Передплата 2024 ВЗ

Росія розглядає можливість "точкових ударів" по Україні

  • 14.07.2014, 14:48
  • 772

Москва розглядає можливість "завдання точкових ударів" по українській території

Про це заявило газеті "Коммерсант" джерело, близьке до Кремля, після того, як 13 липня у Ростовській області РФ в результаті потрапляння міни у двір приватного будинку загинув місцевий житель, а в сусідньому будинку отримали поранення дві жінки (мати і дочка).

За словами співрозмовника газети, російська сторона "точно знає, звідки стріляють". "Наше терпіння не безмежне", — заявив чоловік, близький до Кремля.

Він обмовився, що мова йде не про якусь масштабну акцію, а про цілеспрямовані одиничні удари по позиціях, звідки ведуть вогонь по російській території.

Аналогічну ідею висловив напередодні віце-спікер Ради федерації РФ Євген Бушмін, що представляє в палаті Ростовську область.

Глава МЗС України Павло Клімкін на питання видання, чи не побоюється Київ відповідних дій з боку Росії, в кінці минулого тижня заявив, що в цьому випадку "Росія відповість сепаратистам", бо "було кілька випадків обстрілу (російських) прикордонних пунктів (з української території), але доведено, що обстріл вели з боку терористів".

Експерти, опитані виданням, вважають, що Москва навряд чи піде на реалізацію в Україні повноцінного силового сценарію.

Віце-президент ПИР-Центру Дмитро Поліканов вважає, що "керівництво РФ чудово усвідомлює довгострокові наслідки такої інтервенції: навіть у разі успішного бліцкригу операція вимагатиме потім довгострокових зусиль з підтримання миру на Україні і призведе до серйозних міжнародних витрат".

А директор Московського Центру Карнегі Дмитро Тренін вважає: "Основна стратегія президента Путіна на Україні навряд чи зміниться. Ця стратегія полягає в тому, щоб реалізувати інтереси Росії без безпосереднього втручання в конфлікт в Україні, яке спричинило б остаточний розрив із Заходом, особливо з Європою.

"У цій ситуації я б очікував від Москви рішучих дипломатичних кроків, але не думаю, що за ними піде військова участь, в тому числі, введення в Україну російських миротворців", — додав Тренін.

Гендиректор Російської ради з міжнародних справ Андрій Кортунов вважає: "Трагедія у Ростовській області показала, що обмежити конфлікт на сході України тільки українською територією неможливо. Ті, хто припускав, що нас цей конфлікт ніколи і ніяк не торкнеться, небезпечно помилялися".

За словами експерта, у зв'язку з ескалацією конфлікту на сході України виникає маса загроз російській безпеці: велика кількість неконтрольованої зброї біля кордонів РФ; проблеми біженців та транскордонної злочинності; крім того, з обох сторін нібито є сили, зацікавлені в провокаціях з метою втягнути Росію у війну в Україні.

Пізніше прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що повідомлення про можливість нанесення ударів по території України — нісенітниця. Про це передає агентство Bloomberg.

Пєсков сказав, що повідомлення ЗМІ про те, що Росія планує удари в Україні — "нонсенс".

За матеріалами: Коммерсантъ, Українська Правда

Схожі новини