Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Політична мімікрія

Кандидати по 124-му виборчому округу Федашко і Мусій спекулюють на візуальних елементах агітації Блоку Петра Порошенка і дезорієнтовують виборця

На виборчому окрузі №124 (Червоноград, Сокаль, Добротвір) — агітаційний скандал. Декілька кандидатів у народні депутати по цьому округу, які є самовисуванцями, зокрема колишній міністр охорони здоров’я Олег Мусій і депутат Львівської облради, підприємець Петро Федашко, стилізували свою рекламну продукцію, зокрема біґборди, під агітацію Блоку Петра Порошенка: та сама червоно-біла гама, та сама діагональна широка смуга і лозунг “Час єднатись”. Але цим вирішили не обмежуватися — і у Федашка, і у Мусія агітаційні матеріали імітують виборчий бюлетень із двома “віконечками”, в яких поставлені дві “галочки” — за кандидата і за... Порошенка. І це при тому, що єдиним кандидатом, якого Блок Петра Порошенка офіційно підтримав на цьому окрузі, є чинний народний депутат від ВО «Батьківщина» Степан Курпіль.

Коли журналіст “ВЗ” зателефонувала до Петра Федашка і запитала, чи він розуміє, що, стилізуючи свою рекламу під Блок Петра Порошенка та використовуючи у своїй агітації ім’я президента, він вводить виборців в оману, той зробив “великі очі”. “Президенту потрібна підтримка, я підтримую президента, — виправдовувався Петро Федашко. — І я вправі це вказати на своїх біґбордах. Я ж не пишу, що президент підтримує Федашка. Це я підтримую президента”.

Але ж це не є вибори президента, де було б логічно казати про свої симпатії. Зараз, нагадаємо недобросовісним кандидатам, вибори до Верховної Ради. Це не перший у виборчій кампанії на Львівщині скандал з примазуванням кандидатів до рейтингу Порошенка. Нещодавно “мімікрував” під Порошенка і кандидат по 115-му виборчому округу від “Народного фронту” Іван Васюник. З цього приводу керівник Львівського територіального виборчого штабу Блоку Петра Порошенка Петро Адамик повідомив, що у штабі вивчають юридичну можливість позиватися з кандидатами, які свою агітацію стилізують під Блок.

Ми зателефонували у територіальний виборчий штаб Порошенка, щоб з’ясувати, чи ініціюватимуть вони судовий позов проти Федашка і Мусія.

“Блок Петра Порошенка не висунув свого кандидата по округу Сокаль-Червоноград-Добротвір. Тому було прийнято рішення, враховуючи, що Степан Курпіль багато зробив для округу, підтримати саме його кандидатуру від Блоку Петра Порошенка, — сказав журналісту “ВЗ” заступник керівника Львівського територіального виборчого штабу Блоку Петра Порошенка з агітації Ерік Парсаданян. — Будь-хто із реш­ти кандидатів у народні депутати, використовуючи символіку БПП, робить це самовільно, без погодження із Блоком. Ми всіма способами і методами, через засоби масової інформації будемо доносити до виборця, кого саме ми підтримуємо на виборчому окрузі”.

Але, окрім юридичних нюансів, є моральна відповідальність. Якщо кандидати в депутати заради перемоги не гребують неправедними методами, то що буде робити така людина, якщо стане депутатом?

— Чи виборча агітація Пет­ра Федашка та Олега Мусія має ознаки порушення законодавства?

— На це мають відповісти юристи. Брендбук (від англ. brand book — спеціальне видання, яке містить описання бренду, ідеологію його просування, правила оформлення промопродукції. — Авт.) — це і шрифт, і напис, і нахил, і багато іншого. Агітацію Федашка і Мусія буде відправлено на відпрацювання юристам, і якщо вони доведуть, що це має ознаки порушення законодавства, ми будемо реагувати згідно із законом.

“На фініші виборчої кампанії деяким кандидатам здали нер­ви. Особливо здивував Олег Мусій. У своїй листівці він закликає голосувати за цінності Майдану. Про ці цінності треба не говорити, бо люди про них знають, а насамперед самому дотримуватися на ділі, вести чесну і моральну конкуренцію”, — прокоментував ситуацію в окрузі Степан Курпіль.

...Зазвичай мета самозванців, які примазуються до популярних політичних сил, — не лише підтягнути свій особистий рейтинг, а й нашкодити конкуренту, якого ця сила підтримує. В такий спосіб нечесні кандидати дезорієнтують виборця, збивають його з пантелику.

P. S. Про те, що Блок Пет­ра Порошенка офіційно підтримує єдиного кандидата — Степана Курпіля — йдеться на першій сторінці сайту Блоку Петра Порошенка http://solydarnist.org (від 20.10.2014).

Схожі новини