Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Навіть Свинарчуку Свинаренка підклали...

Виборча кампанія – як атака клонів

Перегони за п’ять трофейних крісел у парламенті можуть претендувати одразу на кілька виборчих рекордів. З кількості кандидатів — раз: їх у ЦВК аж 207 благословили (реєстрація завершилася 19 листопада)! З нашестя «клонів» — два. І, нарешті, з розмірів бюлетеня — три. Якщо ближче до виборів кандидатські ряди у найпопулярнішому, 94-му окрузі не порідшають, тутешнім виборцям доведеться шукати свого обранця у паперовому простирадлі завдовжки понад метр!

Від Власенків в очах двоїться, від Левченків — троїться

«Дідівська» технологія з «клонами» від виборів до виборів перекочовує. У нинішній кампанії кандидатські списки так «двійниками» нашпіґували, що в очах рябить. Часу на витонченіші «фокуси» замало (кампанія коротка), ось «великі комбінатори» і використовують, що простіше. У перерахунку на голоси ефект від «клонів» — мізерний. Але якщо розрив між кандидатами незначний, то й відкушеного «двійниками» мізеру може вистачити, аби перемога дісталася «кому треба».

Найрясніше засіяли «клонами» столичний, 223-й округ, і 94-й, обухівський. У Києві виборцям запропонують асорті з трьох Левченків (висуванця від опозиції, «свободівця» Юрія Левченка «ощасливили» одразу двома однофамільцями) і парочки Гримчаків (ображений екс-нардеп тепер відтягуватиме голоси у фаворита-«свободівця» не сам, а з тезкою-кінологом). Одне слово, обложили опозиційного кандидата на всіх фронтах. А ось хто і навіщо приставив «двійника» до головного конкурента Левченка, Віктора Пилипишина, — одразу і не здогадаєшся. Невже у «регіонівському» штабі вирішили перестрахуватися на випадок, якби Пилипишин (саме на нього зробили ставку у владній команді) таки відмовився від участі у виборах? Звучить неправдоподібно. По-перше, у «Регіонах» вміють переконувати (у випадку з Пилипишиним, якого «підвісили» на кримінальних справах, це було нескладно). А по-друге, навіщо дурити виборця Олександром Пелипишиним, коли можна знайти «липового» Віктора Пилипишина? З доступом до держреєстрів повних тезок Пилипишина хоч з десяток накопали б.

Он Сергіїв Володимировичів Власенків одразу двох на 94-й округ десантували. Мабуть, «придворні» політтехнологи повелися на чутки, що замість Віктора Романюка (йому теж парочку «клонів» підклали) єдиним кандидатом від опозиції тут могли б висунути екс-нардепа Власенка. Та тільки захисник Юлії Тимошенко у списках кандидатів так і не з’явився. А ось його двійники (36-річний безробітний киянин та 22-річний слідчий Ірпінського міського відділу міліції) кандидатськими посвідченнями обзавелися. Як і «фальшивий» Остап Семерак (кандидатуру «справжнього» Остапа Семерака в опозиції розглядали як запасний варіант на випадок, якби ЦВК відмовила у реєстрації «біженцю» Романюку).

Мав «двійника» й «убивця мандатів» Юрій Кармазін, який теж по 94-му округу балотується. Ось тільки був «близнюк», та загув: білоцерківський ветеринар Юрій Анатолійович Кармазін попросив ЦВК скасувати його реєстрацію кандидатом. Чи не для того, бува, комбінацію провернули, щоб наївний виборець увірував в опозиційність екс-нардепа Кармазіна? Раз, мовляв, і проти нього «двійника» виставили, значить, «неугодний».

«Клон» Кармазіна сам з виборів пішов, а двійника висуванця від опозиції у черкаському окрузі Миколи Булатецького на вихід попросили (ЦВК відмовила йому в реєстрації). Булатецький у 194-му окрузі буде без «близнюка», а ось бізнес-партнерові Петра Порошенка, президенту корпорації «Богдан» Олегу Свинарчуку «свиню» таки підклали. Його сусідом по бюлетеню буде кандидат з дуже схожим прізвищем — безробітний Андрій Свинаренко.

