Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У міліцейському вузі спалахнув «квартирний» скандал

Екс-ректор університету внутрішніх справ генерал-лейтенант Володимир Ортинський  стверджує, що його підпис під «житловим» документом підробили.

Останнім часом найкращі юристи Львівського державного університету внутрішніх справ змушені не передавати свої знання курсантам, а застосовувати їх на практиці - у судах доводити, що в міліцейській “альма-матер” не порушували законодавства під час розподілу квартир серед працівників університету. Адже у червні цього року Галицький районний суд міста Львова визнав незаконним список пільговиків університету, які перебували на квартирному обліку.

Умови проживання багатьох науковців і викладачів університету внутрішніх справ - далекі від ідеальних. У 2006 році фахівці з підготовки міліцейських кадрів одержали шанс покращити житлові умови завдяки отриманню кількох квартир у новобудові, яку зводили на вулиці Кривоноса у Львові за дольовою участю вузу. Трикімнатну квартиру у новому будинку сподівався отримати й першочерговик, кандидат наук з фізичного виховання та спорту Микола Кость. Він вісімнадцять років прожив разом з дружиною і двома дітьми в гуртожитку Львівського державного інституту фізичної культури, а згодом мусив винай­мати житло.

Квартира, на яку претендував викладач, дісталася начальнику кадрового забезпечення університету підполковникові Анатолієві Перепелиці. Останній також мав чимало підстав для отримання житла: жив, як вказувалося у відповідних актах, разом із батьком, дружиною, сином і мамою у маленькій квартирі. Батько підполковника - колишній працівник міліції, який отримав травму під час виконання службових обов’язків і став інвалідом першої групи. Літня людина потребувала, вказувалося в актах обстеження житла, “спокою та окремих умов проживання”. 7 листопада 2006 року під час спільного засідання адміністрації та профспілкового комітету університету Анатолія Перепелицю включили у пільговий список працівників, які мали пільги на отримання житла. Трикімнатна квартира в новому будинку дісталася йому.

Обстоюючи своє право на отримання квартири, Микола Кость подав позов до Галицького районного суду з вимогою визнати ордер на квартиру, отриману Перепелицею, незаконним. Після низки процесів, які завершилися у вересні минулого року, позов пана Костя відхилили як безпідставний...

Квартирні суперечки між черговиками-пільговиками - чи не найпоширеніші у цивільному судочинстві справи, якими нікого не здивуєш. Та під час судових двобоїв, що стосувалися розподілу квартир в університеті внутрішніх справ, спалахнув скандал, який завершився відкриттям кримінального провадження. Обстоюючи своє право на спірну квартиру, Микола Кость у суді заявив, що протокол засідання адміністрації та профкому університету від 7 листопада 2006 року, під час якого в список позачерговиків включили підполковника Перепелицю, був фальсифікованим, - бо такого засідання взагалі не проводили.

Під протоколом, який, за словами пана Костя, сфальсифікували, стояв і підпис тодішнього ректора університету внутрішніх справ генерал-майора Володимира Ортинського. Останній надав до суду письмові свідчення: “Перебуваючи на посаді ректора Львівського державного університету внутрішніх справ, участі у спільному засіданні адміністрації та профкому, яке відбулося 7 листопада 2006 року, не брав, протоколу спільного засідання не підписував”.

За фактом підробки документа прокуратура Львівської області почала кримінальне провадження. 30 червня цього року його припинили “у зв’язку із відсутністю складу кримінального правопорушення”. Хоча і на допиті у слідчого генерал-лейтенант Володимир Ортинський засвідчив, що протоколу не підписував, підставою для закриття справи стала проведена на вимогу адміністрації університету внутрішніх справ почерко­знавча експертиза. Після низки досліджень фахівці Експертно-криміналістичного центру при ГУ МВСУ у Львівській області визнали, що підпис під злощасним протоколом... “виконано Ортинським Володимиром Львовичем!”.

Через “житлове питання” Микола Кость звільнився з університету, проте судові двобої з колишніми колегами продовжив. Програвши суд за право володіти квартирою, подав до Галицького районного суду позов з вимогою визнати незаконним весь контрольний список працівників університету, які користувалися правом позачергового отримання житла. 16 червня цього року Галицький райсуд позов задовольнив і визнав список позачерговиків університету незаконним. Чим дав підставу оспорювати законність видачі чи не всіх ордерів на квартири, що видавалися останніми роками працівникам міліцейського вузу.

Замість коментаря

Адміністрація Львівського державного університету внутрішніх справ подала апеляцію на рішення Шевченківського райсуду від 16 червня 2015 року. В апеляційній скарзі, зокрема, зазначили: “При розгляді справи суд явно прийняв позицію позивача, ігноруючи фактичні обставини справи. Вирішення питання про першочергове чи позачергове надання житла конкретним особам належить до виключної компетенції власника житлового фонду та виконкому місцевої влади, а не суду. Таким чином прийняте рішення не обґрунтоване та підлягає до скасування”. Апеляція наразі не розглядалася.

Схожі новини