Передплата 2024 ВЗ

“З такими дорогами не кожен хворий доїде до Франківська”

Бурштинську міську лікарню вдалось врятувати від закриття завдяки підтримці компанії ДТЕК, яка є власником Бурштинської ТЕС

Бурштин — одне з найбільших міст в Івано-Франківській області. Тут мешкає понад 18 тисяч жителів. І хоча це більше, аніж у деяких райцентрах, у місті планували реформувати, точніше, розформувати, лікарню. Чиновники вирішили, що утримувати дві лікарні в одному районі не вигідно, а відтак народжувати бурштинські жінки мали їхати у Галич чи Івано-Франківськ. Збирались тут закрити також хірургічне відділення та реанімацію.

“ДТЕК Бурштинська ТЕС — величезне підприємство. Усюди в містах, де є такі великі підприємства, намагаються зберегти лікарні, а у нас планували закрити, — каже головний лікар Бурштинської міської лікарні Сергій Сопільняк. — Географічно, ми знаходимось у центрі області. Є дорога на Рогатин, Калуш... Точніше, дороги на Калуш нема... Саме через погані дороги, люди з навколишніх сіл намагаються приїхати сюди, бо до нас легше дістатись. І це проблема, адже на лікування людей з інших населених пунктів нам коштів не виділяють, але і відмовляти людям не можемо. На лікування держава виділяє всього 7 гривень на день, тому ліки люди змушені купувати самотужки, але все одно лікарня переповнена. А її ще й хотіли закрити. Якби не втрутилась компанія ДТЕК, яка нам виділила кошти, сьогодні лікарні вже не було б. Тому вдалось зберегти і реанімаційне відділення, і пологове, і хірургію. Я працюю тут головним лікарем з 2000 року. З того часу ніхто у лікарню не вкладав стільки грошей, як ДТЕК. Лише на медичне обладнання ми отримали 1,9 мільйона гривень та ще більше 1 мільйона гривень за програмою енергозбереження на нові вікна”.

Лікар проводить нам екскурсію просторою лікарнею. Каже, з новими вікнами будівля стала теплою, виглядати стала краще і суттєво скоротились витрати на опалення. Однак найбільша гордість — оновлений операційний блок. За підтримки компанії, сюди не лише придбали обладнання для лапароскопії, а й зробили капітальний ремонт. За півроку, відколи встановили обладнання, тут провели уже 60 лапаророскопічних операцій. Спочатку хірурги їздили на спеціальне навчання, потім запрошували медиків з Франківська до Бурштина і лише асистували їм, а тепер уже оперують за допомогою лапароскопа самотужки.

“Одне діло, коли при операції людині розпанахують цілий живіт, і зовсім інше, коли роблять три маленькі дірочки і людина за кілька днів йде додому. Реабілітація після лапароскопічних операцій значно швидша”, — каже головний лікар.

Є у лікарні і Центр відповідального материнства, який також створили тут з ініціативи компанії ДТЕК. Жінки, що готуються стати мамами, можуть тут отримати не лише консультації, подивитись пізнавальні фільми, а відвідувати спеціальні заняття. Гімнастика для вагітних, дихальні вправи — усе це для майбутніх матусь тут безкоштовно. При бажанні на заняття можуть приходити і чоловіки. Такі спільні заняття дуже популярні у всьому світі.

А ще Бурштинська міська лікарня чи не найактивніше використовує мережу “Телемедицина” — систему високоякісного відеозв’язку між клініками України і зарубіжжя.

“Завдяки Телемедицині багато наших пацієнтів змогли отримати оперативне лікування у Києві, зокрема у Національному інституту кардіохірургії ім. Миколи Амосова, — каже лікар-кардіолог Тарас Сопільняк. — Раніше люди мусили звертатись до Івано-Франківська за скеруванням, чекати у черзі, потім двічі чи тричі їздити до Києва на консультації. Тепер завдяки Телемедицині стало набагато простіше. Пацієнт, який був проконсультований через мережу “Телемедицина”, може безперешкодно, а головне без черги поїхати до Києва на заплановану операцію. У нас було вже і кілька міжнародних телемедичних консультацій. Це були випадки, які в Україні вважались безнадійними і навіть точного діагнозу не можливо було встановити. Однак завдяки контактами з німецькою клінікою вдалось поставили чіткий діагноз та призначити лікування”.

“З 2011 року компанія ДТЕК та місто Бурштин уклали угоду про соціальне партнерство. За той час компанія вклала 16 мільйонів гривень у програми сталого розвитку міста, — розповіла керівник департаменту ДТЕК Енерго зі сталого розвитку Вікторія Гриб, яка приїхала до Бурштина на спеціальну конференцію — звітували про те, що вдалось зробити компанії за три роки у Бурштині. — Ми співпрацюємо у п'яти напрямках. Це охорона здоров'я, поліпшення активності громади, поліпшення бізнес-середовища, соціальна інфраструктура та енергоефективність. За цими напрямками ми зробили багато результативних проектів. Насамперед нам вдалось зберегти лікарню. Ви знаєте, що у рамках реформи медицини в Україні планують закрити багато лікарень у невеликих містах — лишити мають тільки фельдшерські пункти та центри сімейної медицини. Скажіть, чи зможе людина отримувати вчасно медичну допомогу, якщо їй доведеться їхати до Івано-Франківська? По наших дорогах хвора людина може просто не доїхати... Ми починали з ремонту, але велику увагу приділяли роботі з лікарями. Скажімо, проект Телемедицина допоміг насамперед підвищити кваліфікацію лікарів. Зараз вони мають можливість консультуватись з лікарями з Києва, Львова, навіть з закордонними клініками. Це дуже важливо для надання якісної медичної допомоги”.

Наскільки змінилось місто за ці три роки, видно неозброєним оком. Торік Бурштин став містом обласного підпорядкування, а в рамках бюджетної децентралізації це дозволило Бурштину не лише зберегти міський бюджет, а отримати більше можливостей для розвитку. І у цьому мер міста Петро Курляк також завдячує компанії ДТЕК. “Співпраця з ДТЕК є дуже плідною та корисною для міста. Якби ми лишились містом районного підпорядкування, ми б лишились без грошей. Змушені були б закривати садочки, школу, лікарню. Основним лобістом прийняття цього рішення у Верховній Раді України була компанія ДТЕК. Без ДТЕК цього рішення не було б, — каже Петро Курляк. — Другий важливий проект, який ми просуваємо з компанією — це будівництво індустріального парку у Бурштині. Компанія виділяє кошти на реалізацію цього плацдарму для приходу у місто малого, середнього і навіть крупного бізнесу та допомагає нам налагодити стосунки зі своїми партнерами. Є ще багато проектів, які компанія допомогла нам запровадити. Це дає шанс Бурштину стати європейським містом, комфортним для мешканців, містом, у якого є майбутнє”.

Схожі новини