Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В уряді взялися за «паразитів»...

Після хвилі обурення, яке викликало серед громадськості повідомлення ЗМІ про те, що Державне управління справами надалі коштами з бюджету обслуговує на державних дачах 250 сімей колишніх і теперішніх чиновників, їхні сім’ї, у Кабінеті Міністрів зважилися на суттєве урізання пільг “вибраним”.

Уряд прийняв постанови, які відміняють “солодке життя” екс-високопосадовцям. Арсеній Яценюк сподівається заощадити на цьому кругленьку суму.

«Ми дійдемо абсолютно до всіх, хто паразитує за рахунок держави!» — запевнив міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак. — Наші громадяни більше не утримуватимуть у розкоші колишніх, нинішніх і майбутніх чиновників”. За словами міністра, згідно з рішенням уряду скасовано різні надбавки до зарплат чиновників, які давали їм змогу “накручувати” високі пенсії. Зокрема, йдеться про виплати різних одноразових допомог, надбавок “за сумлінну працю”, безперервний стаж, знання мов, науковий ступінь.

Усі, хто живе у державних дачах на території Кончі-Заспи, Пущі-Водиці, відтепер самі платитимуть за спожиті газ, електрику, воду, ремонти, інші послуги. Так само, як рядові українці, вони оплачуватимуть свій проїзд, купуватимуть за повною вартістю ліки, за платними путівками оздоровлюватимуться у санаторіях.

“Оптимізувавши” утримання власної номенклатури, в уряді попросили, щоб таке ж “урізання” зробили по своїй лінії президент і парламент, які регламентують пільги відставних спікерів, прем’єр-міністрів, генералів армії, народних депутатів, радників юстиції та інших категорій високопосадовців.

Можна не сумніватися, що ці санкції викличують спротив серед ”ображених”. Особливо серед чиновників на периферії, багато з яких йшли на державну службу заради цих пільг. Ставки у них мізерні, а от згадувані доплати, за їхніми словами, дозволяли триматися на плаву. “Урізання” доходів чиновників, прогнозують експерти, може стимулювати новий сплеск хабарництва...

Коментар для «ВЗ»

Іван ЗАПОТІЧНИЙ, працівник РДА, державний службовець із 29-річним стажем

Нічого доброго в ініціативі наших “верхів” немає. Візьмімо мене: посадова ставка — 1280 грн., вона трохи більша, ніж у нашої прибиральниці, якій платять 1218 грн. Трохи підрятовує мене доплата за стаж, яка становить 40%. За ранг держслужбовця додають ще 93 грн. Погодьтеся, не густо для людини, яка не має вихідних, яка своєю ненормованою роботою нажила собі хтозна-яких болячок. Якщо дозволяє фонд зарплати, часом можуть ощасливити нас премією у розмірі 20-50%.

Якщо і далі нас будуть обдирати, боюся, не буде охочих іти працювати у державні органи. Не там і не у тих треба шукати додаткових надходжень до бюджету...

А тим часом...

На запит одного з вітчизняних видань у Пенсійному фонді України відмовилися повідомити, яку пенсію отримують колишній президент Віктор Янукович і прем’єр-міністр Микола Азаров. Відмову пояснили “конфіденційністю інформації”. Втім, за словами народного депутата Олега Ляшка, ще чотири роки тому Азарову (при зарплаті з доплатами у розмірі біля 100 тис. грн.) нараховували пенсію майже 40 тис. грн.

Схожі новини