Передплата 2024 ВЗ

«Шинний» протест

Сесію Львівської міської ради пікетували представники трьох незадоволених осередків

Уже вдруге за останній час Львівську ратушу блокують представники громадської організації “Правий сектор”.

У четвер, 15 травня, під час сесійного засідання коридор другого поверху та “передбанник” сесійної зали заповнили близько півсотні молодиків у камуфляжі і чорних одностроях із червоно-чорними пов’язками на рукавах. Біля сесійної зали на підлогу поклали три шини, у руках тримали плакати: “Синютку — на маршрутку”, “Андрій Павлів виконує завдання окупанта”, “Садовому — трансферний квиток у пекло!” та інші не менш “дотепні” лозунги. «Винесемо з кабінетів за руки-ноги» Одна з вимог “правосеків” — звільнити п’ятьох чиновників міськради, які, на їхню думку, дискредитували себе. Тут же роздавали листівки із карикатурами на чиновників і переліком “злодіянь” кожного.

Так, директора департаменту містобудування Андрія Павліва і начальника управління екології та благоустрою ЛМР Андрія Галушку звинувачують у потуранні вирубуванню парків, зокрема Снопківського, під житлову забудову. В. о. директора департаменту ЖКГ Володимир Олійник причетний до підвищення ціни на проїзд у львівських маршрутках до трьох гривень, хоча мав можливість відстояти інтереси мешканців. Заступник міського голови з питань містобудування Володимир Шевчук винен у незаконних забудовах, халтурних ремонтах та інших міських негараздах. Керівник юридичного відділу ЛМР Гелена Пайонкевич прикриває усі чиновницькі афери у мерії.

Крім кадрової чистки, протестувальники також вимагають встановити чіткі межі львівських парків, аби ніхто не “відщипував” собі земельки для забудови, скасувати двоставковий тариф на теплову енергію, повернути вартість тарифу у маршрутках до двох гривень.

Депутати проголосували за те, аби дати слово з трибуни сесії керівникові ГО “Правий сектор-Захід” Віталію Сергатюку. При цьому кількадесят молодиків зайшли у сесійну залу і стовбичили на вході. Сергатюк озвучив усі вимоги ПС, а також заявив, що нинішня акція протесту — попереджувальна. “Я дуже люблю своє місто Львів, але не підштовхуйте нас до неадекватних дій, аби ми не палили шин у культурній столиці України”, — недвозначно натякнув він. Після того, як він завершив виступ, молодики вигукнули “Слава Україні — героям слава!” і під команду “Кругом! На вихід!” покинули залу.

У кулуарах Віталій Сергатюк заявив журналістам: якщо до їхніх вимог не дослухаються, вони наступного разу “за руки-ноги винесуть цих чиновників із їхніх кабінетів”. Коментуючи “кадрове питання”, мер Андрій Садовий зазначив: «У мене принцип: якщо на ту чи іншу посаду є людина, яка зможе краще працювати, я цю посаду їй запропоную. Мають працювати кращі. В мене є багато зауважень до багатьох урядників, які працюють у міській раді. Запропонуйте кращу кандидатуру, тоді будемо дебатувати».

Щодо тарифної політики, то, за його словами, якби були якісь порушення, то рішення щодо тарифів давно би вже були опротестовані і не діяли. «Ми повинні розуміти, що вступили у виборчий процес, — резюмував мер. — Питання тарифів завжди є актуальним, щоб сподобатись виборцям. Буде ще багато флеш-мобів, цікавих інтерактивних акцій, щоб показати виборцям, як певні політичні сили їх люблять. Це треба пережити. Так було завжди. Думаю, наші люди мудріші, вони будуть підтримувати тих, хто не на словах, а на ділі показує, що працює для громади». У стоматологів — свій «Янукович» і «сепаратисти».

Однак акція “Правого сектору” — не єдина, якою “пожвавили” міську сесію. Незважаючи на рясний дощ, з самого ранку вхід до мерії окупували близько двох сотень інших протестувальників. Це, зокрема, працівники ринку “Привокзальний” та лікарі 4-ї міської комунальної стоматологічної поліклініки м. Львова. Причому пікет стоматологів поділявся на дві “течії” — одні виступали проти головного лікаря Галини Ляльки, інші — за неї.

Торговці ж “Привокзального”, як розповіла “ВЗ” голова профспілки підприємства «Ринок Привокзальний» Надія Сало, обурені тим, що мерія виявляє бездіяльність у вирішенні проблем ринку, працівники якого вимагають все його майно повернути у комунальну власність міста. Працівники “Привокзального” хором співали гімн України, а потім чомусь заспівали молитву “Христос восстав із мертвих”.

Представникові ж 4-ї стоматологічної поліклініки Лесі Коліошко дозволили виступити з трибуни сесії. Причому міський голова Андрій Садовий, очевидно, переплутавши 4-у поліклініку із 3-ю, лікарі якої нещодавно оголошували голодування, зустрів її словами: “То ви голодуєте? Ще ні? Перепрошую! Чудово виглядаєте!”. Пані Коліошко з трибуни заявила, що головний лікар 4-ї стоматполіклініки Галина Лялька — “маленький Янукович”, перед яким вони “не хочуть ставати на коліна”. Частина колективу звинувачує її у зловживаннях, зокрема непрозорому використанні коштів благодійного фонду. Для балансу надали слово і представниці іншої, “проляльківської” частини колективу, пані Андрушко. Та про все розповідала “з точністю до навпаки”, хвалила головного лікаря, казала, що благодійний фонд — прозорий, на підтримку пані Ляльки підписалися 220 працівників колективу, а “бунт” піднімає невеличка частина колективу, яких обізвала “сепаратистами”.

Міський голова Андрій Садовий пролив світло на те, “звідки ноги ростуть” у ситуації в поліклініці. Він розповів, що раніше установою керував колишній депутат ЛМР Тарас Бабич, потім він пішов, залишивши в. о. пані Ляльку на рік. Але її заступник — Іван Курочка, який є сином колишнього заступника начальника ГУ МВСУ у Львівській області Михайла Курочки, теж бачить себе головним лікарем.

Мер повідомив, що питаннями 4-ї поліклініки займається робоча група. А також пригрозив: “Ці дебати тривають вже рік. Це закінчиться тим, що не буде ні одного, ні другого (при владі у поліклініці. — Авт.). Проведемо реформу в стоматології, і люди будуть спокійно працювати, а не займатися політиканством. У країні горе, а стоматологія накручує ситуацію в місті як найбільш “жертовна” професія. Їм, бачте, найважче!”.

Схожі новини