Передплата 2024 «Добрий господар»

Хто «полює» на міліціонерів?

Серія вибухів є свідченням того, що антидержавні сили знову прагнуть дестабілізувати ситуацію у Західній Україні.

Львів’яни почали здавати кров для поранених під час терористичних актів міліціонерів Надії Андрухів і Романа Личака. Стан обох поранених, зазначають лікарі, залишається “стабільно важким”. Міліція Львівщини продовжує перебувати в посиленому варіанті несення служби. Розслідування кривавих подій, під час яких зазнали поранень міліціонери, проводять слідчі СБУ, які почали кримінальне провадження за фактами вчинення терористичних актів.

Близько 9-ї години ранку, 14 липня, у Львові, на вулиці Плуговій, 8-а, під дверима опорного пункту Шевченківського райвідділу міліції, що розташований у багатоповерховому житловому будинку, пролунав вибух. Важкі поранення отримав 24-річний дільничний інспектор міліції Роман Личак. Лейтенант, який лише другий рік служить у міліції, того ранку прийшов до опорного пункту, щоб почати прийом громадян, і підірвався на розтяжці. На місце події виїхало все міліцейське керівництво області. Не встигли правоохоронці оглянути місце події, як через годину у цьому ж районі, на вулиці Юрія Липи, 45, пролунав другий вибух - також під дверима опорного пункту міліції. Важкі поранення отримала дільничний інспектор міліції 31-річна Надія Андрухів.

Офіцери міліції підірвалися на гранатах, до яких приєднали розтяжки. У першому випадку, розповів начальник ГУ МВСУ у Львівській області полковник Дмитро Загарія, розірвалася граната, яку замаскували якоюсь банкою з недопалками. Граната, встановлена під другим опорним пунктом, також була захована у порожній банці.”Зафіксована була дужка, запобіжник. Коли наш працівник відсунув ногою цю банку, пролунав вибух, - розповів Дмитро Загарія. - Дільничний інспектор Надія Андрухів теж підірвалася на вході до опорного пункту міліції. Відрізнялися лише маскування гранат. На вулиці Плуговій це була банка з-під кави або оливи, на Юрія Липи - звичайна скляна банка...”

Поранених міліціонерів госпіталізували до міської лікарні швидкої медичної допомоги. Обом зробили операції. Юнака оперували півтори години, жінку - чотири. “Стан хворого при поступленні,- розповіла завідувач відділення анестезіології Зоряна Біда,- був вкрай важкий. Його одразу повезли в операційну. У пораненого — осколкові поранення верхніх і нижніх кінцівок та проникаюче поранення ока. Сподіваємося, хлопчина буде бачити. Та наразі це лише прогнози”.

У Надії Андрухів поранення були ще важчими. До лікарні її привезли в критичному стані з множинними ушкодженнями тонкої кишки, пошкодженням нирки, переломом правої нижньої кінцівки, величезною крововтратою та травматичним шоком IV ступеня. Під час операції жінці довелося ампутувати ліву ногу та видалити нирку й частину кишківника. Надія, розповіли її рідні, самотужки виховує малолітню донечку.

Негідники обрали для вчинення терактів вівторок не випадково. Адже того дня всі опорні пункти міліції відчиняються уранці для прийому громадян. Першими до дверей обох пунктів могли прийти не міліціонери, а, скажімо, жінка, яку вночі побив чоловік, чи якийсь пенсіонер, якого залили сусіди. Тому так здивувала перша реакція деяких жителів міста на криваві події. Мер Львова Андрій Садовий, про криваві події почув перед тим, як йти на сесію міськради. Отож розповів страшну новину людям, які зібралися під сесійною залою. Ті, це шокувало мера, сприйняли новину... з радістю.

Правоохоронці розглядають кілька робочих версій щодо вчинення терактів. Зокрема, розглядається й версія, розповіли джерела “ВЗ” у міліцейських колах, пов’язана зі службовою діяльністю потерпілих. Адже обидва вибухи пролунали під дверима опорних пунктів Шевченківсього райвідділу міліції. Щоправда, оперативники не вважають цю версію головною. Обираючи мішенями терактів опорні пункти, зловмисники могли враховувати те, що обидва об’єкти віддалені від центру міста (отож там менше патрулів) та не облаштовані камерами відеоспостереження.

