Передплата 2024 «Добрий господар»

Постачальників «картонних» бронежилетів взяли під варту

Життя учасників АТО негідники оцінили в 250 тисяч гривень

Сихівський районний суд Львова задовольнив клопотання слідчого про взяття під варту двох львів’ян, які реалізовували фальшиві бронежилети.

Бізнес на житті учасників АТО, коли про нього дізналася громадськість, настільки шокував людей, що, обговорюючи цей злочин у соціальних мережах, пересічні галичани пропонували одягнути на затриманих їхні ж бронежилети та випробувати їх на міцність пострілами з бойової зброї...

У червні цього року власник однієї з торгових мереж Львова, що спеціалізується на продажу зброї та засобів захисту, вирішив перевірити якість одного з бронежилетів, партію яких запропонували мережі придбати 38-річний і 31-річний львів’яни. На вигляд ці бронежилети нічим не відрізнялися від виробів відомого вітчизняного виробника засобів індивідуального захисту. До них надавалися сертифікати, якими засвідчувалося, що пропонуються бронежилети 5-го класу захисту. Сумніви у власника торгової мережі викликала ціна запропонованих бронежилетів. Реалізатори запропонували магазинові придбати товар за ціною 1600 гривень за штуку, тоді як справжня вартість такого товару — близько 5 тисяч гривень.

Власник торгової мережі взяв дробовик і вистрелив в один із бронежилетів, після чого жахнувся: кулі пробивали цей засіб захисту так, ніби він був із картону!

“Коли нам принесли один із таких бронежилетів, — розповів “ВЗ” начальник УМВСУ міста Львова Сергій Зюбаненко, — ми його уважно роздивилися. Вагою чи зовнішнім виглядом він нічим не відрізнявся від справжніх бронежилетів відомого вітчизняного виробника. Та в середині бронежилета-фальшивки були тонкі пластини із неякісного металу, які не здатні захистити від кулі”.

Згодом правоохоронці з’ясу­вали, що в торгову мережу надійшли понад 150 “картонних” бронежилетів. Тридцять із них потрапили в зону АТО. Ними користувалися, ризикуючи щосекунди власним життям, львівські десантники та міліціонери, які воювали під Слов’янськом. На щастя, фальшиві бронежилети вчасно поміняли на справжні.

Проти викритих зловмисників, які розповсюджували фальшиві бронежилети, почали кримінальне провадження за ст. 190 ККУ — “шахрайство”. Та під варту їх не брали, оскільки ця стаття ККУ вважається “легкою”. Під час розслідування цієї справи, повідомили у прес-службі прокуратури Львівської області, з’ясувалося, що підоз­рювані вчинили ще й крадіжку. На продажу фальшивих бронежилетів, підрахували слідчі, злочинний дует збагатився на 250 тисяч гривень. Враховуючи ці факти, суд дав дозвіл взяти зловмисників під варту. Вони, щоправда, можуть вийти із СІЗО, якщо знайдуть по 400 тисяч гривень застави для кожного.

Схожі новини