Передплата 2024 ВЗ

А вихователькам не можна носити обручку!

Санітарні норми для дитячих дошкільних закладів вражають своєю абсурдністю

Через нові санітарні норми для садочків 90% цих закладів можуть зачинити після ревізії санепідслужби. Чого лиш вартує постанова про 20 квадратних метрів зелені на одну дитину. У ліс дошкільні заклади перевозити? У завідувачів садочків складається враження, що чиновники ті правила наосліп складали.

Санітарні норми для дитячих дошкільних закладів містять нові заборони та вимоги, а деякі правила на практиці виконати нереально. Згідно із новими нормами, вологість у приміщенні садка повинна становити 40­60%, а температура +18 — +21 градус. При цьому кондиціонери включати забороняється. Персоналу дитсадка не можна носити обручки та біжутерію. Рослини у приміщенні мають бути тільки такими, на які не буває алергії. Нові норми передбачають збільшення кількості умивальників і унітазів у дитячих садках. Їх має бути по чотири і певної ширини. Фантастичною виглядає норма щодо 20 квадратних метрів (!) зелені на одну дитину. Цікаво, чи відвідували чиновники­новатори дитячі садки, де буває і по одинадцять груп, у кожній з яких 15­20 дітлахів? 90% садочків не зможуть виконати цього припису. Пісок на майданчику щоденно перед грою слід перемішувати і зволожувати...

Офіційно нові норми діють з 3 вересня, але в дошкільних закладах їх тільки вивчають. “Лише кілька днів, як дізналася про норми, обдзвонюю колег, запитую, чи вони знають, ­ розповідає “ВЗ” завідувач дитячого дошкільного закладу Ганна Луців. ­ Не виступаю проти норм. Звичайно, хочу, щоб діти мали потрібні квадратні метри, відповідну кількість сантехніки. Тільки­от, коли прочитала норми, виникло у мене враження, що права рука робить, а ліва думає. Як запроваджувати ті норми у наших реаліях, не знаю. Чому чиновники, що укладали відповідні норми, не заглянули у середньостатистичні садки, не оцінили, чи зможе відповідати бажане реальності?!”