Передплата 2024 «Добра кухня»

За квадратний метр – майже 25 гривень податку

Аби залатати бюджетні діри, податком обкладатимуть навіть «малосімейки» та пенсії, які перевищують 3600 гривень

Уряд таки встиг до Нового року подати до Верховної Ради так званий бюджетний пакет: проект Держбюджету на 2015 рік, а також купу інших законів, які допоможуть цей бюджет виконати. Краще б ми цього документа до свят не бачили — аби не псувати собі настрій. При падінні ВВП на 4,3% наступного року уряд планує зібрати до зведеного бюджету на 101 мільярд більше (на 21,5%), ніж цього року. Лише податку з доходів фізичних осіб (той, який стягують з наших зарплат) планують зібрати 42,3 мільярда гривень, а це у п’ять разів більше, ніж цього року.

З 1 січня 2015 року діятимуть ті ж соцстандарти, що були на 1 січня 2014 року. Тобто мінімальна зарплата 1218 гривень, прожитковий мінімум 1176 гривень. І лише під кінець 2015-го, з грудня, мінімалка зросте до 1378 гривень, а прожитковий мінімум до 1330 гривень. Бюджет формували, відштовхуючись від середньорічного курсу 17 гривень за долар.

Одна з ініціатив уряду — обкласти податком абсолютно усю нерухомість, і житлову, і комерційну, незалежно від її площі. Навіть якщо ви вп’ятьох живете у «малосімейці», не виключено, що вам доведеться платити податок за кожен квадратний метр. Максимальна ставка податку — 2% від мінімальної зарплати, а це майже 25 гривень. Щоправда, яку саме ставку податку з нерухомості стягувати та кому надати пільги, вирішуватимуть органи місцевої влади, адже цей податок піде до місцевого бюджету. Пропонують також запровадити податок на розкішні автомобілі, вік яких не перевищує 5 років (об’єм двигуна понад 2,5 тис. см3 — для дизельного двигуна, 3 тис. см3 — для бензинового двигуна), за ставкою 25 тисяч грн. на рік. Хоча є передчуття, що якраз ця стаття не пройде парламентські слухання...

Потрясуть і тих, хто отримує великі зарплати. Якщо заробітна плата перевищує 10 мінімальних, то ставка податку з доходів фізичних осіб буде диференційованою: до 10 мінімалок — 15% податку, понад 10 мінімалок — 20%. Пасивні доходи, в тому числі і відсотки за банківськими вкладами, пропонують обкладати не 15%, а 20% податком з доходів фізичних осіб. Військовий збір, який українці сплачують з 1 серпня, продовжать і на увесь 2015 рік. При цьому стягувати його будуть не лише з зарплат, а з усіх доходів, з яких стягують податок з доходів фізичних осіб. Виходить, що з процентів за депозитами ще й військовий збір платити доведеться? Воно б не шкода, якби була певність, що ці гроші підуть за призначенням.

Традиційно, український бюджет рятують люди зі шкідливими звичками. Як тільки бракує грошей, піднімають акциз на алкоголь і тютюн. Бюджет-2015 не виняток. Уряд пропонує запровадити акцизний податок з реалізації через роздрібну торговельну мережу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та палива. Ставка податку встановлюватиметься місцевими органами влади у розмірі від 2% до 5% від обсягу реалізації. Це означає, що ці товари подорожчають на ті ж 2-5%. Крім того, у Кабміні хочуть зрівняти акциз на сигарети з фільтром і без фільтру. Окрім алкоголіків та курців, влада хоче потрусити ще й ігроманів. З наступного року в Україні мають дозволити букмекерські контори та казино. Принаймні доходи від їх оподаткування уже заплановані у бюджеті — 2015.

Пенсійний фонд наступного року матиме дефіцит 90 мільярдів гривень. Частково його хочуть покривати за рахунок валютообмінних операцій. При купівлі готівкової валюти фізичні та юридичні особи платитимуть 2% збору до ПФ.

З видатковою частиною бюджету також не все гладко. Уряд дещо врізав витрати на Апарат Верховної Ради (з 687 до 525 млн.) та Господарсько-фінансовий департамент Секретаріату Кабміну (з 260 до 247 млн.). Зате скандальній “Дусі” (Державне управління справами) навіть накинули декілька мільйонів (було 1 млрд. 051 млн., буде 1 млрд. 062 млн. гривень). І це при тому, що владу Януковича постійно критикували за надмірні витрати на ДУС. Саме це відомство відзначилось закупівлею малини по 600 гривень за кг та інших дорожезних делікатесів для обслуговування прийомів для можновладців...

Якщо на офіційних прийомах прем’єр економити не хоче, то на освіті та медицині — будь ласка. На Міністерство охорони здоров’я буде виділено 6 млрд. 579 млн. гривень — майже на два мільярди менше, ніж цього року. На Міносвіти планують виділити аж на 5 мільярдів менше, ніж цьогоріч. Зате на Міністерство інфраструктури видатки збільшать вдвічі — до 3,27 млрд. грн.

Видатки на армію планують збільшити на 25 мільярдів гривень. Це виправдано, адже в країні війна. Але з якого дива збільшувати вдвічі фінансування Міністерства внутрішніх справ? Їм планують виділити 32,5 мільярда гривень, з яких лише сім мільярдів — на Нац­гвар­дію. Докинули грошей і на прокуратуру — з 3,2 мільярда у 2014 до 3,86 у 2015 році. І це при тому, що функції нагляду у них мають забрати. Тобто прокуратура тепер матиме менше роботи, зате краще фінансування.

Схожі новини