Передплата 2024 «Добрий господар»

Майдан благословив санкції. Справа – за Заходом

Серед чиновників, яких вимагають покарати люди, – глава МВС Віталій Захарченко

Після затяжних новорічно-різдвяних святкувань українці беруться до роботи. Додала у продуктивності і головна громадсько-політична сила країни — Євромайдан. Незважаючи на рясний київський дощ, у неділю, 12 січня, на головній площі столиці зібралися на чергове віче до 100 тисяч учасників народних протестів. Його характерна особливість: більше конкретики.

Головна неприємна новина для влади з недільного Майдану — його звернення до Сенату США з проханням ввести персональні санкції проти українських чиновників, причетних до побиття мирних протестантів, до грубої зневаги прав і свобод громадян.

Серед фігурантів цього списку — одіозний міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. «У нас є ключове звернення до західних партнерів, — сказав голова політради ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк. Настав час дій, час слів завершився. Перший, хто повинен бути в списку щодо санкцій Заходу, — міністр МВС Захарченко і вся їхня банда, яка давала команду бити людей».

Донести цю думку до високих західних політиків Євромайдан, за пропозицією Яценюка, доручив колишньому міністру закордонних справ Борису Тарасюку. Очікується, він відбуде у Вашингтон сьогодні-завтра. Поїздка приурочена до засідання сенатського Комітету з міжнародних справ, на якому розглядатимуть винятково «українське питання». Від імені Майдану Тарасюк має розповісти сенаторам, що воно таке антинародна українська влада, і як її можна вгамувати…

Арсеній Яценюк також розповів про найближчі плани парламентської опозиції: створити тимчасову слідчу комісію з розслідування злочинних дій силовиків; ліквідувати «тваринні» спецпідрозділи «Беркут», «Сокіл», «Грифон», на руках яких кров невинних громадян; провести люстрацію в міліції; переглянути дискримінаційний держбюджет. За словами Яценюка, опозиція вимагатиме скоротити на 20 млрд. грн. видатки на держапарат і скерувати їх на школи, лікарні тощо.

Ще одне звернення Євромайдану стосувалося Юлії Тимошенко. Віче підтримало ініціативу клопотати перед Європейським судом з прав людини (ЄСПЛ) про прискорення розгляду позову екс-прем’єра щодо незаконності вироку у її «газовій справі». Євромайдан попросив ЄСПЛ якомога швидше винести «справедливе європейське рішення» щодо лідера опозиції.

Співачка Руслана озвучила і тактичні завдання Євромайдану: пікетування президентської резиденції, кортежів, офісів і маєтків високопоставлених чиновників. Усе це має бути «розминкою» перед всеукраїнським страйком.

На вічІ очікувалося, що опозиційні лідери назвуть ім’я єдиного узгодженого кандидата у президенти. Майданівці його так і не почули, але ця тема, як мовиться, у роботі. Журналісти розвідали, що два дні тому відбулася конфіденційна нарада опозиційних вождів, де вони дискутували з цього питання. Остаточного рішення не прийняли, взяли час на роздуми. Але картина дещо прояснюється. Йдеться про схему відбору єдиного опозиційного кандидата, яку можна назвати «драбинкою». Претендент №1 — Юлія Тимошенко. У випадку, якщо до початку виборчої кампанії її не звільнять з тюрми і не дозволять балотуватися, головним претендентом стає Віталій Кличко (у нього, показують соцдослідження, зараз найвищий рейтинг). Якщо Кличка влада «спалить» (а такі тілорухи вже відбуваються), настане черга Арсенія Яценюка. Якщо з якихось причин і його виб’ють з боротьби, опозиційним кандидатом у президенти стає Олег Тягнибок. Кажуть, Юлія Тимошенко дала «добро» на такий сценарій — але має певні зауваження, бо у такого плану є свої підводні камені. Експерти кажуть, що незадоволення такою схемою висловив Петро Порошенко, пообіцявши вирушити в окреме кандидатське плавання…

Схожі новини