Передплата 2024 «Добра кухня»

Рекордну партію героїну через Волинь везли у Польщу

Україна продовжує залишатися транзитною країною, через яку міжнародна наркомафія прокладає свої канали

Служба безпеки України спільно із закордонними спецслужбами провела спецоперацію, під час якої оперативники вилучили рекордну для України партію героїну. Зловмисники намагалися перевезти в Польщу 500 кілограмів героїну вартістю близько 1 млрд. 400 млн. гривень!

Півтонни героїну прибули в Україну через митний пост “Іллічівськ” (Одеська митниця) на поромі Cheng A. Контрабандисти заховали “білий порошок” у вантажівці, під рулонами гідроізолюючого бітуму. У подальшому маршрут вантажівки пролягав через пункт пропуску “Ягодин” (Волинська область) до Польщі. Перевезти “товар” через український кордон зловмисникам не вдалося.

До складу транснаціонального злочинного наркоугруповання, яке намагалося перевезти через терени України рекордну партію героїну, повідомили у прес-центрі СБУ, входили організатор каналу — громадянин однієї із західноєвропейських країн і п’ятеро громадян Украї­ни. Ця група намагалася створити стійкий канал транзиту великих партій героїну за маршрутом Іран - Туреччина - Україна - Польща.

Уперше факт використання території Украї­ни для транзиту героїну зі Сходу правоохоронці зафіксували на початку 2000-х років. Тоді з Туреччини транзитом через Україну міжнародне наркоугруповання намагалося ввезти в Євросоюз близько п’яти кілограмів героїну. За кур’єрами стежили співробітники СБУ, спецслужб Болгарії та Інтерполу. Наркоділків планували затримати в глибині Польщі. Однак один із польських прикордонників, не знаючи про спецоперацію, виявив героїн на кордоні. Через кілька тижнів пильного польського прикордонника, його дружину й дітей вбили у власному будинку.

Ще одну велику партію героїну (п’ять кілограмів) вилучили 8 травня 2012 року в пункті пропуску “Рава-Руська”. Пакунки з “білим порошком” віз через кордон у паливному баці свого “Доджа” громадянин Польщі. Він сподівався, що на своє професійне свято, День прикордонника, “зелені кашкети” втратять пильність. Та прикордонники прийняли іноземця за контрабандиста цигарок. Отож його автомобіль відігнали в бокс поглибленого огляду, де й знайшли 20 поліетиленових пакунків з героїном.

Одразу після вилучення цієї партії герої­ну вартістю близько мільйона доларів керівництво Держприкордонслубжи перевело прикордонників, які виявили пильність, служити на східний кордон Украї­ни, щоб наркомафія непомстилася “зеленим кашкетам”. Така пересторога виявилася недаремною. Згодом СБУ з’ясувала, що затриманий у Раві-Руській поляк належав до серйозного наркоугруповання.

Схожі новини