Передплата 2024 ВЗ

До виборів платили по 200 грн. Після них — по 300...

Голосування закінчилося, але боротьба за мандати триває. Незаконними способами

Упродовж восьми днів з часу дострокових парламентських виборів ЦВК не спромоглася підбити остаточних підсумків голосування, хоча обіцяла не затягувати з цим процесом. Залишилося опрацювати якихось 0,08% протоколів. Вочевидь, встановлювати істину будуть ще довго. Подекуди бюлетені доведеться перераховувати, нас чекають судові суперечки і, не виключено, повторні вибори на окремих округах, бо дехто з тих, хто програв, мають підозри, що результати — підтасовані. Є вже перші союзи і перші розколи між союзниками. Тривають торги довкола “хлібних місць”. Політики, які до дня голосування корчили із себе ледь не янголів, скидають маски. Одне слово, типова картина для, здавалось би, особливих українських виборів...

На 30 депутатів — один доктор наук

Ініціативу у формуванні коа­ліції узяв на себе Блок Петра Порошенка. Тут вважають, що мають на це право, бо створять найбільшу фракцію у парламенті восьмого скликання, удвічі більшу, ніж найближчий конкурент-партнер — “Народний фронт” Яценюка-Турчинова. Очікується, що фракція БПП налічуватиме понад півтори сот­ні “багнетів”. До 64 народних депутатів пропрезидентської сили, які здобули мандат у партійних списках, долучаться 70 мажоритарників від БПП і майже два десятки самовисуванців. Зокрема, заяву про вступ у фракцію Блоку Петра Порошенка написав колишній гендиректор телеканалу ЗІК Дмитро Добродомов. За нього перед виборами замовляв слово керманич цієї партії Юрій Луценко, якому пророкують крісло голови цієї фракції.

Луценко похвалився високою якістю своєї парламентської команди. Усі її члени мають вищу освіту, а 29 однофракційників зуміли отримати аж по два дип­ломи. У Блоці Петра Порошенка працюватимуть п’ять докторів наук, шість — кандидатів. 13 відсотків складу фракції представлятимуть жінки. Наймолодшому з депутатів від БПП — “ударівцю” Єгору Фірсову — лише 25 років.

У колективному портреті цієї фракції є й інші, не зовсім яскраві “мазки”, про які у керівництві БПП воліли б не згадувати, щоб не дратувати свого виборця. Увагу журналістів знову привернула постать мажоритарника Богдана Дубневича, якого на передвиборчому з’їзді БПП бачили з годинником майже за 200 тисяч доларів. Цього разу шокувала декларація пана Богдана, яку оприлюднив сайт “Чесно”. З неї випливає, що сім’я новообраного народного депутата від Пустомитівського округу №118 володіє... 48 квартирами і 12 будинками загальною площею майже 0,67 гектара. Самому нардепові належать дев’ять будинків площею 2865 кв. м і дев’ять квартир площею 1074 кв. м. На сина Павла і дружину Тетяну записано ще три будинки і 39 квартир... Згідно з декларацією, Богдану Дубневичу належить сім земельних ділянок площею 98,4 гектара.

Без «Лесика» і трьох «Б»

Блок Петра Порошенка прогнозує, що ще більше наростить кількісний склад своєї фракції. Але у ній точно не буде представників колишньої команди Януковича, які у парламенті сьомого скликання ухвалювали диктаторські закони. “Не буде у нашій фракції і одіозних осіб”, — сказав один із “порошенківців” Віктор Чумак, згадавши екс-секретаря Київради Олеся Довгого (зі скандалами переміг на Кіровоградщині) і тріо братів — Віктора, Павла, Івана Балог, які разом з двоюрідним братом Василем Петьовкою тріумфували у рідному Закарпатті.

А Балоги і не дуже засмучені цим. Кажуть, що свої мандати здобули без жодного партійного бренду, і що у парламенті не потребують “даху” жодної політсили. За всіх братів “розписався” Балога-старший, у часи Ющенка — голова Секретаріату президента.

— Коли чую заяви про те, що Балог кудись не візьмуть (хоча президент, наскільки мені відомо, наполягає на іншому), хочеться лише розсміятися, — чванливо написав пан Віктор у соцмережі. — Шановні, а з чого ви взяли, що Балоги туди хочуть? За час роботи на Банковій, у «Нашій Україні» я стільки наївся цього містечкового мислення, стількох дрібних інтрижок, притаманних демократичному табору, що вистачить на п’ять скликань парламенту. Невже і справді вірите, що я мрію брати участь у цих дрібних розборах, які нагадують бійку бомжів за порожню пляшку?.. На майбутнє прошу не втягувати мене у свої дрібні інтриги. З досвіду попереднього скликання добре знаю, що в Раді продуктивніше працюється у статусі позафракційного...

Утім, експерти кажуть: жорстка реакція Балоги-старшого не виключає його спільного з коаліцією голосування.

Був партнером на виборах — став «талановитим шахраєм»...

