Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Після Водохреща будь готовий до бойового хрещення

У наступному році українців чекають три нові хвилі часткової мобілізації

Після закінчення зимових свят українських чоловіків чекає четверта хвиля мобілізації до війська. А згодом — і п’ята, шоста. Відповідне рішення прийнято на засіданні Ради національної безпеки і оборони. Спонукали до нього події останніх місяців на сході держави — попри мирні зусилля Києва і міжнародної спільноти, напруга на Донбасі не спадає, бойовики, користуючись підтримкою російських “донорів”, не думають складати зброї. За словами президента Петра Порошенка, військова загроза залишається головним викликом нашій безпеці, тож Україна має бути готовою до “форс-мажорних ситуацій, як-то поновлення інтенсивного наступу ворога в будь-який час чи повномасштабне вторгнення до нашої країни”.

Очікується, що перше у 2015 році поповнення у Збройні сили почне надходити відразу після Йордану, 20 січня, і триватиме упродовж трьох місяців. Призвані (цього разу, враховуючи негативний досвід попередніх кампаній, вояків добиратимуть більш ретельно) пройдуть посилений вишкіл в умовах, максимально наближених до бойових. “Неопірених” на передову не посилатимуть. Друга мобілізаційна хвиля припаде на квітень, триватиме вона 60 днів. Наступна, такої ж тривалості, стартуватиме у червні. За словами представника Генерального штабу ЗСУ, генерал-майора Олександра Розмазніна, під час четвертої хвилі мобілізації у першу чергу призиватимуть військовозобов’язаних, які зможуть обслуговувати техніку, що надійшла на озброєння.

Одне із завдань нової мобілізації — дати відпочити тим, хто у гарячих точках перебуває ледь не з перших днів неоголошеної війни, а також тим солдатам-строковикам, які служать понад встановлений термін. “Не може скластися така ситуація, коли одні і ті самі люди несуть усі тяготи із захисту країни, а інша частина дивиться на них по телебаченню”, — так жорстко і прагматично висловився на злобу дня секретар РНБОУ Олександр Турчинов.

У той же час, за його словами, з числа демобілізованих буде створено потужний резерв ЗСУ. Його закріплять за військовими частинами, а у разі потреби разом з іншими військовими негайно (протягом доби) мобілізують. Очікується, що бойова міць ЗСУ становитиме кількасот тисяч “багнетів”...

Зміцнити армію мають намір і за рахунок відновлення призову. Цього разу на службу покличуть молодих людей віком 20-27 років. Строк служби відтепер подовжено до півтора року. За словами глави держави, призову підлягатимуть “виключно патріотично налаштовані громадяни, фізично підготовлені до військової служби та морально і психологічно здорові”.

На нове українське військо цього разу виділять безпрецедентну суму — у державному бюджеті на 2015 рік закладуть 86 млрд.грн. Якщо у минулі роки виділяли від сили 1% усіх асигнувань, то цього разу — 5%. Зокрема на 6 млрд. грн. видадуть державні гарантії під закупівлю зброї та військової техніки. Те, чого бракуватиме, купуватимуть за кордоном, у тому числі — на кредитних умовах.

На РНБО постановили значно підвищити платню учасникам АТО, без огляду на те, в якому підрозділі вони служать. Петро Порошенко дав своїм підлеглим завдання: “Ті, хто перебуває на передній лінії, повинні мати щоденні особливі умови оплати”.

Нарощування українських м’язів викликало нервову реакцію у Кремлі, де воліли би бачити нашу армію безсилою. Російські спецслужби роблять усе, щоб зірвати четверту хвилю часткової мобілізації, створити негативний фон навколо неї. За словами координатора групи “Інформаційний спротив”, народного депутата Дмитра Тимчука, структури інформаційно-психологічних операцій Головного розвідувального управління Генштабу Збройних сил Російської Федерації і ФСБ Росії отримали завдання на проведення широкомасштабної спецоперації для зриву мобілізаційних заходів в Україні. Впливатимуть, насамперед, на сім’ї військовослужбовців, яким втовкмачуватимуть, в яких нестерпних нібито побутових умовах доведеться служити їхнім рідним, що солдатів використовують як “гарматне м’ясо”, що на Донбасі ЗСУ протистоять ніякі не терористи, сепаратисти, а “представники народно-визвольного руху”. Для введення в оману українців російські спецслужби широко використовуватимуть соціальні мережі, сфабриковані відеосюжети і фото, “свідчення очевидців”. З цього приводу російська спецура провела уже щонайменше дві закриті наради...

Ігор ТАНЧИН,

політолог

Можу тільки погодитися з аргументами нашого військово-політичного керівництва щодо необхідності чергової часткової мобілізації. З політичної точки зору, Україні важливо показати готовність оборонятися. Продемонструвати це треба і ворогам, і союзникам, і нашим громадянам. Мобілізація в армію сприятиме мобілізації в найширшому розумінні — нація повинна гуртуватися для подолання усіх викликів, які сьогодні постали перед українцями.

Схожі новини