Передплата 2024 ВЗ

На посаду директора – члена Партії регіонів?

Вчителі обурені затвердженою кандидатурою виконувача обов’язків директора. Кажуть – без політичних мотивів не обійшлося

Обуренню вчителів селищної Магерівської загальноосвітньої школи Жовківського району немає меж. Спочатку дирекція цього закладу, розповідають вчителі, непогоджено присвоювала собі додаткові уроки, які були лише на папері, однак гроші за них отримувала справно. Коли ж директор написав заяву “за власним бажанням”, на його місце призначили виконувача обов’язків. Нікому нічого не сказавши, ні з ким не обговоривши, не затвердивши кандидатуру, як того вимагає шкільний статут, у районній раді. Освітяни припускають: так чиновники­партійці своїм віддячують. Чиновники, своєю чергою, пояснюють ­ у колективі хаос, потрібно було терміново шукати “міцну руку”.

«У нашій школі працюють 39 педагогів, більшість з них не має пов­ного тижневого навантаження. Замість 18 годин працюємо на півставки — 9, деякі і того менше, за чверть ставки викладають. Учнів усього 295, ­ розповідає вчитель історії Магерівської середньої загальноосвітньої школи Жовківського району Любов Харпола. ­ Це означає, що не всім учителям йде зарахування пенсійного стажу, при такому навантаженні треба удвічі більше років витратити, щоб здобути стаж. І тут ми дізналися, що дирекція школи приховує від нас години. Два роки тому відбувалася планова перевірка школи. Комісія взяла кілька класних журналів для того, щоб порівняти реальне тижневе навантаження вчителів і те, яке подала в управління освіти дирекція школи. Дирекція занер­вувала. Коли журнали привезли з перевірки, ми побачили, що у них вирвали сторінки та на їх місце вклеїли чисті. Ми з’ясовували, що дирекція дописувала собі додаткові уроки, яких не проводила, але гроші та години їм йшли. Це при тому, що директор та завуч, окрім повної ставки керівників, мають ще й пенсію...».

Педагоги звернулися в бухгалтерію з вимогою, щоб їм надали тарифікацію тижневого навантаження вчителів Магерівської школи за поперед­ні два роки. Далі попросили у дирекції журнали, щоб усе перевірити. У відповідь почули, що... дирекція не знає, де вони, мовляв, вчителі десь поклали і забули. Вчителям урвався терпець, і вони заблокували кабінет завуча. Та не мала куди відступати і змушена була віддати злощасні журнали. Отримавши їх, вчителі зрозуміли — дирекція знову приписує собі додаткові уроки, яких не проводить, однак отримує за них платню.

“29 серпня цього року ми провели збори, ­ розповідає вчитель історії Магерівської школи Марія Білецька. ­ Колектив вимагав прозорого розподілу навантаження вчителів, щоб до ЗНО нормально підготувати могли, аби якість освіти у школі покращити. Звернулися до керівника управління освіти, молоді та спорту Жовківської РДА Степана Лавріва, щоб він відреагував на порушення з боку дирекції щодо тих додаткових уроків. Приїхала комісія, відбулися збори, був на них і пан Лаврів. Пообіцяли нам, що директора та завуча звільнять”.

Колишню дирекцію таки звільнили, на місце очільника закладу відрекомендували виконувача обов’язків. “Вчительському колективу дісталося добряче, ­ скаржаться педагоги. ­ Відчитали нас як малих дітей, сказали в управлінні, що немає поміж нами згоди, що самі винні у тому хаосі. Людина, яка виконуватиме обов’язки директора, до моменту призначення була у відпустці із догляду за дитиною, викладала в іншій школі. І раптом — в. о. директора! На представлення очільника закладу комісія взяла зі собою юриста”.

За словами освітян, їм пояснили, що наказ про роботу в. о. директора у їхній школі вже підписано. На запитання, чому саме Ролько Ірина Іванівна, відповіді не почули. На всі обурення вчителів керівник управління освіти, молоді та спорту Жовківської РДА відповів: згідно зі статтею 20 Закону України про освіту «маю право призначати керівника”. Це єдиний аргумент, ­ каже вчитель Василь Сипливий. ­ У нього право таки є. Проте є певна процедура, яка передує призначенню, — обговорення кандидатур, вислуховування думки колективу. Де ж демократія?! Що це за такі силові монопольні методи?! Юрист, що прибув з керівником управління, відповів, що ніхто не зобов’язаний з нами щось обговорювати. А у нас є рішення сесії Жовківської райради, згідно з яким звільнення та призначення на посаду директора попередньо погоджується із депутатами райради. Це є в статуті школи. До уваги цього ніхто не взяв”.