“МВС пов’язує ці вибухи з подіями на Закарпатті, організованими з метою дестабілізації ситуації в країні,” - повідомила прес-служба Міністерства внутрішніх справ. Натомість керівник міліції Львівщини Дмитро Загарія припускає, що “теракти у Львові “організували російські спецслужби, щоб де­стабілізувати ситуацію на заході України”.

Розслідування приголомшливих злочинів доручили слідчим СБУ, які почали кримінальне провадження за ст. 258 ККУ -”терористичний акт”. Коментуючи таку кваліфікацію злочинів, начальник УСБУ у Львівській області Віктор Андрійчук зауважив: “Об’єкти для терактів були вибрані не випадково. Адже опорні пункти розташовані поза фіксацією камер спостереження. Зловмисники вдало замаскували гранати у склянках. Це спонукає вважати, що працювали професіонали”.

Чимало задіяних у пошуках терористів правоохоронців пов’язують вибухи під дверима опорних пунктів з вибухом гранати, який пролунав 25 червня цього року о 7-й годині ранку, під Франківським райвідділом міліції. Вибухнула граната, яку приєднали до міліцейського автомобіля. Поранення отримав молодий оперуповноважений карного розшуку. Цей злочин не розкритий. Міліціонери припускають, що таким чином райвідділові тоді помстилися люди, яких незадовго до вибуху затримали за перевезення партії зброї зі зони АТО до Львова.

Спілкуючись з кореспондентом “ВЗ”, оперативники нагадали, що напередодні так званої Ночі гніву (19 лютого минулого року) між особами, які палили у Львові міліцейські райвідділи, розповсюджувалися листівки із закликом “почати полювання на ментів”. У цих листівках радикально налаштовану молодь закликали з’ясовувати домашні адреси всіх без винятку міліціонерів та місця розташування опорних пунктів. У листівках також містилися інструкції про те, як непомітно встановлювати розтяжки та виготовляти саморобні вибухові пристрої. Хтось, мабуть, вирішив, припускають правоохоронці, що заклики “полювати на ментів” і сьогодні залишаються актуальними...

Звернення начальника ГУ МВСУ у Львівській області Дмитра Загарії до львів’ян:

“У нашому місті сталися жахливі злочини. На двох дільничних пунктах міліції у Шевченківському районі пролунали вибухи, під час яких двоє правоохоронців отримали важкі поранення. Це звичайні дільничні інспектори - 24-річний чоловік і 31-річна жінка, яка сама виховує маленьку доньку. Всі правоохоронні структури міста працюють над тим, щоб розкрити ці злочини та затримати причетних до них осіб. Друзі! Лише об’єднавши наші зусилля, ми зможемо протистояти насильству на вулицях, і лише разом ми зможемо запобігти терористичним проявам та поширенню паніки. Це стосується кожного. Сьогодні жертвами злочинів стали міліціонери, та лише дивом не постраждав ніхто із цивільних. Завтра може бути інакше.”

Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ:

“До спроби ворогів перевести конфлікт держави з бандитами у внутрішній конфлікт проукраїнських патріотичних сил ставлюсь з ясною головою і чітким розумінням - хрін вам, обломиться! У всіх, вважаю, вистачить мізків і душі не піддатися. А хто піддасться - не з Україною. Вибухи та поранення дільничних у Львові, які “вчасно” підлили олії у вогонь, — це все в одному ряду, в розрахунку на те, що ми, як останні ідіоти, розв’яжемо метушню, що послабляє Україну на втіху Кремлю”.

Як допомогти пораненим у терактах:

Небайдужих громадян закликають перераховувати кошти на лікування поранених за реквізитами:

Поповнення карткового рахунка “Юні Кредит Банк” НР 4874 1054 0534 3320, отримувач: Личак Володимр Дмитрович - батько Романа Личака.

Поповнення карткового рахунка “Аваль Банк” НР 4149 5300 3993 6968, оттримувач: Дідич Ірина Данилівна - мати Надії Андрухів

Отримувач: ПАТ Укрсоцбанк,

код ЄДРПОУ; 00039019,

Банк: ПАТ Укрсоцбанк,

МФО: 300023,

Р/Р 29248600000006,

Призначення платежу: для поповнення СКР 26252634021835, Личак Володимир Дмитрович

Отримувач: Дідич Ірина Данилівна

код ЄДРПОУ: 2382607344

Банк: АТ Райффайзен Банк Аваль

МФО: 325570

​Фото міліції

Схожі новини