Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Маріупольські депутати сподіваються на друге пришестя бойовиків?

З переляку визнали Росію агресором, а потім відхрестилися

Новина про те, що маріупольські депутати підтримали постанову парламенту про визнання Росії агресором і схвалили процедуру, яка дозволить визнати «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями, пролунала ясним громом серед темного неба. Від міськради, в якій 68 зі 76 обранців, — «регіонали» і комуністи, такого, мовляв, не очікували. Та вже наступного дня після голосування згадка про Росію і «ЛуганДон» кудись із депутатського рішення «вивітрилася». Ось тільки остаточно замести сліди цієї політичної афери місцеві журналісти не дали.

Підсилити голосами маріупольських депутатів антиагресорські рішення Верховної Ради запропонували на засіданні представники місцевої фракції «Фронту Змін». Журналісти маріупольського сайту 0629.com.ua описали, з чого усе почалося (на підтвердження, запевняють, є диктофонні записи зі сесії). Депутат-«фронтовик» виступив у залі з заявою: «Пропоную підтримати рішення, ухвалене Верховною Радою, і визнати Росію країною-агресором. Давайте виявимо свою громадянську позицію». Після чого, як повідомляє 0629.com.ua, заклик схвалив мер Маріуполя Юрій Хотлубей. «Давайте, — каже, — проголосуємо за цю пропозицію. Треба засудити агресію».

Кнопку «за» натиснули усі 52 обранці, які були присутні у залі. Увечері того ж дня на сайті міськ­ради офіційно відрапортували про те, що маріупольські депутати підтримали рішення парламенту про визнання Росії країною-агресором. Але у новинній стрічці це ура-повідомлення провисіло недовго. Спершу його замінили пом’якшеним варіантом, в якому «агресія Росії» перетворилася на «агресію Сходу». А потім і взагалі до невпізнаваності переписали, прибравши і згадку про «ДНР» та «ЛНР». У кінцевому варіанті вийшло, що ніхто ніяких рішень Верховної Ради не підтримував — депутати просто взяли їх до уваги. А журналісти, мовляв, поширили некоректну інформацію.

Ось тільки «інформаційні махінатори» з мерії не врахували, що їхню аферу видадуть «стоп-кадри» з офіційного сайту. Журналісти встигли зробити скріншоти, з яких видно, як коригували повідомлення про ухвалене на сесії антиагресорське рішення. Звісно ж, «коректори» діяли з відома (якщо не з подачі) міського голови Хотлубея. Чим керувався градоначальник із «регіонівською» пропискою, можна лише здогадуватися. Можливо, після дзвінка з Києва «протверезів» (у Верховній Раді перефарбовані «регіонали» з «Опозиційного блоку» не дали жодного голосу на підтримку рішень про визнан­ня Росії агресором та процедури визнання «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями). Чи, може, у штани наклав від думки: а раптом бойовики знову Маріуполь окупують, і спитають, що то за таке «хунтівське» рішення міськрада ухвалила?

Пізно, товаришу Хотлубею, виправдовуватися: російської «галочки» за прогин не заробили. Не вірите? Тоді почитайте, що пишуть про хитання у Маріупольській міськраді «ватні» російські сайти. Як, наприклад, «Однако», який подав ось таку інформацію (мовою оригіналу): «В раскрутку темы про «ополченцев, обстрелявших Мариуполь», прокиевские медиа вложили массу сил. Помимо очередной волны обвинений в западных СМИ, целью было и влияние на умы собственно мариупольцев, несмотря на всю пропаганду, упорно считающих ДНР «своими», а киевских карателей оккупантами. Инцидент с внезапно смягчённой формулировкой горсовета свидетельствует только о том, что помимо Киева местная элита боится ещё и самих мариупольцев — в подавляющем своём большинстве так и не купившихся на очередную провокацию»...

Схожі новини