Передплата 2024 «Добрий господар»

Сучасні Чічікови купують виборчі душі

Розраховуються крупами, олією, гречкою, «згущонкою», цукром. На додачу тицяють людям агітаційні листівки від кандидата-«благодійника»

Підкуп громадян під час нинішньої виборчої кампанії набув загрозливих масштабів. Про це заявив виконувач обов’язків голови Комітету виборців Віталій Тесленко, уточнивши, що для багатьох народних депутатів позачергові вибори — це останній бій, а тому, мовляв, вони ідуть на все, аби знову потрапити у парламент, це “місце під сонцем”. За оцінками експертів, на зманювання виборців деякі кандидати-мажоритарники готові потратити від одного до трьох мільйонів доларів.

Багато випадків підкупу виборців активісти громадської організації “Опора” зафіксували у Харкові, на території виборчого округу №171, в якому балотується колишній “регіонал”, а нині член парламентської фракції “Економічний розвиток” Віталій Хомутинник. Від його імені на перехресті проспекту Косіора і вулиці Богдана Хмельницького невідомі люди роздавали з кузова “Газелі” продуктові пакети. У пакетах з написом “Благотворительный фонд “Помоги ближнему!” були пачка цукру, гречки, печива, пляшка олії, банка згущеного молока. У кожному пакеті ще й передвиборча листівка — “Вместе победим! Виталий Хомутынник”. За “подарунки” від кандидата люди розписувалися у відомості — для звіту перед політиком. Тим самим, який перед минулими виборами оцінював свої статки у 157 млн. грн. і який носить платиновий годинник вартістю 125-174 тис. доларів...

Таких же “благодійників” з такими ж продуктовими пайками громадські активісти виявили у приміщенні Фрунзенської райради ветеранів війни і праці, де “ощасливлювали” велику чергу пенсіонерів. Як тільки “меценати” побачили увімкнені телекамери, почали виштовхувати народних контролерів, замкнули двері. Звучала погроза фізичної розправи. Лише після виклику міліції заборонене законом передвиборче благодійництво було припинено. Разом із продуктовими пакетами міліція “експропріювала” кілька сотень агітаційних листівок Хомутинника.

Підкуп виборців у всіх його проявах заборонено частиною 14 статті 74 Закону “Про вибори народних депутатів України”. Непрямим підкупом є безкоштовне надання товарів, послуг, зокрема, створення безкоштовних їдалень, центрів розповсюдження гуманітарної допомоги для малозабезпечених верств на­селення, переселенців з АРК Крим та зони АТО, надання навчальним закладам матеріальної допомоги у вигляді меблів, канцтоварів, оргтехніки, проведення ремонтів. Заборонено проведення від імені кандидатів фестивалів, концертів, дискотек, вечірок у клубах, циркових і лялькових вистав для дітей і дорослих. А також — привітання та вручення подарунків мажоритарними кандидатами молодим на весіллях.

Вважається непрямим підкупом організація медичних оглядів, безкоштовних ультразвукових, рентгенівських досліджень, послуг стоматологів, протезування зубів. Так само, як безкоштовне проведення релігійних обрядів, зокрема, організація прощ (цим у 2012 році часто грішив один з кандидатів на Пустомитівщині).

Виборчим хабарем вважається проведення з фонду кандидата у депутати ремонту доріг, житлових будинків, соціальних споруд, відновлення госпіталів для воїнів АТО, забезпечення їх медичним обладнанням. Так само, як надання безкоштовних послуг у сільськогосподарській місцевості (щеплення тварин, знищення шкідників рослин, оренда елеваторів, складів, оплата оренди земельних паїв, роздача молодняка худоби для відкорму з обіцянкою викупити дорослу худобу на забій за вигідною ціною.

Читачі з Перемишлянського району повідомляли нам, що школи, клуби, храми у їхніх селах уже обходжують грошовиті кандидати у депутати. Міняють на пластикові старі вікна-двері, купують комп’ютери, котли для опалення, спортивну форму, дарують світильники для церков. При цьому натякають: якщо стану депутатом, допомога буде ще більшою...

Видів прямого і опосередкованого підкупу з боку політиків багато. Люди часом не підозрюють, що їх елементарно купують, зомбують голосувати саме за цього кандидата. Деякі наївні громадяни зізнаються, що у день виборів ставити позначку у бюлетені за іншого претендента їм “буде незручно”. Мовляв, треба буде віддячити “добродійнику” за його “увагу”...

Схожі новини