Передплата 2024 «Добре здоров’я»

росія, ймовірно, інсценувала атаку на кремль — причина

  • 04.05.2023, 11:15
  • 636

росія, ймовірно, інсценувала атаку на кремль, щоби донести інформацію про війну до російської внутрішньої аудиторії та створити умови для ширшої мобілізації суспільства

Атака дронів. Фото: з відкритих джерел
Атака дронів. Фото: з відкритих джерел

«російська влада нещодавно вжила заходів для посилення внутрішньої протиповітряної оборони, в тому числі в самій Москві, і тому вкрай малоймовірно, що два безпілотники змогли б прорватися крізь численні шари ППО і підірватися або бути збитими прямо над серцем Кремля таким чином, щоб отримати ефектні кадри, які можна було б добре зняти на камеру», — йдеться у звіті ISW.

Як наголошують аналітики, геолокаційні знімки, зроблені в січні 2023 року, показують, що російська влада розмістила системи ППО «Панцир» поблизу москви, щоб створити кола протиповітряної оборони навколо міста.

«Удар, який уникнув виявлення і знищення такими засобами протиповітряної оборони і влучив у таку важливу ціль, як кремлівський палац Сенату, став би значним соромом для росії. Негайна, послідовна і скоординована реакція кремля на інцидент свідчить про те, що атака була внутрішньо підготовлена таким чином, що її політичні наслідки переважали над конфузом», — відзначили аналітики.

кремль негайно звинуватив Україну в проведенні терористичної атаки, і російська офіційна реакція швидко згуртувалася навколо цього звинувачення, йдеться в аналітичному звіті. Якби атака безпілотника не була внутрішньо інсценованою, вона стала б несподіванкою. Дуже ймовірно, що офіційна реакція росії спочатку була би набагато більш дезорганізованою. російські чиновники намагалися би створити послідовний наратив і компенсувати риторичні наслідки очевидного інформаційного конфузу, наголошують аналітики. кремль, зокрема, не зміг сформувати своєчасну та послідовну інформаційну відповідь на не інсценізовані ним військові приниження, включно з падінням Балаклії та Херсона у вересні та листопаді 2022 року.

«Швидка і послідовна презентація офіційного російського наративу щодо удару свідчить, що росія інсценувала цей інцидент у безпосередній близькості до свята Дня Перемоги 9 травня для своєї внутрішньої аудиторії», — йдеться в аналітичному звіті.

кремль може використати удар для виправдання скасування або подальшого обмеження святкування 9 травня.

В ISW також відзначили, що деякі російські націоналістичні провоєнні блогери скористалися ударом безпілотника по Кремлю, щоб закликати Росію до ескалації війни — попри те, що росія наразі не має для цього військового потенціалу.

Можливо, кремль планує провести інші операції «під чужими прапорами» і посилити дезінформацію напередодні українського контрнаступу, щоб збільшити внутрішню підтримку війни, відзначили аналітики.Так, український Центр національного спротиву повідомив 2 травня, що російські війська в Брянській і Курській областях отримали українську форму для проведення операції «під чужим прапором» у прикордонних районах. 3 травня Центр національного спротиву повідомив, що російські війська можуть імітувати захоплення заручників.

Схожі новини