Передплата 2024 «Добра кухня»

Кравчук вважає, що Україна готова до зміни форми правління

  • 10.01.2014, 22:44
  • 1 349

Перший президент України, голова Конституційної Асамблеї Леонід Кравчук вважає, що настав час подумати про внесення змін до Основного закону у контексті переходу до парламентсько-президентської форми правління. Про це він сказав на відкритті виставки в Мистецькому Арсеналі, приуроченої до його 80-річчя.

"Досвід, який я маю, засвідчує те, що через 23 роки, які пройшли, ми можемо вже розглядати питання про зміну устрою. Якщо понад 20 років тому для нас було питання, якою має бути Україна, я не мав сумніву, що вона має бути президентською або президентсько-парламентською, тому що тоді потрібно було приймати рішення дуже швидко, не було часу для дискусій, для глибоких аналітичних досліджень. І тоді та форма правління, яка є і зараз, найбільше відповідала потребам. Зараз уже можна говорити і про парламентсько-президентську державу", — зазначивКравчук.

При цьому він висловив переконання, що для такого рішення має бути воля народу.

"Я не можу сьогодні сказати, що ми готові до такої форми. Треба провести великі дискусії, обговорити це питання на різних рівнях — починаючи від громади і завершуючи найвищими щаблями юридичної науки — для того, щоб знайти єдино правильне рішення. Хоча воно має підстави для того, щоб його розглядати", — підкреслив політик.

Як повідомлялось, 10 січня президент Віктор Янукович нагородивЛеоніда Кравчука орденом Свободи.