Не встигли лауреати минулих виборів випити переможне шампанське, як між деякими з них пробіг чорний кіт. Зокрема, негаразди почалися у лавах “Самопомочі”, в якій майже 11% виборців бачило незаплямовану, новаторську силу. Партія “Воля”, яка була супутником партії Андрія Садового, визнала незадовільною їхню співпрацю на виборах, каже про “злов­живання повноваженнями”. А тому подумує про створення міжфракційного депутатського об’єднання або окремої групи. Своєю чергою, один із лідерів “Самопомочі” Єгор Соболєв підозрює, що міжусобиці провокує мажоритарник з Прикарпаття Юрій Дерев’янко (один з авторів закону про люстрацію). Соболєв вважає своєю особистою помилкою те, що запросив Дерев’янка у партію. “Це дуже талановитий шахрай, за яким стоїть величезне угруповання з викачування грошей платників податків”, — так охарактеризував він “колегу”.

За інформацією “Високого Замку”, гасити конфлікт у стані “Самопомочі” узявся її лідер — міський голова Львова, який не так давно обіцяв бути миротворцем, мостиком між фракція­ми Порошенка і Яценюка. Як ватажку “третьої сили” йому антиреклама з “Волею” аж ніяк не потрібна...

Де чубляться, а де любляться. Вирішили об’єднати свої сили у парламенті крайні праві — “Свобода” і “Правий сектор”. Партії Тягнибока і Яроша не подолали виборчий поріг, але по мажоритарних округах у Верховну Раду провели відповідно шість і двох своїх висуванців. Відтак можуть утворити “націоналістичну” депутатську групу у парламенті. Переговори вже тривають.

Голоси — з-під поли...

У “Правого сектору” є сподівання завести у сесійну залу ще й третього свого однопартійця — учасника АТО Валентина Манька, який у донецькому виборчому окрузі №59 конкурує з мером міста Курахового, колишнім “регіоналом” Сергієм Сажком. Після опрацювання 76,57% протоколів соратник Яроша відстає лише на 251 голос. За даними штабістів “ПС”, паралельний підрахунок голосів показав, що перемагає Манько. Однак, як стверджує Дмитро Ярош, “на верхах” роблять усе, щоб вкрасти цю перемогу, наділити ще одним мандатом представника “Опозиційного блоку”. Лідер “Правого сектору” попередив, що не допустить зради державних інтересів України у Донбасі і разом з побратимами відстоїть перемогу свого висуванця.

Така ж запекла боротьба за мандат між новими політичними силами і “вчорашніми” іде у донецькому окрузі №60. Як показують дані зі сайту ЦВК, переконливу перемогу тут із 43,34% голосів здобув представник Блоку Петра Порошенка, юрист з Волновахи Дмитро Лубінець. У його головного суперника — Олександра Риженкова (його вважають творцем “Православної армії” так званої “Донецької народної республіки”) — лише 30,57%, за нього проголосувало на чотири тисячі менше виборців. Однак переможений не збирається здаватись. Допомагають йому у цьому співробітники компанії “МетІнвест”, яка належить Ринату Ахметову. За твердженням представника патріотичного Донбасу Єгора Фірсова, клерки цієї компанії на території чотирьох районів організовують збір підписів за відміну результатів виборів у мажоритарному окрузі. Ці списки мають намір долучити до скарги у ЦВК, де стверд­жуватимуть про “вкрадену перемогу”. За словами Фірсова, всі, хто підписує петицію про “нечесні вибори” у цьому окрузі, отримують по 300 грн. У Блоці Петра Порошенка кажуть, що мають відеодоказ того, як представники “МетІнвесту” підкуповують “свідків”. З цих матеріалів випливає, що тільки в одному з міст округу №60 на підкуп витрачено 136 тисяч грн.

Подібна катавасія через втрачені-здобуті мандати триває у Миколаївській області між Аркадієм Корнацьким (Блок Петра Порошенка) і самовисуванцем Василем Капациною. Після підрахунку всіх протоколів перший виграв з різницею у 272 голоси. Однак його суперник вимагає перерахунку бюлетенів на 10 дільницях і каже, що депутатський мандат мають вручити йому.

На вимогу ЦВК заново взятися за арифметику мають і на п’яти ДВК у Дніпродзержинському окрузі №30. За поперед­німи даними, тут з перевагою у 61 голос переміг Олександр Дубінін (Блок Петра Порошенка). Однак безпартійний підприємець Олег Захорольський (за нього вступилися “Свобода” і “Правий сектор”) стверджує, що у нього вкрали 994 голоси, а головному конкуренту 997 дописали. Заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна заявила, що навіть побіжний аналіз даних вказує на те, що йдеться про маніпуляцію цифрами.

Про підтасування говорить і чинний нардеп від “Батьківщини”, екс-голова Херсонської ОДА Юрій Одарченко, який програв 174 голоси представнику БПП Олександру Співаковському. Однопартієць Юлії Тимошенко упевнений, що проти нього було застосовано адмінресурс, що голоси на користь суперника фальсифікували у виправних колоніях і слідчих ізоляторах. Мовляв, “зеки” ніколи не голосували за владу...

Схожі новини