Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Українське православ’я не повернеться під російське ярмо»

  • 14.09.2014, 23:22
  • 1 880

Глава УПЦ КП Святійший Патріарх Філарет каже, що готовий до діалогу про єдину помісну церкву. Але не заради самого діалогу...

Російська православна церква завжди перебувала і далі перебуває у великій залежності від своєї держави, тому не може відкрито сказати правду кремлівському керівництву, вплинути на нього. Про це під час перебування у Львові заявив Глава Української православної церкви Київського патріархату Святійший Патріарх Філарет, відповідаючи на запитання кореспондента “Високого Замку” про те, чи може глава РПЦ патріарх Кирило звернутися до свого парафіянина — президента Росії Володимира Путіна з проханням припинити кровопролиття в Україні.

“Голос Московського патріарха нічого не вартий! — заявив глава УПЦ КП. — Жодного впливу патріарх Кирило на кремлівську владу не має. Може бути вплив інших церков — європейських, української церкви, а також європейських держав, Сполучених Штатів Америки. І цей вплив буде результативним...”.

До Львова Патріарх Філарет прибув на шляху із Осло, де за ініціативи і фінансової підтримки уряду Норвегії протягом трьох днів відбувався міжконфесійний круглий стіл, в якому взяли участь представники церков і релігійних організацій України та Росії. Мета зустрічі — допомогти знайти шляхи до примирення.

— Наша мета — щоб в Україні припинилося кровопролиття, щоб торжествувала правда, — сказав Патріарх Філарет. — А вона полягає в тому, що Україна, держава миролюбна, свою ядерну зброю віддала добровільно, а один із гарантів, який обіцяв бути захисником нашої територіальної цілісності, напав на нас, забрав Крим. Тепер ще іде війна на Донбасі...

Глава УПЦ КП розповів деякі подробиці дискусій з російськими церковниками на міжконфесійному форумі в Осло. Зокрема, щодо надання гуманітарної допомоги Україні.

- Ми, наша церква, уже надали велику допомогу біженцям, добровільним батальйонам, армії, — сказав Патріарх Філарет. — У Росії кажуть, що теж хочуть допомогти біженцям. Ми вітали це їхнє бажання. Але водночас сказали: ви сіль і воду везете, а вивозите наші заводи. Такої гуманітарної допомоги нам не треба...

Торкаючись проблеми­ об’єд­нан­ня українського православ’я, глава УПЦ КП сказав:

— Я давно передбачав, що Господь створить умови для об’єднання Московського і Київського патріархатів, УАПЦ в одну Помісну православну церкву. Господь створює ці умови. Показує, яка церква — з українським народом, а яка — хоч з українським, але боїться сказати правду. Народ відчуває це і йде до своєї рідної церкви, до Київського патріархату. УПЦ КП була зі своїм народом і на Майдані, і з нашою армією у нинішній біді. Тому й народ до нас хилиться. Твердо віримо, що прийде час, коли в Україні буде одна помісна православна церква. І це зробить Господь. Не пастирі вестимуть народ до нашої кінечної мети, а народ — пастирів...

Щодо ролі в цьому об’єднанні Митрополита Онуфрія Патріарх Філарет висловився так:

— Новий предстоятель

УПЦ МП заявив, що готовий вести діалог про об’єднання. Ми теж готові. Але не заради самого діалогу. Сказали йому: якщо хочете мати в Україні таку єдину церкву — то діалог буде плідним. А якщо хочете мати єдину православну церкву у складі Московського патріархату, то цього ніколи не буде. Ніколи ми не повернемося під російське ярмо!

Під час триденного перебування на Львівщині Глава УПЦ КП Святійший Патріарх Філарет відвідав ХХІ Форум видавців у Львові, де відкрив стенд з книжками, що їх видала Київська Патріархія. Очолив Літургію біля цілющого джерела у присілку Заглина, що у Жовківському районі, звершив Всенічне бдіння у Покровському кафедральному соборі. А вчора, у неділю, владика освятив храм на честь першоверховних апостолів Петра і Павла у селі Давидові Пустомитівського району, звершив там першу Божественну Літургію.