“Нам відповіли: якщо сесія районної ради, яка буде 26 вересня, вибере іншу кандидатуру, в управлінні освіти її просто не затвердять”, ­ обурюються освітяни. Вони припускають, що у ситуації з нинішньою виконувачем обов’язків є політичний підтекст. За чутками, новопризначена є членом Партії регіонів. Підтвердити чи спростувати це освітяни не можуть, не бачили партійного квитка. “Голова селищної ради, керівник та заступник керівника управління освіти із цієї партії. Вони хочуть допомогти у кар’єрному плані Ірині Ролько. І що ж тоді говорити про принцип — освіта поза політикою?!” ­ каже пані Марія.

Коментарі для «ВЗ»

Богдан ЮРДИГА,

заступник голови Жовківської районної ради

Управління освіти Жовківського району, приймаючи таке важливе кадрове рішення, не узгодило його з членами районної ради. Райрада є засновником усіх шкіл цього району. В управлінні знехтували думкою колективу, не обговоривши з ними цього питання. Чотирьох вчителів Магерівської школи занесено до кадрового резерву. Саме з цього числа, у першу чергу, потрібно було обирати кандидатуру на пост директора. Треба призупинити дію наказу про діяльність в. о. директора Магерівської школи та обрати нового директора разом із вчительським колективом, батьківським комітетом, районною радою та управлінням освіти.

Степан ЛАВРІВ,

керівник управління освіти, молоді та спорту Жовківської РДА

Директор написав заяву на звільнення, терміново треба було шукати нового очільника закладу. У Магерівській школі виокремилися дві­три групи, лідери яких претендують на посаду директора. Проаналізувавши ситуацію у закладі, зрозумів, що у Магерівську школу треба призначати людину не з цієї СЗШ. Я обрав Ірину Ролько, яка зарекомендувала себе в іншому навчальному закладі як особа вольова та рішуча. Її кандидатуру я узгодив із селищним головою. Намагався поспілкуватися з вчителями щодо цієї особи, проте колектив мені й слова сказати не давав, обурювалися, чому серед них не обирав. Я стежитиму за роботою Ірини Ролько, якщо побачу, що не справляється, — шукатиму іншу кандидатуру.

Сесія Жовківської районної ради розпочнеться 26 вересня, і я намагатимуся аргументовано переконати, що саме Ірина Іванівна буде хорошим керівником. Вчителі роками знали, що твориться у їхній школі, що директор присвоює додаткові години, і мовчали. Чому? Значить, їх усе влаштовувало. Коли директорське крісло стає вільним, починається боротьба за посаду. Я не маю морального права призначати керівником закладу одного із його вчителів, на очах яких таке творилося, і вони мовчали.

Ще однією проблемою Магерівської школи є низький рівень знань — учні показують погані результати ЗНО. Існує практика, коли старшокласники не продов­жують навчання у цьому закладі, а вступають в десяті­одинадцяті класи у сусідні школи. У школі мало класів, тому й вчителі не мають повного тижневого навантаження. Чому про це мовчать? Несправедливо вважати, якщо я сповідую певні політичні погляди, то я є поганою людиною і керівником.

Ірина РОЛЬКО,

в. о. директора Магерівської загальноосвітньої школи Жовківського району

Планую активно співпрацювати з батьками, враховувати їхні погляди на вирішення шкільних проблем. Хочу знайти спільну мову з вчителями. Школу потрібно покращувати і в освітньому плані, і в матеріальному — ремонти треба робити. Хочу, щоб старшокласники залишалися у нашому закладі, а не переходили в інші. Збільшення кількості учнів збільшить тижневе навантаження вчителів. Не відповідатиму на ваше запитання, щодо мого членства у Партії регіонів. Свого часу я була і в Народному русі України, і в “Нашій Україні”. Нині знаю, яка партія справді вирішує проблеми українців.

Схожі новини