Передплата 2024 «Добрий господар»

Міліціонери озброїлися... мітлами та ганчірками

Правоохоронці спільно з громадськістю патрулюють вулицями. Лінія 102 працює

Після ночі з 18 на 19 лютого, коли у Львові запалали приміщення підрозділів міліції та міліцейські автомобілі, з вулиць міста зникли патрулі правоохоронців. Пересічні громадяни злякалися можливих проявів мародерства на вулицях та вирішили самостійно подбати про власну безпеку.

У Львівській облраді для налагодження роботи зі забезпечення громадської безпеки створили штаб погоджувальних дій правоохоронних структур, який очолив перший заступник голови Львівської облради, екс-начальник ГУ МВСУ у Львівській області Василь Пісний. Керівники силових структур Львівщини та прокуратури підписали разом із місцевою владою спільну заяву про співпрацю щодо забезпечення громадської безпеки. Незабаром на вулиці Львова та інших міст області вийшли спільні патрулі “Народної самооборони” і міліції. Чи не на кожному будинку Львова з’явилися оголошення із закликами до мешканців будинків створювати власні загони самооборони. Ці заклики люди почули.

Уночі, переконався на власні очі кореспондент “ВЗ”, вулицями Львова патрулювали чимало спільних патрулів міліції та “Самооборони”, які можна було упізнати за спеціальними жилетами. За даними прес-служби Львівської міськ­ради, у ніч з 22 на 23 лютого на нічне патрулювання виходили близько двох тисяч активістів. Окрім них, спокій у Львові охороняли інші добровольці. Отож ніч минула спокійно. Щоправда, через доволі значну кількість добровільних охоронців правопорядку інколи траплялися курйози. Зустрічаючись на неосвітлених темних вулицях, щоб не переплутати загони самооборони з “тітушками”, учасники патрулів голосно кричали, наближаючись один до одного: “Слава Україні!”. У відповідь неслося: “Героям слава!”. Ці привітання часом були настільки гучними, що лякали не лише ймовірних мародерів, а й малих дітей, що мешкають у квартирах на перших поверхах...

Народні патрулі іноді помічали те, що чомусь роками не могли помітити міліціонери. У ніч зі суботи на неділю, скажімо, близько 3-ї години ночі, від криків на вулиці прокинулися чимало мешканців будинків, що на розі вулиць Кульпарківської та Володимира Великого у Львові. Згодом з’ясувалося, що в цьому районі чатові від народу викрили в одному із офісів нічне казино. Люди змусили його власників припинити незаконну діяльність, а близько 6-ї години ранку до цього місця приїхали міліціонери.

Відновила роботу у Львові служба екстреного виклику міліції “102”, припинена після підпалів. Відсутність зв’язку із черговими частинами міліції найбільше загрожувала безпеці громадян. Відтепер на кожен виклик людей, які зателефонують за номером 102, приїдуть спільні наряди міліції та “Самооборони”.

Після підпалу міліцейських райвідділів люди втратили зв’язок і зі своїми дільничними. В першу чергу відчули це на собі ті, у кого в ці буремні дні відійшли у кращий світ рідні. Щоб оформити смерть людини та скерувати труп до моргу, як відомо, необхідно, щоб смерть зафіксував працівник міліції. Через відсутність можливості викликати міліціонерів останніми днями людям доводилося дві-три доби тримати померлих в оселях.

Минулої неділі кореспондент “ВЗ” побачив, що львівські правоохоронці почали озброюватися... мітлами та ганчірками. “Стратегічну зброю” керівництво міліції видало, перш за все, міліціонерам-жінкам. Вони почали прибирати міське управління міліції та спалені райвідділи. “З понеділка будемо якось починати працювати в райвідділі, — розповідає жінка, яка з подругами прибирає приміщення Франківського райвідділу міліції. — Відновити роботу буде важко. На другому поверсі згоріли всі дерев’яні перегородки, кабінетів практично не залишилося...”.

Найбільше правоохоронців ци­ми днями турбує питання вилучення зброї, яка була викрадена під час підпалів райвідділів. За словами начальника обласної міліції Олександ­ра Рудяка, на руках у підпалювачів, а це, здебільшого, неповнолітні, опинилися 1189 одиниць вогнепальної зброї — пістолети Макарова, автомати Калашникова, снайперські гвинтівки та навіть кулемети. Частину зброї, переконує генерал Рудяк, правоохоронцям вже вдалося повернути. Координатор роботи правоохоронців області Василь Пісний повідомив, що на вулиці Винниченка, 16, відкрили пункт повернення зброї. Там облаштоване спеціальне вікно, де охочим роззброїтися не докучатимуть зайвими питаннями. “Якщо ви, скажімо, знайшли зброю на вулиці, то можете здати її. Жодних запитань не буде”, — зазначив Василь Пісний. За його словами, станом на 23 лютого у відкрите вікно вже здали два пістолети Макарова.

На жаль, говорити про те, що робота міліції щодо забезпечення громадського порядку повністю відновлена, наразі завчасно. Чимало правоохоронців вимкнули свої мобільні телефони, щоб їх не могли викликати на службу. Офіцери, з якими спілкувався кореспондент “ВЗ”, зізналися, що оформили на тиждень-два лікарняні, щоб, як вони казали, пережити буремні часи вдома. Допомогти охороняти правопорядок натомість зголосилися близько двох сотень ветеранів міліції.

У районах області райвідділи міліції здебільшого працюють у звичному режимі. Відновлюється потрохи й робота Державтоінспекції. Найбільший тягар на себе взяли співробітники обласного управління ДАІ. Разом із активістами “Автомайдану” вони чергують на дорогах, що ведуть до Львова, щоб не допустити приїзду до міста “тітушок”. У міській ДАІ під час ночі підпалів спалили чергову частину та всі службові автомобілі. Отож даішники просять водіїв цими днями бути дуже обережними та не допускати ДТП. Тим часом у більшості гаражних кооперативів Львова автолюбителі встановили цілодобові чергування, оберігаючи свої машини від підпалів.

Коментар для «ВЗ»

Схожі новини