Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Наркотики косять і «золоту» молодь, і дворових розбишак

Двадцять п’ять відсотків українських старшокласників вживали небезпечне зілля

В Україні на медичному обліку перебувають 387 тисяч споживачів ін’єкційних наркотиків. 44 відсотки наркоманів хворі на ВІЧ, 66 відсотків через вживання наркотиків захворіли на гепатит В або С, 18 відсотків наркозалежних хворі на туберкульоз... За цими страшними цифрами, наведеними у звіті Міністерства охорони здоров’я, криються трагедії тисяч українських родин. Жертвами наркотичної залежності стають і представники так званої золотої молоді, і вулична шпана.

Батьки поховали 21-річного Павла на сільському кладовищі, “домовившись” про поховання з сільським головою. Кажуть, що добиратися до цього кладовища легше, ніж до діючого міського. “Не хочу, щоб на могилу до сина приходили його друзяки і залишали по собі там використані шприци”, — назвав ще одну причину поховання в селі батько Павла.

Дитинство Павла проходило в районі Привокзальної у Львові. Що з сином діється щось погане, батько почав помічати у дев’ятому класі. Дружина тоді, розповідає, поїхала в Італію на заробітки. Адже через кілька років хлопчина мав вступати у вуз. А скільки це коштує, знають усі. Батько залишився з сином. Бачив його лише увечері, адже працював автокранівником у будівельній компанії.

“Іноді помічав, що Павло якийсь пригнічений, роздратований. Потім десь піде на годину і повертається додому збудженим: очі блищать, сміється як бовдур, — згадував чоловік. — Думав, це пов’язано з переломним підлітковим віком... Уперше запідозрив, що син вживає наркотики, коли якось увечері, повернувшись додому, відчув у кухні дивний запах. Такий, ніби якусь духмяну траву варили. Зазирнув у каструлю, що стола на плитці, і побачив, що вона почорніла від якогось варива”.

Павло, з’ясувалося згодом, того вечора зі своїми друзями варив на кухні кукнар — сушену макову соломку. Цей “чайок” став першим наркотиком, який він спожив. Пізніше батько почав знаходити у кишенях сина піґулки, а якось, прибираючи у квартирі, натрапив у кімнаті сина на шприц, що валявся під ліжком...

Чоловік здогадувався, що син вживає наркотики. Та підсвідомо відганяв від себе тривожні думки, поки Павла не затримали міліціонери. Щоб “відмазати” сина від криміналу, довелося заплатити кілька тисяч гривень. А коли син після проведеної у “мавпятнику” райвідділу ночі повернувся додому, вирішив з ним поговорити “по-чоловічому”. Розмова завершилася тим, що Павло пообіцяв назавжди забути про наркотики, які, казав, спожив раз чи два, і лише з цікавості.

Гроші, які з-за кордону присилала мати, допомогли Павлові у 2010 році вступити на навчання на престижний факультет одного з університетів. Павло опинився серед так званої золотої молоді. Нові друзі “відтягалися” на нічних дискотеках, похвалялися один перед одним “перемогами” над дівчатами. При цьому розповідали, що справжній секс неможливий без “колес”, які продають чи не в кожному нічному барі. У середовищі нових друзів Павло вперше спробував героїн...

Першу партію героїну правоохоронці вилучили на Львівщині у 2000 році. Тоді співробітники міліції затримали на вокзалі чоловіка, який нещодавно повернувся на батьківщину з Великої Британії. І привіз із заробітків кілька грамів героїну. Останніми роками цей ще недавно екзотичний наркотик почав поширюватися серед так званих мажорів. Вживання героїну серед молоді стало вважатися однією з ознак приналежності до “вищої касти”. У 2010 році, коли Павло вчився на першому курсі, правоохоронці Львівщини викрили мережу розповсюдження героїну, в яку входили близько ста студентів престижних вузів, зокрема, майбутні юристи.

Офіційно Павло помер не від вживання наркотиків, а у ДТП. Одного дня, керуючи батьковою “дев’яткою”, він на великій швидкості з’їхав з дороги і врізався в стовп. Дівчина Павла, яка сиділа поруч, пізніше розповіла, що Павло всю дорогу позіхав, а потім несподівано втратив свідомість і його голова впала на кермо. Батькові Павла дівчина зізналася, що за кілька годин до трагедії він вколовся чимось на квартирі свого однокурсника...

У смерті Павла батьки винять лише себе. Не догледіли, кажуть, сина. Та поява ще одної могили молодої людини має залишитися важким тягарем на совісті багатьох людей.

Навряд чи визнають себе винними в отруєнні української молоді селяни, які вирощують на своїх присадибних ділянках мак і коноплю. Не вважатимуть себе наркоділками і провізори, які продають підліткам “колеса”. У Львові з 1997 року чи не кожен житель міста знав, що в мережі аптек “Доктор” підліткам продають трамадол та інші медичні препарати наркотичної дії. Про “фармацевтичну мафію” знали і керівники міліції, і губернатори, і мери. Та лише у 2011 році власника мережі аптек “Доктор” Зіновія Доктора на сім років запроторили за ґрати.

Один наркозалежний, щоб не настала “ломка”, мусить протягом дня спожити 5-6 капсул трамадолу. На одній проданій без рецепта піґулці трамадолу фармацевт заробляв від трьох до шести гривень. Таким чином протягом багатьох років Доктор заробив на підлітках, які губили здоров’я, мільйонні статки.

Та після арешту Зіновія Доктора в аптеках не перестали торгувати “колесами”. Нещодавно в одній із маленьких львівських аптек міліціонери затримали провізора. Ця пані, торгуючи з-під прилавка “ліками суворої звітності”, ще й подавала своїм постійним клієнтам склянку води запивати “колеса”.

Мільйонні статки (у валюті) заробляють наркоторговці і на наркотиках, які споживають не в брамах чи наркоманських притонах, а в елітних нічних клубах та за мурами розкішних вілл. Попит на той же кокаїн, споживати який можуть дозволити собі лише дуже забезпечені люди (або їхні чада), останніми роками настільки зріс, що українські ділки налагодили безпосередні зв’язки з латиноамериканськими наркокартелями, назви яких пересічні українці донедавна чули лише під час перегляду західних бойовиків.

Нещодавно співробітники СБУ провели в Тернополі спецоперацію, яку розробляли спецслужби чотирьох країн — СБУ і ГУБОЗ МВС України, Агентство боротьби з наркотиками Міністерства юстиції США, Центральне слідче бюро головної комендатури поліції Польщі, поліція Еквадору. Під час цієї спецоперації у Тернополі вилучили 30 кілограмів кокаїну вартістю шість мільйонів доларів. Серед арештованих під час спецоперації — чотири громадяни Еквадору, громадянин України та громадяни Польщі.

Ще одну “кокаїнову доріжку” в Україну оперативники СБУ закрили в Одеському порту. Під час огляду трюму торгового суна з Венесуели там знайшли 1200 брикетів з кокаїном вартістю понад 180 мільйонів доларів. Згодом з’ясувалося, що доставку в Україну венесуельського кокаїну замовили та організували жителі Івано-Франківської та Львівської областей.

Мовою цифр

За даними МВС, на українському “чорному ринку” 1 грам героїну коштує 900 грн., кокаїну —

1450 грн., амфетаміну — 280 грн., метафеміну — 300 грн., макової соломки — 7 грн. Екстракт ацетильованого опію — 120 гривень за мілілітр.

Схожі новини