Передплата 2024 «Добра кухня»

«У Криму починається невелике, але протверезіння...»

Під час виборів на окупованому півострові на бюлетенях писали «Слава Україні!»

Легітимізувати російську владу у Криму, вмонтувати у неї “у дошку своїх людей” покликані були так звані вибори до “Державної ради Криму” та у “Законодавчі збори Севастополя”, які відбулися на півострові у неділю, 14 вересня.

Це було перше після окупації цієї української території обрання депутатів, його проводили за законодавством Російської Федерації, під контролем її органів, зокрема силових. Відтак результат “народного волевиявлення” прогнозований. Він такий, яким його “малювали” напередодні кремлівські сценаристи...

За попередніми даними кримського центрвиборчкому, 72 відсотки тих, що прийшли на виборчі дільниці, проголосували за висуванців від “Єдиної Росії”, партії Володимира Путіна. Кандидатам від ЛДПР Володимира Жириновського виявили підтримку 7,51% голосувальників. Тільки ці дві політичні сили пройшли у “Держраду Криму”. Інші партії — КПРФ, “Родіна”, “Комуністи Росії”,“Справедлива Росія”, Російська партія пенсіонерів за справедливість, КПРС — не змогли подолати 5-відсотковий виборчий поріг.

Москва б’є у литаври, заявляє про тріумф “народного волевиявлення”. Однак насправді картина не така райдужна. Вкрай низькою була явка виборців. За оцінками незалежних експертів, на виборчі дільниці прийшло менше половини тих, хто має право голосувати. Члени виборчих комісій приховували кількість виданих бюлетенів, що є непрямим свідченням наступного їх вкидання. Завчасно відкривали конверти з бюлетенями дострокового голосування, що є порушенням принципу таємного голосування. Голосувати дозволяли навіть за паспортами громадянина СРСР. При цьому на дільниці не допускали спостерігачів.

Ігнорували ці вибори майже всі кримські татари, а також етнічні українці і багато етнічних росіян, які не погоджуються з анексією Криму. Багато з тих, що з’явилися на виборчих дільницях, зробили це лише для того, щоб висловити свій протест — на отриманих бюлетенях писали антиокупаційні фрази, малювали українську символіку. Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав ці вибори “провальними для де-факто кримської влади”. За його словами, бойкотували недільні вибори і ті, хто раніше радів приходу Путіна у Крим. “У них починається поки що невелике, але протверезіння”.

Міністерство закордонних справ України назвало влаштовані Росією вибори у Криму нелегітимними, а їхні результати, з юридично-правової точки зору — нікчемними, такими, що не матимуть жодних наслідків для нинішнього статусу Криму і Севастополя. МЗС закликало держави світу засудити протиправні дії російської окупаційної влади.

Думка з приводу

Леонід ГРАЧ, житель Сімферополя, колишній народний депутат України, член партії “Комуністи Росії”

Як були у нас ті, хто ховався під маскою Партії регіонів, так вони і залишилися, але тепер під маскою “Єдиної Росії”. Як були у владі представники криміналу, корупційного світу, так вони і залишилися...

Такого адміністративного й інформаційного свавілля, яке спостерігаємо зараз, кримська дійсність у передвиборний період не знала, якщо порівнювати з “українськими” часами Криму… З врахуванням неподобства, що зараз коїться у нас, з врахуванням нерівності під час виборів, яке українцям і не снилося, про які чесні вибори може йтися?

Схожі новини