Передплата 2024 ВЗ

Селяни ледь не розірвали суддю, яка відпустила убивцю додому

Уперше в Україні обурені люди намагалися вчинити самосуд над суддею

У Закарпатській області понад сотня жилетів села Мідяниці ледь не вчинили самосуд над молодою слідчим-суддею Іршавського районного суду Маріанною Пітерських. Людей розлютило те, що суддя обрала запобіжним заходом для сільського бузувіра та убивці домашній арешт.

Жителя села Мідяниці Василя Гаджегу правоохоронці затримали за вбивство сусіда. Затриманий раніше шість разів відбував покарання за кримінальні злочини і в сукупності провів за ґратами десять років свого життя. Цього разу нелюд убив свого односельця. Два дні тримав труп загиблого у своїй хаті та чинив над тілом різні наруги.

В Іршавському районному суді слідчі прокуратури наполягали на тому, що підозрюваний у страшних злочинах має на час слідства перебувати під вартою. Та молода суддя Маріанна Пітерських, яку суддею призначили лише у травні цього року, зазначила, що підозрюваний у вбивстві “не становить соціальної загрози”. І винесла постанову про його перебування під домашнім арештом.

Обурені селяни почали кричати, що бояться за своє життя та життя дітей. Коли суддя з блідим як крейда обличчям зачинилася у своєму кабінеті, селяни почали виламувати двері, щоб влаштувати над нею самосуд. Лише обіцянка правоохоронців нізащо не відпускати убивцю на свободу, вгамувала людей.

Коментар для «ВЗ»

Іван РУСИН, Іршавський районний прокурор

Підозрюваному, який вже був неодноразово судимий, 11 серпня повідомили про підозру у вчиненні ним кримінального злочину, передбаченого ч.1,ст. 115 ККУ — “убивство”. До Іршавського районного суду прокуратура внесла клопотання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Проте слідча-суддя, яка не оцінила в сукупності всіх обставин справи, у задоволенні клопотання відмовила та обрала запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. При цьому суддя не вирішила питання про накладення на підозрюваного обов’язку носити електронний засіб контролю.

Не погодившись з прийнятим суддею рішенням, прокуратура району подала апеляційну скаргу, яку колегія суддів вже задовольнила. Отож підо-зрюваний наразі — під арештом.

Схожі новини