Передплата 2024 «Добра кухня»

Замість амністії – ґрати

Троє «арештантів Банкової» залишаються у СІЗО. На черзі – нові справи проти «майданівців»

Печерський суд підтвердив свою «славу» «найправосуднішого», залишивши за ґратами Ярослава Притуленка, якого запроторили до СІЗО після першогрудневих подій на Банковій. Амністію, прописану парламентським пером, вирубують прокурорсько-суддівською сокирою. Навіть президентський підпис під «вольною» для майданівців не перешкода. Судді і прокурори керуються не законом про амністію, а «цеу» ігнорувати його.

З кожним наступним рішенням у справах притягнутих до «криміналу» майданівців стає очевиднішим: так званий закон про амністію — лише черговий «розвід кошенят». Зрозуміло, чому Янукович так просто підписав його. Бо це, як виявилося, не закон, а папірець, об який хіба що ноги витерти можна. Що й успішно роблять «стражі закону». Та найгірше — за це до них не придерешся. Бо закон про амністію виписаний так, що крутити ним можна, як дишлом.

У Генпрокуратурі кивають на те, що для «дієздатності» амністійного закону бракує рішення Верховного суду. Служителі Феміди посилаються на відсутність механізмів для амністії майданівців. Під таким приводом залишили у СІЗО Ярослава Притуленка (крім нього, у Лук’янівському ізоляторі досі залишаються двоє інших «арештантів Банкової» — Андрій Дзиндзя та Володимир Кадура). Мовляв, підстави для звільнення від кримінальної відповідальності — парафія виключно Кримінального кодексу. А у ньому немає положення про звільнення за рішенням Верховної Ради. До того ж процедура амністії не передбачає зняття судимості, як це прописано в амністійному законі.

«Вольною» для ув’язнених майданівців у прокуратурі, міліції і судах не заморочуються. Там іншим зайняті: планом з «пошиву» і розкрутки нових кримінальних справ для активістів Майдану. На черзі — каральна операція проти відчайдухів, які на початку грудня блокували рух на Київ базованих у Василькові автобусів з бійцями «Тигра». «У справі проходять понад 20 осіб, у різних статусах — свідки, обвинувачувані. І найближчим часом усі будуть притягнуті, хто в якій ролі», — заявив учасник «васильківської облоги», нардеп Сергій Сабов. Каже, його і на допит вже викликали, і повідомлення про підозру вручили.

А тим часом...

Проти Андрія Дзиндзі, якого утримують у Лук’янівському СІЗО за звинуваченням у викраденні бульдозера (того самого, який «відзначився» під час першогрудневих подій на Банковій), порушили ще одну кримінальну справу. Тепер активісту інкримінують нанесення легких тілесних ушкоджень даішнику. Причому справа стосується події, яка відбулася ще на початку минулого року. «Був інцидент з плювком у даішника. Є відео, на якому можна побачити, як Андрій плює у даішника, а той валить його на землю і б’є, — заявила адвокат Андрія Дзиндзі Аліса Смалій. — Але кримінальне провадження відкрили за статтею «нанесення легких тілесних ушкоджень працівнику МВС, який знаходиться при виконанні службових обов’язків».

Схожі новини