Передплата 2024 «Добрий господар»

«Армія без дисципліни – це збіговисько хлопців, одягнутих в однакову форму»

У Збройних силах України суттєво зросла кількість небойових втрат

Напередодні Великодніх свят Україну шокували сюжети центральних телеканалів, зняті в одному з судів Харкова. На лаві підсудних опинилися офіцер та сержанти однієї з військових частин Харківського гарнізону, які вбили мобілізованого військовослужбовця. На перших засіданнях суду потерпілі розповідали, що після мобілізації зіштовхнулися у військовій частині з проявами нестатутних відносин, на фоні яких типова для минулих років армійська “дідівщина” здається дитячою забавкою.

Один із офіцерів та сержанти, розповідали на суді військовослужбовці, постійно перебували напідпитку. Вони били мобілізованих навіть за те, що хтось, як їм здавалося, на них подивився. За “провину” солдата могли живцем закопати в землю або розстріляти. Ці жахливі факти стали відомі військовій прокуратурі лише після того, як неподалік російського кордону знайшли тіло розстріляного “своїми” мобілізованого військовослужбовця. При спробі перетнути українсько-російський кордон його вбивць затримали...

Ще у XVI столітті англійський богослов і громадський діяч Річард Хукер зазначив: “Армія без дисципліни — це збіговисько хлопців, одягнутих в однакову форму”. На жаль, на початку проведення АТО чимало підрозділів деморалізованих колишнім керівництвом Збройних сил України нагадували саме такі збіговиська. Цим пояснюються і суттєві втрати, яких військові зазнали у перші місяці війни на сході. Відсутність дисципліни й сьогодні залишається серйозним ворогом Української армії. Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомив: “Ми отримали в цьому році п’ятдесятикратне збільшення небойових втрат, як безповоротних, так і санітарних. Причиною яких є саме зниження військової дисципліни”.

Офіцери розповідають, що найбільше армії, особливо підрозділам, що воюють на сході, шкодить зловживання військовослужбовцями алкоголем. У сучасній українській військовій лексиці навіть з’явилися такі вирази, як “вантаж 400” (так називають п’яних як чіп вояків) або “аватари”. Для боротьби з “аватарами” прийняли новий закон і відродили старі методи покарань, зокрема діяльність гауптвахт та дисциплінарних батальйонів. Які хтось з колишнього керівництва Міністерства оборони визнав архаїзмом минулого та скасував.

У березні цього року Верховна Рада прийняла закон, який дозволив застосовувати до військовослужбовця за невиконання наказу командира фізичну силу, а в бойовій обстановці — зброю. Цим законом також ввели адміністративну відповідальність (суттєві штрафи) за недбале ставлення до військової служби, порушення правил несення бойового чергування, розпивання алкогольних напоїв. За останнє комбати отримали змогу не лише штрафувати підлеглих, а й саджати пияків на гауптвахту строком до десяти діб. За постійні порушення дисципліни військово­службовця можуть запроторити до дисциплінарного батальйону.

Після ухвалення цього закону кількість гауптвахт збільшили навіть у далеких від зони проведення АТО регіонах. “Враховуючи зростання злочинності серед військовослужбовців, — розповів військовий прокурор Західного регіону України Олег Сенюк, — військовим керівництвом прийнято рішення про відновлення на території Західного регіону гауптвахт в Ужгороді, Львові та Рівному”. Олег Сенюк зазначив, що протягом року у військових частинах, розташованих на західних теренах, почали 176 кримінальних проваджень за фактами самовільного залишення військової частини. Мали місце 62 факти дезертирства та... 13 випадків самокаліцтва, до яких військовослужбовці вдавалися, щоб їх не скерували в зону АТО.

Зокрема, за відмову виконувати накази командира до 2 років 6 місяців позбавлення волі Тернопільський міськрайонний суд засудив мобілізованого солдата з батальйону територіальної оборони Тернопільщини. Цей солдат, розповіли у прес-службі військової прокуратури Західного регіону, вештався територією військової частини напідпитку. Його побачив командир частини. Він наказав привести в порядок форму і відбути до зонального відділу військової служби правопорядку. У відповідь офіцер почув матюки. Згодом цей же солдат письмово відмовився виконувати наказ про відрядження для подальшого проходження служби в Херсонську область...

Великі сподівання у боротьбі з порушеннями дисципліни армійське керівництво покладає на відродження ВСП — військової служби правопорядку. Цей аналог військової поліції армій країн-учасниць НАТО був створений 2002 року. Та його також торкнулися недолугі “реформи” колишнього керівництва Міноборони. Отож новітнім військовим поліцейським довелося починати з “чистого аркуша”. “Коли відбувалася перша хвиля мобілізації, — розповів “ВЗ” офіцер ВСП підполковник Федір Федчик, — низка проблем суспільства “скопіювалася” на армію: хуліганство, нестриманість до спиртного, відсутність дисципліни. Офіцери говорили, що боротися з цими явищами в колективах, які складалися виключно з кадрових військових, було значно простіше. Та зі збільшенням кількості особового складу за рахунок мобілізованих, які були висмикнуті з цивільного життя, з’явилися труднощі...”.

На вулицях міст вже почали з’являтися колись скасовані військові патрулі. Вони мають право затримати будь-якого військового на 72 години. Перевірятимуть військові патрулі і так званих “ряжених”. Офіцери ВСП зазначають, що в містах з’явився цілий прошарок “квазівоїнів”, які носять військову форму без жодного на це права.

Чимало проблем, прогнозують військові правоохоронці, виникне і після переходу в структуру Збройних сил України добровольчих батальйонів. Не секрет, що вояки деяких таких формувань відзначалися не лише хоробрістю у боях, а й проявами мародерства. Нещодавно боєць одного з таких батальйонів на умовах анонімності розповів: “Якось я набив морду одному нашому бійцю за мародерство. Зараз його вважають героєм. У бою він справді добре себе проявив, але це надзвичайно жорстока людина. Та це був єдиний випадок, коли я не витримав. Коли у людей в руках зброя, не дуже хочеться з ними конфліктувати...”.

Коли верстався номер...

У Чернівцях на території 300 полку помер 38-річний військовослужбовець, якого мобілізували до війська з Кіровоградської області. Тіло солдата знайшли вранці в армійському туалеті. Експерти виявили в крові померлого великий вміст алкоголю, який, вважають медики, спровокував серцевий напад.

Схожі новини