Передплата 2024 «Добрий господар»

Автошляхи Сокальщини паралізовано

Людей просять розблокувати трасу, щоб не створювати незручностей. Урядовці пообіцяли виділити кошти на ремонт

Громадські активісти вже кілька днів перекривають трасу у Сокальському районі Львівської області Р-15 «Ковель-Червоноград-Жовква», що біля шахти «Межирічанська». Жоден транспорт не пускають у напрямку Львова. Водіям доводиться “маневрувати” з Червонограда через м. Белз.

Активісти відновили “дорожні протести”, бо держава не виділяє додаткових коштів на ремонт цієї жахливої дороги, їздити по якій не просто важко, а й небезпечно. Підрядник (ТзОВ «Автомагістраль Південь») довів до ладу лише декілька кілометрів проблемної траси. А решту дороги кинули напризволяще, бо чекають на оплату грошей.

Громадський активіст Сокальщини Ігор Грабінський повідомив, що люди готові стояти доти, доки не доб’ються свого — відремонтованої дороги. Якщо перекриття автошляхів не допоможе, планують перекривати в’їзди до шахт.

На ремонт понищеної дороги у державному бюджеті передбачили 27 мільйонів гривень. Але виконавцю робіт грошей досі не дали, довелося латати частину дороги в борг.

Як сказав “ВЗ” голова Сокальської райадміністрації Олег Кожушко, керівництво району, мер Червонограда Ігор Чудійович та народний депутат України Степан Курпіль виїхали на місце, щоб поспілкуватися з протестувальниками. Розповіли про шляхи вирішення наболілої проблеми — Міністерство фінансів обіцяє виділити гроші на продовження ремонту дороги. Борг підряднику тягнеться з 2012 року (за ремонт об’єктів до Євро-2012 гроші заборгував ще попередній уряд). Дорожня організація має за щось заплатити зарплату, податки, закупити матеріали для продовження реконструкції дороги. “Ситуація складна. Крім траси Р-15, також перекрита дорога через село Волсвин, — продовжує розмову Олег Кожушко. — В цьому селі аварійний міст”.

Народний депутат України Степан Курпіль зазначив “ВЗ”, що двічі порушував з трибуни парламенту проблему дороги Р-15 у Сокальському районі. Ці виступи оформлені як депутатські звернення до президента та прем’єр-міністра.

“Фірма “Автомагістраль Південь”, яка ремонтує Р-15, якісно вже відновила два із семи кілометрів, — каже Степан Курпіль. — Хоча заборгованість перед цією фірмою з бюджету за виконані роботи по Львівській області становить понад 138 мільйонів гривень. Їй ще не повернуто боргів за роботи, виконані у 2012 році. Неодноразово спілкувався з керівником фірми Миколою Тимофеєвим, просив його, попри брак фінансування, продовжити роботи. Пан Микола відповів, що роботи продовжать, якщо надійде хоча б частина коштів. Просив, щоб зрозуміли його, бо фірма взяла кредити в банку, має за щось купити матеріали. Я зустрічався з міністром фінансів України Олександром Шлапаком, вручив йому звернення. Пояснив, що ситуація соціально вибухонебезпечна. Він пообіцяв зробити все можливе. На те, щоб погасити хоч якусь суму заборгованості фірмі для продовження роботи, може піти кілька днів або тиждень. На жаль, таких доріг, як Р-15, на Львівщині чимало, а в Україні їх тисячі. Зараз держава бідна, казна — напівпорожня, країна розграбована. Щодня на АТО витрачають 80 мільйонів”.

Народний депутат просить людей, які перекривають дорогу, розблокувати трасу. “Проблема давно відома усім, зокрема першим особам держави, — зауважив Степан Курпіль. — Перекриття дороги створює труднощі для жителів регіону, доводиться їздити в об’їзд. Не можуть нормально курсувати маршрутки. Прошу людей проявити терпіння та розуміння, зважаючи на непросту ситуацію в державі”.

Схожі новини