Передплата 2024 «Добра кухня»

З оргзлочинністю боротимуться міліціонери, які спеціалізувалися на крадіжках білизни з горищ?

Реальні реформи у МВС розпочалися з ліквідації управління боротьби з оргзлочинністю та корупцією і транспортної міліції

Протягом року керівництво Міністерства внутрішніх справ починало та не завершувало чимало “реформаторських” кроків. Спочатку реформи в МВС планували почати з міліції Львівщини. Провели кілька круглих столів, і на цьому експеримент завершився. Згодом МВС повідомило, що справжня реформа почнеться на Хмельниччині. В цю область кілька разів запросили іноземних експертів, які прочитали лекції даішникам і патрульним міліціонерам, і... реформування вдруге відклали. Минулого місяця в Києві почали набирати рекрутів на службу в якісно новий підрозділ — патрульну міліцію. Та остання з’явиться на вулицях (спочатку лише столиці) лише у червні цього року. Отож єдиним реальним кроком реформування правоохоронної системи стало прийняття Верховною Радою змін до законодавства, яким у системі МВС ліквідували ветеринарну і транспортну міліцію та управління боротьби з оргзлочинністю.

Реформи в міліції гальмуються. Це мусив визнати у розмові з кореспондентом “ВЗ” і один із палких прихильників реформування, начальник штабу ГУ МВСУ у Львівській області Юрій Гладун. Обговорюючи численні ініціативи, що пропонували “згори”, полковник Гладун сумно зазначив, що кожне регіональне управління міліції надалі мусить щомісяця надсилати в апарат МВС 569 звітів щодо підсумків роботи. “Не факт, що їх там хтось читає”, — зауважив штабіст.

Після прийняття Верховною Радою змін до законів, якими ліквідовані ветеринарна, транспортна міліції, УБОЗ (управління боротьби з оргзлочинністю), тисячі міліціонерів опинилися “на валізах”. Керівництво не в змозі пояснити підлеглим, чи залишаться вони на службі, чи когось скоротять, чи когось переведуть в інші підрозділи. Ніхто з реформаторів так і не взявся пояснити громадськості: чи насправді ліквідація цих служб покращить боротьбу зі злочинністю? Думки експертів щодо такої реорганізації також різняться. Сходяться лише в одному: ветеринарна служба справді правоохоронній структурі не притаманна.

Сумніватися у потребі існування транспортної міліції автора цих рядків примусив анекдотичний випадок, свідком якого журналіст став випадково. Якось о 5-й годині ранку співробітники транспортної міліції знайшли біля фонтана, що навпроти входу на Львівський залізничний вокзал, труп людини. Міліціонери, скориставшись тим, що людей навколо майже не було, почали ногами відпихати труп на кілька метрів. Прибігли співробітники Залізничного райвідділу міліції (він розташований за кількадесят метрів від вокзалу) і почали перекидати труп на те місце, де він лежав. Міліціонери тоді ледь не побилися між собою...

Заступником начальника Залізничного райвідділу тоді служив мій товариш Олексій Пурій. Він пояснив “фішку” конфлікту. З’ясувалося, що територія навколо вокзалу чітко розмежована на зони відповідальності райвідділу і транспортної міліції. Отож кілька вказаних у протоколі огляду тіла метрів вирішували: кому доведеться розкривати вбивство та вішати на свої плечі “висяк”. Ось і “футболили” труп то вперед, то назад... Негативно ставляться до існування транспортної міліції й чимало працівників інших силових структур. “Та вони здатні лише “зайців” ловити”, — таку оцінку діяльності транспортної міліції доводилося чути від багатьох правників.

Ліквідації управління боротьби з оргзлочинністю найбільше зраділи злодії в законі та кримінальні авторитети, переконує знайомий офіцер УБОЗ (просив на нього не посилатися, щоб першим із колег не опинитися на вулиці). За словами цього офіцера, спецпідрозділи, що борються з організованою злочинністю, існують у правоохоронних структурах всіх країн Європи. Ніби опонуючи офіцерові, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив: “Справжнім оперативникам і спецам, які реально борються з бандитизмом, переживати не варто. Вони будуть переведені до складу карного розшуку. Справжніх фахівців будемо берегти”.

“До карного розшуку? — продовжує заочну дискусію мій знайомий з УБОЗ. — Опер, який працює “на землі”, має одночасно шукати і злодюжок, що поцупили на горищі білизну, і затримувати пияка, який побив дружину, і шукати викрадачів автомобіля. Він би й хотів, та не матиме часу і можливостей для розробки лідерів організованих злочинних угруповань, тим більше, якщо ці угруповання транснаціональні”.

Другим етапом реформування міліції має стати її поділ за підпорядкуванням на дві структури. Одна з них — патрульна служба, дільничні інспектори, інші служби, що оберігають громадський порядок, підпорядковуватимуться органам місцевої влади. Друга структура — національна поліція, залишиться в підпорядкуванні МВС. Національна поліція, заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, буде створена вже наприкінці березня цього року.

Коментарі для «ВЗ»

Василь Рябошапко, генерал-майор міліції у відставці

До ліквідації транспортної міліції ставлюся неоднозначно. Пригадую, колись вже збиралися реформувати цю службу. Тоді планували створити єдину структуру з транспортної, дорожньої, водної міліції та міліцейських відділків в аеропортах. Та далі розмов справа тоді не пішла. Вважаю, що сьогодні, коли триває війна, транспортна міліція необхідна. Її лише слід реорганізувати. Вилучити з цього підрозділу, скажімо, відділи боротьби з незаконним обігом наркотиків. Бо вони дублюють роботу відповідних підрозділів територіальної міліції. Проте транспортна міліція має надалі охороняти залізничні перевезення, стратегічні залізничні об’єкти, проводити фільтраційні заходи на вокзалах, спрямовані проти розповсюдження зброї із зони АТО.

З ліквідацією УБОЗ, як на мене, також поспішили. Хіба у нас вже немає організованої злочинності? Реформування МВС мали починати зі скорочення штатів тих служб, які виконують паперову роботу. Натомість мали збільшувати кількість співробітників патрульно-постової служби і тих служб, працівники яких реально борються зі злочинністю.

Іван Мотринець, генерал-лейтенант міліції у відставці

УБОЗ створювали, коли я служив у міліції. Та спочатку, у дев’яностих роках минулого століття, створили “шостий відділ”. Його співробітники займалися тим, що протидіяли організованій злочинності, проте підпорядковувалися начальникам карного розшуку та входили у цю службу. Саме “шістка” свого часу поборола рекет. Згодом “шістку” перетворили на УБОЗ і додали функції боротьби з економічними злочинами. Як на мене, такі підрозділи як УБОЗ мають боротися з криміналітетом, а не шукати тих, хто ухиляється від сплати податків.

Олег Єльцов, київський журналіст, спеціалізується на розслідуваннях

Хто після ліквідації УБОЗ буде боротися з організованою злочинністю? Про це в МВС не говорять. Заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе в унісон з Арсеном Аваковим робить заяву, суті якої я не розумію: замість численних спецпідрозділів, мовляв, створять єдину спецслужбу на зразок американського SWAT. Наскільки я знаю, SWAT — штурмова група американської поліції. Як український SWAT буде викривати банди, вести оперативну роботу, проводити літерні заходи? Краще б розповіли, як керівництво МВС реагуватиме на різке збільшення професійної злочинності та озброєного бандитизму... Щось у реформуванні міліції пішло не так...

Схожі новини