Передплата 2024 «Добра кухня»

Доля марокканця Отмана – у нарадчій кімнаті

Присяжні вислухали версію вбивства відомого лікаря Фрайфельда, яку виклав адвокат обвинуваченого

У Личаківському районному суді міста Львова завершується перший в історії сучасної України суд присяжних. Разом із професійними суддями долю людини, яку звинувачують у жорстокому вбивстві, вирішують не лише юристи, а й пересічні громадяни, яких жеребкування зробило присяжними.

Суперечливі показання, суперечливі докази

Під час дебатів представник державного звинувачення прокурор Богдан Дяків заявив: вважає повністю доведеним те, що 19 жовтня 2012 року лікар-хірург Леон Фрайфельд став жертвою громадянина Марокко, 25-річного студента Шакіба Отмана. За версією обвинувачення, марокканець, повертаючись уранці напідпитку з нічного закладу додому, випадково зустрів на вулиці Пекарській незнайому йому людину, накинувся на неї та зі звірячою жорстокістю забив до смерті.

Останнім участь в судових дебатах взяв адвокат Шакіба Отмана — Ярослав Гандзюлевич. Перш за все, він звернув увагу присяжних на такий позбавлений людського фактору доказ, як записи відеокамери, розташованої неподалік місця трагедії, на церкві “Добрий самаритянин”.

На відео, яке слідство вважає одним із найважливіших доказів вини Отмана, видно, як вулицею швидко крокує Леон Фрайфельд. Через 25 секунд на “картинці” з’являється силует молодої людини, одягнутої в чорну куртку з капюшоном на голові. Хоча обличчя цієї людини неможливо роздивитися, слідство вважає, що це був Шакіб Отман. Бо на затриманому арабі був той самий одяг, що і на незнайомцеві, який потрапив у кадр відеокамери.

“У суді ми зіткнулися з першим сюрпризом, — нагадав адвокат. — Шакіб Отман визнав, що вилучені у нього під час затримання куртка і туфлі — його. Та Отман категорично зазначив, що в суд принесли не його брюки. У мене, сказав, вилучали брюки зеленого кольору, а в суді показували сірі брюки. Отман навіть назвав фірму-виробника своїх брюк, яка не збігалася з “лейбою” на брюках”.

Адвокат пригадав, що, даючи показання в суді, свідки обвинувачення (це члени однієї родини) дуже емоційно розповідали, як Отман скакав по голові Фрайфельда, який безпорадно лежав на вулиці. Проте в морг, нагадав Гандзюлевич, Леон Фрайфельд потрапив без синців на обличчі, з цілими носом та губами...

Нез’ясованим, на думку захисту, залишився ще один факт. Ті ж свідки казали, що бачили Леона Фрайфельда роздягнутим до пояса. Зі своєї квартири лікар вийшов у штанах, футболці та спортивній куртці. То хто і для чого його роздягнув?

Ярослав Гандзюлевич акцентував увагу і на протилежних показаннях свідків щодо затримання Отмана. Чотири свідки обвинувачення розповідали в суді, що саме вони затримали молодика та передали його в руки міліції. Проте допитані в суді міліціонери розповідали: коли приїхали на вулицю Пекарську, побачили, що на тротуарі сидить незнайомець, а на протилежному боці вулиці спокійно стоять четверо людей та спостерігають, що буде далі. Один із цих цивільних, доводили правоохоронці, підійшов до них і сказав, що молодик, який сидить на тротуарі, убив людину...

Наостанок адвокат Гандзюлевич виклав свою версію подій. “У своєму виступі, — зауважив захисник, — прокурор наголосив на тому, що у Отмана був прямий умисел на вчинення вбивства. Прямий умисел передбачає і підготовку до вбивства. Іншими словами, Шакіб Отман свідомо готувався до вчиненя цього злочину. Але з якою метою? Фрайфельд і Отман не були знайомі, вони ніколи не бачились. Прокурор просто просить повірити йому, що умисел у Шакіба виник раптово. З хуліганських мотивів...” То чому б, запитав адвокат, присяжним не вислухати і його припущення?

Версія захисту: справжніх нападників було двоє

За версією захисту, 19 жовтня 2012 року, близько шостої години ранку, за лікарем Леоном Фрайфельдом справді поспішала молода людина, яку зафіксували камери. Цей зловмисник, припускає захист, лише контролював, щоб Фрайфельд не звернув зі свого традиційного маршруту до автостоянки. А в певному місці на лікаря чекали нападники.

Посилюючи свою версію, адвокат нагадав про показання, які надала суду свідок Марія Кунь. Ця жінка працює прибиральницею на станції переливання крові, що навпроти місця вбивства. Того ранку, приблизно у час вчинення вбивства, пані Марія йшла на роботу. Літня жінка засвідчила на суді, що бачила, як з цього місця у бік ветеринарної академії бігли двоє чоловіків, облич яких вона не розгледіла.

“Мені видається, — заявив адвокат, — що нападники не могли “вирубати” міцного як для свого віку Фрайфельда. Отож їм не залишалося нічого іншого, як вбити його. Я припускаю, що нападники і Фрайфельд були знайомі... Та випадок зіграв злий жарт. За метрів п’ятдесят від місця, де знайшли тіло Фрайфельда, згодом випадково знайшли і п’яного марокканця...”.

Виклавши свою версію, Ярослав Гандзюлевич зазначив: “Мені можуть дорікати, що це думки та домисли захисту. Але чим мої домисли гірші від припущень, які робив прокурор? Чому моя версія не має, а версія слідства має право на існування?”.

Завершуючи дебати, захисник закликав суд присяжних виправдати Шакіба Отмана. Після чого суд пішов до нарадчої кімнати. 24 лютого професійні судді та присяжні мають повернутися до судової зали та оголосити свій вердикт: винен чи не винен марокканець Шакіб Отман у вбивстві лікаря Леона Фрайфельда.

Схожі новини