Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Донбасі встановлюють «буфер»

Воюючі сторони почали відводити важку артилерію

Як би ми критично не ставилися до мінських домовленостей щодо мирного врегулювання ситуації на сході України, з’явилася обережна надія на прогрес у подіях в цьому регіоні. Є перші симптоми того, що бойовики і їхні російські “партнери”, які щодня порушували оголошене 5 вересня перемир’я, нарешті зрозуміли необхідність припинити кровопролиття. З понеділка, 22 вересня, вони почали відводити зі своїх позицій на схід важку реактивну артилерію — “Гради”, “Смерчі” “Торнадо”. Синхронно із сепаратистами мають від’їжджати назад з важким озброєнням, яке має калібр 100 мм і більше, українські війська.

Відступ протиборчих сторін був обумовлений меморандумом з 9 пунктів, що його підписали у столиці Білорусі 20 вересня. Збройні сили України і “армія Новоросії” зобов’язувалися відійти від бойових ліній кожна щонайменше на 15 км. Таким чином утворився б “мирний коридор” шириною 30 км. І це суттєво зменшило б напругу, давало б змогу домовлятися про інші нагальні речі.

Фахівці намалювали уявну буферну зону, яка утвориться, за умови, що противники дотримаються слова. У цю зону потрапляють Маріуполь, Донецьк, Макіївка, Ясинувате, Горлівка, Дебальцеве, Алчевськ, Стаханов, Первомайськ. Очікується, що після виведення звідти важкої артилерії і припинення польотів бойових літаків там почне працювати моніторингова місія ОБСЄ. Її інспектори контролюватимуть територію з допомогою безпілотників. Але до цього ще дуже далеко.

Відведення важкої артилерії ЗСУ не означає, що інші наші війська покидають зону АТО. За словами прес-секретаря РНБОУ Андрія Лисенка, вони залишаються на зайнятих рубежах, відбувається перегрупування сил. Якщо вірити прес-аташе, за останні три доби лінія територій, підконтрольних бойовикам, не зазнала змін. Поза тим, як свідчать оперативні новини, “колоради” продовжували стріляти по українських позиціях, по мирних містах і селах...

А тим часом...

Майже дві третини росіян не вірять у те, що на Донбасі встановиться мир. Це випливає із даних соціологічного опитування, що його провів російський фонд “Громадська думка”. Згідно з результатами опитування, майже дві третини опитаних — 63% — упевнені, що бойові дії на сході України поновляться, і лише 18% вважають, що перемир’я приведе до встановлення міцного миру. Більшість респондентів переконані, що “ДНР” і “ЛНР” стануть незалежними державами або увійдуть до складу Росії.

Думка з приводу

Андрій БІЛЕЦЬКИЙ, командир добровольчого батальйону «Азов»

Не уявляю, як виглядатиме буферна зона. Якщо відвести війська на 15 км в обидві сторони, то це буде 30 кілометрів території суцільного хаосу і повного беззаконня...

Жодного бажання припиняти вогонь у сепаратистів немає. На Південному фронті останні три дні йшли активні бої, бойовики здійснювали “нальоти” з російською артилерією. Сили супротивника обстрілюють населені пункти. 21 вересня частково зруйнували село Виноградне...

За ситуацією біля Маріуполя не помітне відведення російських військ, про яке заявляв головнокомандувач військ НАТО в Європі Філіп Брідлав. Наразі бійці нашого батальйону тримають оборону за Маріуполем у бік Новоазовська, активно працюють розвідгрупами.

Російські «Гради» швидко зайшли на український Донбас. Але виходити не квапляться.