Передплата 2024 «Добра кухня»

А Порошенкові зараз не до джазу

У ці вихідні Львів став Меккою меломанів

Alfa Jazz Fest, який, попри негоду, помпезно відкрився 25 червня у Львові, відзначає маленький ювілей — п’яту річницю від дня заснування. За цей час фестиваль джазу встиг заробити імідж найпрофесійнішого в Україні — на ньому виступають джазові знаменитості з усього світу.

Заради того, щоб почути виконання зірок світового джазу, у наше місто у дні фестивалю з’їжджається щороку море народу.

Знайти вільний номер у готелі чи ліжко у хостелі зараз неможливо. Усе заброньовано і викуплено ще за кілька місяців до початку свята. У ці дні у Львові можна побачити не лише звичайних поціновувачів джазової музики, а й політичних VIP-персон. Палким шанувальником джазової музики є і президент України Петро Порошенко, який у часи свого “допрезидентства” завжди приїжджав з родиною на фестиваль. Цього року, мабуть, у Львові не буде такого високого гостя — Петрові Олексійовичу зараз не до джазу.

Деякі музиканти боялися їхати в Україну через конфлікт на Донбасі. Однак, наперекір усім складнощам, програма цього року вийшла найсильнішою за всі попередні.

На п’ять днів місто Лева перетвориться на світову столицю джазу. Три фестивальні сцени — на площі Ринок, біля палацу Потоцьких та у Парку культури ім. Б. Хмельницького — зустрічають майстрів джазової музики. Організатори фестивалю, здавалось, подбали про все: іменитих виконавців запросили, громадський транспорт у місті курсуватиме до 24.00, але “не домовились” з небесною канцелярією. На вихідні у місті буде прохолодно.

Прогулюючись зранку, журналіст “ВЗ” вже помітила потенційних любителів джазу. Вони неспішно прогулюються площею Ринок і прискіпливо оглядають кафешки і ресторани у центрі, де вже треба тіснитися і стоя­ти у черзі. Помітно, що гості не очікували такого “теплого прийому” - вдягнені легко: у шортах, футболках. Але погода не завадить провести гарно час і “потусити” на славу. «Цього року, за попередніми розрахунками, очікуємо до 100 тисяч гостей у межах тижня, коли відбуватиметься «Альфа Джаз Фест», — каже директор департаменту «Адміністрація міського голови» Андрій Москаленко. На головній сцені фестивалю імені Едді Рознера протягом трьох фестивальних днів (26-28 червня) виступатимуть музиканти, які разом зібрали майже 60 статуеток Grammy. Серед хедлайнерів Alfa Jazz Fest — легендарний джазовий гітарист Джордж Бенсон, відомий кубинський музикант Пакіто Д’Рівера, молода і харизматична японська піаністка Хіромі, яка виступить у Львові в складі свого найвідомішого проекту The Trio.

Найбільш очікувані для шанувальників джазу виступи живих легенд імпровізаційної музики — піаніста і клавішника Хербі Хенкока, а також саксофоніста Вейна Шортера, який виступить в Україні вперше в складі Wayne Shorter Quartet — найкращих, на думку багатьох провідних джазових критиків, володарів статуеток сучасної акустичної джазової групи. Її учасниками також є піаніст Даніло Перес, контрабасист Джон Патітуччі і барабанщик Браян Блейд. Не менш зірковим буде склад музикантів, які виступатимуть на сценах в центрі міста, — на площі Ринок (25-29 червня) та біля палацу Потоцьких (27-29 червня). Серед інших виступить нова суперзірка британського джазу — піаніст та вокаліст Ентоні Стронг.

«Я вже багато разів говорив, що найголовніша перевага будь-якого фестивалю — це можливість побачити і почути в одному місці багатьох гарних музикантів», - каже арт-директор фестивалю Олексій Коган.

28 червня сцена на площі Ринок перетвориться на місце зустрічі неординарних геніїв бароко та яскравих облич джазу. Вперше в Україні, і саме у рамках Alfa Jazz Fest, відбудеться концерт проекту «Пазли Вічності», який з’єднав двох геніїв і дві світові скарбниці — унікальні дерев’яні скульптури львівського Мікеланджело — Іоанна Пінзеля, та архів манускриптів композиторів 16-19 ст. (Бах, Вівальді, Моцарт, Гендель і т. д.), так званий «Архів Баха». Тут можна буде почути ексклюзивні джазові аранжування творів Й. С. Баха, а також української музики, авторства кращої джазової піаністки Наталії Лебедєвої у виконанні унікального дуету 13-річних скрипалів Two Violins та тріо Наталії Лебедєвої з Костянтином Іоненком (контрабас) та Павлом Галицьким (барабани). 13-річних скрипалів-віртуозів з дуету Two Violins Іллю Бондаренко й Тетяну Жмендак називають «двома Моцартами». Саме вони озвучили ідею «врятувати Пінзеля» і «подарувати українського скульптора світові».

Після вечірніх концертів музичне життя у Львові не завершиться, адже далі музикування продовжуватиметься у форматі джем-сешнів у клубах міста.

Схожі новини