насіров.

Головний «адміністратор» президента забув про кримінальну справу в Австрії за статтею «відмивання коштів». Нагадати історію про те, як кругленька сума з одного офшорного рахунку перекочувала на інший і до чого тут Ложкін, взявся нардеп Сергій Лещенко. Каже, австрійські правоохоронні органи зацікавилися главою АПУ після того, як запідозрила неладне у фінансових операціях з переоформлення у 2013 році медіа-власності Ложкіна на структури младоолігарха Курченка (того самого, який нині — у бігах). «Сумнівні перекази багатомільйонних сум помітив підрозділ МВС Австрії, який займається розслідуванням відмивання коштів. Цей підрозділ і написав у березні 2015 року заяву до спеціальної прокуратури про те, що є підозри про відмивання коштів щодо трьох українців», - заявив Лещенко. Серед трьох підозрюваних, каже, фігурує глава президентської Адміністрації Ложкін. Його прізвище згадується й у відповідному запиті, який австрійська сторона адресувала українській Генпрокуратурі.

За інформацією Лещенка, оборудка, яка привернула увагу австрійських правоохоронців, стосується «продажу Ложкіним «Українського медіа-холдингу» структурам Сергія Курченка, коли транзакції проводилися з офшорних на офшорні фірми через рахунки в австрійських банках». Сума, яка фігурує у розслідуванні, - 315 мільйонів євро. Ця австрійська знахідка, заявив Лещенко, мала б зацікавити і відповідні органи в Україні. Хоча б на предмет того, чи усі податки сплатив пан Ложкін від продажу медіа-активів. «Але, судячи з того, як австрійський запит ховали в Україні, у найближчі роки чекати такого розслідування не доводиться», - підсумував нардеп, киваючи на Генпрокуратуру. Мовляв, засекретили австрійський запит щодо Ложкіна саме стараннями очільника ГПУ Віктора Шокіна.

Потайливість і «забудькуватість» генпрокурора занепокоїла і журналістів проекту «Без парканів». З’ясувалося, що пан Шокін то частку чотирикімнатної квартири у Харкові забув у декларації прописати, то у шикарний маєток під Києвом «по старій пам’яті», як до себе додому, зачастив. Невже і тут амнезія «генерального» підвела: забув, що незадовго до призначення у головне прокурорське крісло подарував хороми з басейном загадковій щасливиці.

Добре, хоч до підлеглих Шокіна пам’ять час від часу повертається. Після затяжної мовчанки згадали нарешті, звідки у шефа броньований «Мерседес», вартість якого знавці у 19 мільйонів гривень оцінили. Як заявив помічник генпрокурора Владислав Куценко, «броньовик» для Шокіна в оренду взяли. Не ризикувати ж, мовляв, дорогоцінним життям «генерального». «Через виявлення у приймальні Ген­прокуратури револьвера, а також після заяв генпрокурора про погрози його життю, служба його охорони прийняла рішення орендувати броньований автомобіль Mercedes. На жаль, в Україні немає броньованих Daewoo і «Таврій», - блиснув «дотепністю» Куценко. Генпрокурор їздить на «броньовику», оренда якого обходиться у 10 тисяч на місяць. В країні - ...опа, а Шокіну і його підлеглим весело. Їх би на «броньовик» і на передову в АТО. Хай би там кепкували.

Голова Державної фіскальної служби Роман Насіров теж з кризи сміється. А що йому біда зробить — з його мільйонними доходами, закордонним бізнесом дружини і парочкою квартир у Лондоні? Ось тільки про той самий бізнес і «забугорну» нерухомість пан Насіров у декларації не згадав. Забув прописати капіталовкладення дружини, яка, за інформацією видання «Наші гроші», є власницею щонайменше однієї британської й однієї української фірм. Відхрещується головний фіскал і від двох лондонських квартир. Хоча витяги з британського реєстру нерухомості (копії оприлюднили журналісти «НГ») вказують на те, що Насіров таки має стосунок до лондонських «квадратних метрів». «Я чистий перед законом, як сльоза», - божиться головний «ДФСник». Головне, що у «верхах» вірять. А де вірять, там не перевірять.

Схожі новини