Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пам’ятник Шептицькому «відкрив» Святоюрську площу та собор

Львів’яни пропонують встановити на площі лавочки та кіоски з релігійною літературою.

Журналіст “ВЗ” продовжує дослідження популярних туристичних місць та площ Львова, щоб дізнатися думку експертів та містян щодо їх удосконалення. Цього року в епіцентрі уваги львів’ян стала площа Святого Юра, де до 150-ліття з дня народження Андрея Шептицького відкрили пам’ятник Митрополиту. Отже, є усі підстави сподіватися, що площа стане улюбленим місцем для туристів і львів’ян. Щоправда, довкола площі і досі не вщухають скандали: громадські активісти захищають сквер від вирубування. Були зауваження і до проекту реконструкції площі та зміни руху.

...Йду на площу Святого Юра. Там неквапливо ходять туристи, фотографуються біля пам’ятника. Громадський простір впорядкований, висаджено клумби. Та біля скверу — пісок, робочий безлад. Цю частину площі ще не завершили. Кілька жінок жваво обговорюють “нюанси” реконструкції та перипетії, які точилися довкола облаштування площі. “Площу і пам’ятник встановили “алярмово”, - обурюється пенсіонерка Надія. - Зараз тут все красиво, чисто, затишно. Та чи через рік не почне тріскати плитка, і чи у монументі не виявиться дефектів?”.

50-річній львів’янці Ангеліні пам’ятник Шептицькому подобається. Каже, передає велич його постаті. Він не є монументальний, передає особливий мікроклімат площі Святого Юра та собору.

“Пам’ятник Митрополиту Шептицькому якось по-іншому відкрив собор Святого Юра, - ділиться враженнями громадська активістка Марія Бондар. - Раніше собор був наче непомітний, захований. Тепер він “заграв” по-новому, став особливим і домінантним. Сподіваюсь, після реконструкції площа стане однією з найкомфортніших у місті. Тут будуть клумби, красиві квітучі кущі, бруківка, вказівники. Сюди екскурсоводи водитимуть туристів. Відтак трохи розвантажаться площа Ринок та проспект Свободи”.

До розмови приєднується 48-річна львів’янка Оксана: “Сквер красивий, але бракує лавочок. Також не завадив би wi-fi. Вважаю, кіоски з їжею тут би не пасували. А ось ятки з релігійною літературою та газетами цілком би “вписалися”.

Деякі містяни кажуть, що картину площі псують довколишні непрезентабельні будівлі, які треба відремонтувати, чи хоча б поштукатурити. Зокрема, корпус хімічного факультету Національного університету “Львівська політехніка”.

Глава УГКЦ Блаженнійший Святослав зазначив під час відкриття монумента, що Шептицький зображений не у вигляді тріумфального князя Церкви, а у вигляді убогого монаха, підперезаного шкіряним ременем. За авторським задумом, він — ніби Мойсей українського народу сходить зі Святоюрської гори, наче з українського Синаю. Збоку викарбуваний герб родини Шептицьких.

Однак не усім подобається пам’ятник Митрополиту. Або просто ще його належно не оцінили. Житель Києва Святослав Павлюк висловив свою думку у соцмережах: “Зробити з особи світового масштабу скульптуру провінційного бороданя, при тому пересварити між собою місто, і ввалити купу грошей - так треба було вміти. Пам’ятник Бандері стоїть посміховиськом на площі, пам’ятна дошка Йосипу Сліпому - жахом біля Голов­поштамту. Тепер ще і ця скульптура буде тішити око правдивих галичан. Радію, що Гузар не був на тому відкритті”.

Активіст громадської ініціативи “Врятуй сквер Святого Юра” Антон Савіді сказав “ВЗ”, що не хоче оцінювати пам’ятник Шептицькому, мовляв, нехай це роблять мистецтвознавці. Лише зауважив, що не має особливих претензій до монумента: його освятили — нехай стоїть. “А ось площа ще не закінчена, - каже Антон Савіді. - Є питання зі сквером та дорогою, яка має проходити через нього. Доки триває судовий процес, не допустимо жодних робіт для прокладання нової дороги. Будемо чергувати у сквері, проводити різноманітні заходи, привертаючи увагу дедалі ширшого кола жителів до проблеми”.

За його словами, ініціатива “Врятуй сквер Св. Юра” вимагатиме у мерії повернення скверу офіційного статусу, якого він був позбавлений на сесії Львівської міської ради 26 лютого 2015 року. “Починаємо кампанію зі збору коштів на відновлення зеленої оази”, - підсумував Антон Савіді.

Схожі новини