Передплата 2024 ВЗ

Пане Зозуля, сплатіть нарешті ті штрафи!

Головний поліціянт Львова Юрій Зозуля спілкувався з журналістами за принципом «Сам дурень»...

Керівник патрульної поліції Львова 26-річний Юрій Зозуля (свого часу прославився тим, що затримав народного депутата Сергія Мельничука, який керував автомобілем без прав) досі не сплатив власні штрафи за порушення Правил дорожнього руху. Про це він зізнався під час зустрічі з представниками відділення Асоціації правників України у Львівській області (до заходу долучилися також журналісти), відповідаючи на запитання кореспондента “ВЗ”. “Частину штрафів сплатив”, - сказав Зозуля. Щоправда, не уточнив, скільки сплачено, скільки — ні. Пообіцяв журналістам, якщо не матиме боргів — першими повідомить про це їм. Лише за цей рік капрал Зозуля був оштрафований аж шість разів: п’ять — за перевищення швидкості, один раз — за те, що не пропустив пішохода. Громадська організація “Варта-1” повідомила й про сьоме порушення, уже у статусі новоспеченого керівника поліціянтів Львова — перевищення швидкості на дорозі.

Юристи та громадські активісти запросили головного патрульного Львова для того, щоб обговорити юридичні нюанси роботи поліції в нових умовах - і заодно налагодити співпрацю. Зустріч відбулася за закритими дверима в готелі “Лео­поліс” у форматі вечері. Журналістам було дозволено прийти тоді, коли обговорення вийшло на фінішну пряму. Як стало відомо “ВЗ”, тридцять осіб, які прийшли на “дефіляду” з Юрієм Зозулею, скинулися на вечерю по 100 гривень. З пана Зозулі, звісно, грошей не брали. На зустрічі був також начальник Львівського міського управління міліції Павло Гарасим.

Під час вечері Юрія Зозулю та Павла Гарасима запитали, чи нова поліція покращила криміногенну ситуацію в місті: яких злочинів стало менше, які надалі мають місце? Та пан Зозуля на ці запитання не міг чітко відповісти. З його реакції, зокрема і на гострі запитання журналістів, було видно, що головний патрульний Львова не був готовим до критики. Нервувався, опускав голову, горбився, відповідав сухо і навіть зверхньо в стилі “Сам дурень!”. Відчувалися “зірковість” і “мажорність” поліціянта. Після незручних запитань журналістів Юрій Зозуля кілька разів вживав слово “некомпетентні”. Найбільше викликів поліції, каже пан Зозуля, пов’язано з алкоголізмом, який стає причиною багатьох проблем — ДТП, бійок, дебошів. Адвокати Львова запитували правоохоронців і про несанкціоновану торгівлю в центрі. “Це компетенція дільничних інспекторів, а не патрульних”, - повідомив Зозуля. А Гарасим вину за процвітання стихійної торгівлі переклав на плечі львів’ян. Мовляв, якби не купували з асфальту, то продавцям не вигідно було би працювати. “Треба звертатися до Львівської міської ради, щоб там виділили додаткові місця для торгівлі”, - наголосив пан Павло.

Кілька запитань до пана Зозулі підготувала і журналіст “ВЗ”. Зокрема, чи багато в поліції охочих чергувати вночі? Злі язики кажуть, на нічні чергування деякі патрульні рвуться, бо це можливість отримати “подяку” від нетверезих водіїв... “Не розумію, що це означає — записуються чи не записуються, - відрізав пан Юрій. - Будьте компетентними! Надавайте докази, факти передачі хабарів патрульним. Графік чергувань розписують на місяць (виходить чотири нічні зміни, чотири денні). Це відбувається циклічно. Немає такого, що я хочу чергувати вдень, завтра — вночі, або давай поміняємося чергуванням. За час роботи у Львові зібрав близько п’ятдесяти скарг щодо дачі патрульним хабарів. Люди скаржаться, нічого не роблять, крім того, щоб якось нас позлити чи створити медійний прецедент. Є наші “фани”, які постійно пишуть одне і те ж”. Представник Асоціації правників Львівщини, юрист Дмитро Гудима уточнив: чи є патрульні, на яких постійно скаржаться? “Ні, якщо такі працівники є, тоді на них треба звернути увагу”, - відповів пан Зозуля.

Журналісти не оминули увагою зворушливе відео в соцмережах та Інтернеті про те, як під час затоплення вулиць поліцейські рятували з маршруток молодих дівчат. Чому не допомагали чоловікам, старшим жінкам? Мовляв, це схоже на піар... У розмову втрутився модератор зустрічі, голова відділення Асоціації правників України у Львівській області Антон Подільчак: “У таку погоду старші жінки не їздили”... “Я не був у цій маршрутці, тому нічого не можу коментувати, - сказав Юрій Зозуля. - Також не можу сказати, чим керувалися поліцейські, коли це робили. Вірю, що вони керувалися благими цілями. Кому там вони не допомогли — запитайте патрульних”.

- Розкажіть про свій будинок під Києвом...

- Маю будинок! Що вам розповісти? Маю будинок, квартиру, машину. Що тут такого? Як звичайна людина, яка живе у XXI столітті, у мене до цього була нормальна робота, заробляв нормальні гроші. Працював у консалтингу. Міг собі купити машину, будинок.

- Коли оприлюдните декларацію про свої доходи?

- Треба надіслати запит на МВС України. Один з телеканалів розмістить документ на своєму сайті. У мої обов’язки не входить розповсюдження декларації. І в обов’язки моєї прес-служби теж... Давайте запитання по суті!

Фото автора

Схожі новини