Передплата 2024 «Добра кухня»

Нова Рада збереться 27 листопада

З коаліцією чи без?

У суперечках про дату народження восьмої Верховної Ради нарешті поставили крапку. Місце зустрічі — те ж. День — четвер, 27 листопада. Таке рішення ухвалила робоча група з підготовки першого засідання новообраного парламенту. А ось з остаточним вердиктом щодо майбутньої коаліції переговорники не квапляться. Тож інтрига, вдасться чи ні домовитися «коаліційній п’ятірці», та в якому форматі, і через три тижні після виборів залишається.

Робочий варіант коаліційної угоди оприлюднили ще минулого тижня. Серед прописаних у ній обіцянок — створення вже наступного року Антикорупційного бюро і Нацагентства з питань подолання корупції, скасування позаблокового статусу України і чіткий НАТОвський курс, відмова від парламентської мажоритарки і запровадження пропорційної системи виборів із відкритими списками, скасування чиновницьких пільг. Для реформи ж депутатської недоторканності (цей парламентський привілей клятвено зарікалися зняти) у коаліційному талмуді місця не знайшлося. Як і для обіцянки чітко виписати на законодавчому рівні процедуру імпічменту президента.

Щодо плану дій коаліціанти так-сяк домовилися. На засіданні уряду у середу прем’єр Арсеній Яценюк публічно заявив, що готовий підписатися під оприлюдненим текстом коаліційної угоди. Він вже й під кадровим списком встиг розписатися. Щоправда, один за всіх. Портфельний пасьянс, який розклав Яценюк, у Блоці Порошенка назвали самодіяльністю. Мовляв, озвучені прем’єром кадрові пропозиції у рамках коаліційних переговорів не розглядали.

Розподіл портфелів залишається головним бар’єром у коаліційних перегонах. Найзапекліші бої розгорнулися за «золоті» кабмінівські трофеї — Мінфін, Міністерство юстиції та МВС. У команді Яценюка наполягають, що ці крісла мають залишитися прем’єрською квотою. У Блоці Порошенка ж вперто намагаються відкусити на свою користь хоча б посаду головного міліціонера.

Не залишилися поза коаліційною «кадриллю» і парламентські комітети. «Драчка» за керівні посади у них буде не менш запеклою, ніж за кабмінівські портфелі. А конкуренція — ще більшою. Тут і коаліційній «масовці» доведеться щось відстібнути. І впливові «гуртки за інтересами» (а-ля група Єремеєва чи Хомутинника) задовольнити. Та ще й так званій опозиції щось залишити. Хоча «ОПи» «щось» не хочуть, претендуючи на ключові парламентські комітети. Список в «Опозиційному блоці» вже озвучили: Бюджетний комітет, Регламентний, Комітет з питань боротьби з корупцією та оргзлочинністю, плюс — Комітет з питань свободи слова та інформації.

Поки «опозиціонери» свою кадрову пайку рахують, коаліціанти над іншими цифрами розмірковують: скільки комітетів залишити. У Блоці Порошенка вже озвучили пропозиції скоротити кількість комітетів з 29 до 22-24. Визначитися з цим питанням у рамках коаліційних переговорів обіцяють до кінця цього тижня.

Схожі новини