Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Отець Ковальчук: «Не будемо судитися – немає підстав. Земля, де розташований сквер Св.Юра, нам не належить»

Громадські активісти звернулися з позовом до церкви та міської ради – щодо спорудження пам’ятника митрополиту Шептицькому.

Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина», а також громадські активісти подали до Галицького районного суду позов з вимогою визнати сквер на площі Св.Юра за громадою Львова, а також припинити знищувати зелені насадження. Свої вимоги протестувальники адресують міській раді та церкві.

Розгляд судової справи мав відбутися 6 липня. Але засідання перенесли на 13 липня, суддя терміново поїхав у відрядження... Канцлер Курії Львівської архиєпархії УГКЦ отець Сергій Ковальчук, до якого я звернулася по коментарі, розповів: «Сквер Св.Юра нам виділили в короткострокову оренду. Це було зроблено для того, аби спростити процедуру побудови пам’ятника. Але ми зрозуміли, що нас втягують у політику, що це може зашкодити як самій будові, так і Церкві, тому звернулися до міської ради з проханням залишити площу у власності міста. Це було зроблено ще до того, як з’явилася ця позовна заява». «Ми звернулися також до громадської організації «Екологія-Право-Людина», пояснили свою позицію, — веде далі отець Ковальчук. — Запитали, чому ці особи, які позиваються проти церкви, не прийшли і попередньо не поговорили з нами. Нам відповіли, що мають достатньо документів для того, аби звертатися до суду». Отець Ковальчук каже, позовні вимоги стосуються не лише захисту зелених насаджень, а й ухвали ЛМР стосовно спорудження пам’ятника митрополиту.

На моє запитання, чи буде церква судитися з громадськістю, священик відповів: «Ми не будемо судитися, бо для цього немає підстав. Ми подамо своє пояснення, що не можемо виступати ні як відповідач, ні як третя сторона, оскільки ця справа не стосується церкви. У позовній заяві чітко вказано, що нам не належить ця земля. У нас є відповідні документи».

Священик показав мені схему реконструкції площі Св. Юра і запевнив, що ніхто не буде вирубувати дерева у сквері. На тій схемі, справді зеленими плямами позначено рослинність. Замість чотирьох смуг на дорозі бачу дорогу з двома смугами...

«Чому пам’ятник Шептицькому не збудувати у Митрополичих садах? — запитую отця. — Є вільне місце». «Із цим питанням ми неодноразово зверталися до міської ради, — відповів о. Сергій. — Але на цій території, як нам повідомили археологи, є захоронення. Це зона ЮНЕСКО... Перш ніж щось там робити, потрібно провести археологічні дослідження. А це — чималі кошти». Хоча і нинішній проект, за попередніми даними, обійдеться недешево: близько 32 мільйо­нів грн.! Коли у ЗМІ з’явилась критика щодо вартості проекту і недоцільності використовувати такі величезні кошти у час війни, міська рада пообіцяла зменшити витрати...

Громадські активісти залучили третьою стороною НУ «Львівська політехніка». Однак навчальний заклад «відхрестився» від цієї судової справи. Ректор НУ «Львівська політехніка» Юрій Бобало навіть скликав прес-конференцію, на якій заявив: «Ми будемо звертатися до суду з вимогою виключити університет з числа третіх осіб. Оскільки ми не розуміємо, яким чином «Львівська політехніка» опинилася втягнутою у судовий процес.

Ми робимо все для того, аби пам’ятник з’явився. Також університет пропонував відновити садибу Шептицького у селі Вишня, яка у занедбаному стані!».

Схожі новини