У канівському округу знову балотується Губський. Тільки не екс-нардеп, який торік чубився за перемогу з висуванцем від опозиції Леонідом Даценком. Богдан Губський на вибори не йде — виборцям підсунули його однофамільця, Андрія Губського.

За одним мандатом 84 руки тягнуться

Конкурс на депутатські вакансії навіть бувалих членів ЦВК ошелешив. У чергу за п’ятьма мандатами вишикувалися 268 заявників. Щоправда, після відсіювання (хтось сам знявся, когось у ЦВК забракували) список зменшився до 207. Виходить, на один депутатський значок — майже 42 претенденти. Це якщо загалом рахувати. В окремо ж взятих округах кількість кандидатів взагалі зашкалює.

У рекордсмени вибився 94-й округ (Київщина). Тут ЦВК зареєструвала 84-ох (!) шукачів депутатського щастя. Такого за всю історію української «мажоритарки» ще не було. Навіть якщо у бюлетені прізвищ залишиться на третину менше, обухівському округу «світить» абсолютний рекорд (наразі першість — за 95-им округом на Київщині, де на торішніх виборах балотувалися 48 кандидатів, а бюлетень був 90 сантиметрів завдовжки).

На другому місці за кандидатським стовпотворінням — столичний округ: 75 зареєстрованих претендентів на руку і серце виборця. «Бронза» — у канівського, 197 округу (18 кандидатів). За ним — виборчий «полігон» у Черкасах (17 кандидатів). А найкоротший список претендентів на мандат (13) — у Первомайську на Миколаївщині.

У ЦВК сподіваються, що на фініші кампанії «відмовників» не бракуватиме. Бо інакше і виборчого бюджету на всіх не вистачить (це ж скільки лише на казенну кандидатську агітацію доведеться вбухати!), і з бюлетенями можуть бути проблеми. Технічні ж можливості поліграфії небезрозмірні: «стеля» — до півсот­ні кандидатів. Якщо ж прізвищ буде більше, доведеться зменшувати шрифт у бюлетені. Це ж якими тоді лупами треба виборцям 94-го округу запасатися!

Кандидати пачками — продумана технологія. Використовують її, аби запудрити виборцям мізки (спробуй розберися у такому «вінегреті» з прізвищ), штучно створити черги на дільницях (біля метрового «простирадла» у кабінці довго пихтіти доведеться) і «наростити» кількість невикористаних бюлетенів, в яких потім можна буде намалювати галочки за «потрібного» кандидата.

Для українських безробітних 14 тисяч — не гроші

Якби не грошова застава (12 мінімальних зарплат), обов’язкова для реєстрації кандидатом у депутати, ходоки потягнулися б у ЦВК не сотнями, а тисячами. І делегати від «клюмби» косяками пішли б, і політичні «самородки», і ті, у кого за поводиря — голос з Космосу... Одне слово, ломанулися б на вибори усі, кому не лінь.

А так: не маєш 13 тисяч 764 гривень — гуляй без кандидатської «корочки». Якщо тільки комусь ваша персона для «клонування» не знадобиться чи просто для масовки у бюлетені. Тоді вам і застава буде (проспонсорують), і до застави (гонорар). Хто не в курсі, як у нас кандидатів «клепають», грішним ділом може подумати, що в Україні не лише пенсіонери, а й безробітні (їх у кандидатських списках — навалом) з жиру бісяться. Відвалюють, мовляв, 14 тисяч гривень за те, щоб у бюлетені покрасуватися.

Якщо підсумувати кандидатські «внески» у нинішній кампанії, сума виходить чимала — майже три мільйони гривень. Після виборів грошову заставу повернуть лише п’ятьом щасливчикам, які отримають путівку до Верховної Ради.

Схожі новини