Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Франків виш на крок ближчий до обрання ректора

Спеціальна Комісія вузу запропонувала зміни до університетського Статуту – не на користьекс-ректора Івана Вакарчука

У ЛНУ імені Івана Франка відбулася Комісія з підготовки пропозицій змін до Статуту вузу. А це означає, що ситуація із виборами ректора почала рухатися. Нагадаємо, раніше ректора обирали 264 “автоматично” затверджені делегати. Тепер же члени Комісії запропонували 450 делегатів, яких обиратимуть. За словами ініціаторів цих змін, представників юридичного факультету вузу, велика кількість обраних делегатів унеможливить ситуацію розпорошення голосів та їх необ’єктивності.

Відповідь на запитання, чи обиратимуть ректора аж 450 делегатів, дасть Вчена рада університету. Вона засідатиме у середу, 30 жовтня. “Якщо Вчена рада проголосує за зміни до Статуту університету, буде скликано Конференцію трудового колективу, і зміни вноситимуть до Статуту, — пояснює “ВЗ” голова Студентського уряду ЛНУ імені Івана Франка Роман Яцикович. — Опісля Статут повезуть на затвердження до Міносвіти. Якщо Міністерство затвердить зміни, університет зможе розпочати підготовку виборів делегатів, які у майбутньому обиратимуть ректора”.

Як розповіли “ВЗ” анонімні джерела, якщо Вчена рада проголосує за зміни до Статуту, ситуація зміниться кардинально. Адже раніше, коли 260 делегатів не обирали, екс-ректор Іван Вакарчук мав великий вплив на цих делегатів. Обрання 450 делегатів “вдарить” по позиціях Вакарчука-кандидата на ректорське крісло, у нього буде набагато менша підтримка.

Є шанс (якщо всі вищеописані дії відбуватимуться оперативно, а не так, як зі списком кандидатів на пост очільника вишу, що досі в Міністерстві. — Авт.), що до кінця цього року університет отримає ректора. З одного боку Університет заворушився, почав робити кроки на шляху до обрання його очільника. З іншого боку — чи не затягне процедура обрання делегатів вибори ректора? Чи не розглядатимуть затвердження Статуту у Міністерстві освіти місяцями, як-от із кандидатами на ректорське крісло?

Андрій Бойко, декан юридичного факультету ЛНУ імені Івана Франка

Мені важко спрогнозувати, як проголосує Вчена рада. Все залежить від того, як піде хід обговорення змін, наскільки члени ради переконані, що треба істотно збільшувати кількість делегатів. Вважаю, збільшення кількості виборних делегатів є виправданим кроком. Таким чином у виборах ректора братимуть участь усі кафедри університету, частина студентів та наукових працівників.