Передплата 2024 «Добрий господар»

Перші пішли...

Розпочалася «чистка» у владі. Люстрацією треба користуватися акуратно

Перший “взвод” чиновників з вищих ешелонів української влади став жертвою Закону “Про очищення влади”, який почав діяти з четверга, 16 жовтня. Під люстрацію потрапили 39 посадовців 1-3 категорії зі штату Кабінету Міністрів (перші заступники й заступники міністрів, глави державних національних агентств) — їх звільнили з посад. Більшість з них, не бажаючи випробовувати долю, написала відставні заяви сама (прем’єр Яценюк каже про “пачки” таких заяв). Інших, попри їхню волю, звільнять за відповідною статтею згадуваного закону, бо працювали більше року у часи Януковича. Загалом люстрація передбачає “рентген” більше мільйона працівників державного апарату, пройде у чотири етапи і триватиме до кінця 2016 року. Однак це не означає, що всі, хто потрапив “під ковпак”, будуть звільнені. Ті, що не заплямували себе неблаговидними вчинками, жили і працювали чесно, матимуть змогу і далі бути держслужбовцями. На кого ж “нариють компромат”, той буде позбавлений права обіймати державні посади упродовж наступних 10 років. Про результати перевірок повідомлятимуть на сайті Мін’юсту.

Серед тих, хто у четвер попрощався зі своїми посадами, — заступник міністра оборони Ігор Кабаненко, голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський, перший заступник міністра фінансів Анатолій М’ярковський, голова Держстатистики Олександр Осауленко. Прем’єр звернувся до президента, щоб той негайно звільнив одіозного голову Кіровоградської ОДА Сергія Кузьменка, колишнього “регіонала”, проти якого виступає громадськість. По всьому державному апарату у країні у найближчі 10 днів пройдеться “мітла”, яка вимітатиме старі кадри...

Арсеній Яценюк повідомив, що з початком зими почнеться люстрація і в суддівському корпусі. Вона триватиме по грудень 2015 року. Через “чистилище” пройдуть 9 тисяч служителів Феміди — не тільки професійні судді, а й члени Вищої ради юстиції, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Перші “чистки” викликали неоднозначну реакцію у суспільстві. Якщо громадськість схвально зустріла звільнення того ж Бродського, то з подивом зустріла “викидання за борт” Кабаненка, якого вважають одним з найбільш фахових вітчизняних військовиків. До речі, через свою принциповість він потерпів за режиму Януковича. Уже чути думку: як би разом з брудною водою не виплеснули і дитину... Не виключено, що такі люстраційні помилки допускатимуть і надалі.

Загалом згідно із Законом “Про очищення влади” під люстрацію потрапляють всі вищі чиновники: прем’єр-міністр, міністри, керівники центральних органів виконавчої влади, глава Адміністрації президента, керівник Державного управління справами, секретаріату Кабміну, Урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики, генпрокурор, голова СБУ, очільники силових відомств, їхні перші заступники, посадові особи ЗСУ, керівний склад МВС, прокуратури, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Управління державної охорони, Нацбанку, члени ЦВК, державних регуляторних комісій, керівники державних підприємств, інші посадові особи органів державної влади і місцевого самоврядування (за винятком виборних посад), а також претенденти на ці посади.

Не зможуть протягом 10 років обіймати високі посади ті, хто більше року працював на них у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року (тобто в часи правління Януковича). А також ті, які працювали на цих посадах у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року (під час Революції гідності) і не подали у відставку. Ті, хто причетний у період Майдану до переслідування громадян, яких згодом було звільнено від відповідальності за амністією.

Під люстрацію потраплять і ті чиновники, які подаватимуть недостовірну інформацію про своє майно у деклараціях про доходи, або ж вартість майна яких не відповідатиме рівню законних доходів за період перебування на посаді.

Тож попереду нас чекає багато гучних відставок. Справедливих і не зовсім.

Коментар до теми

Євген МАГДА, політолог

Прем’єр вже заявив, що на його робочому столі ціла стопка заяв «за власним бажанням» від високопосадовців, які усвідомили, що підпадають під дію Закону «Про очищення влади». У цілому ряді міністерств вже звільнені перші і звичайні заступники, які працювали на цих посадах не перший рік. На черзі — не один десяток чиновників. Керівництво Держприкордонслужби написало рапорти на звільнення практично у повному складі. Не стало винятком і Міністерство юстиції, де під люстрацію потрапляє Інна Ємельянова — досвідчений юрист і чиновник, яка працювала там і у часи Януковича.

Деякі експерти вважають, що через люстраційні процедури можуть пройти близько мільйона чиновників різних рівнів, що може мати неприємні наслідки для державного апарату. Хоча прем’єр вже закликав заповнювати вакансії молодими професіоналами, чіткої процедури залучення талановитої молоді на державну службу наразі немає...

Люстрація у нинішніх умовах нагадує потужну зброю, якою треба користуватися з особливою акуратністю. Викликає застереження відсутність незалежного суду, здатного дати оцінку повальному очищенню влади. Чи здатні на це політики в умовах глибокої суспільно-політичної кризи? — важливе питання, на яке наразі немає відповіді.

А тим часом...

У владі сусідньої Росії вкрай нервово сприйняли закон про люстрацію. Перший заступник голови комітету з міжнародних справ Ради Федерації Володимир Джабаров назвав цей документ “аморальним”. А уповноважений МЗС РФ з прав людини Костянтин Долгов прогнозує, що цей закон передбачає “політичні гоніння”.

Схожі новини