Передплата 2024 «Добрий господар»

«У декого немає і 10 відсотків патріотизму, який був у загиблих воїнів дивізії «Галичина»

У селі Гологорах на Золочівщині спростовують, що під час перепоховання дивізійників храм зневажили «фашистською» формою

Деякі столичні видання здійняли скандал: на Львівщині, використовуючи фашистські атрибути, перепоховали колишніх воїнів дивізії «Галичина». Мовляв, не посоромилися навіть у церкву зайти у німецькій формі, каски не зняли перед вівтарем. Як зазначають автори «сенсаційних» репортажів, місцеві жителі обурені таким святотатством…

Дійство, про яке з таким страхом писали київські газети, відбулося 28 липня у селі Гологорах Золочівського району. Там з великими почестями перепоховали тлінні останки наразі не відомих українців, які загинули у липні 1944-го, воюючи у складі дивізії «Галичина». Те, що це були саме вони, довели працівники комунального підприємства «Доля», яке підпорядковане обласній раді. У ході розкопок вони виявили рештки обмундирування, взуття, персні, нагороди та інші речі військової амуніції. А допомогла у заростях відшукати місце могили цих воїнів 89-річна Ганна Козак, яка ще добре пам’ятає події воєнного лихоліття, сама була учасницею націо­нально-визвольного руху. Вона підказала прізвище одного з убієнних — Євген Хамула з Глинян, що за 20 км від Гологорів.

Жодних негативних емоцій ця гуманітарна акція у жителів Гологорів не викликала. Радше, навпаки. Про це кореспонденту «Високого Замку» розповіла голова місцевої сільради Марія Лукасевич.

— Загиблі були великими патріотами України, хотіли вибороти її незалежність, — каже Марія Михайлівна. — Вони були високоосвіченими людьми, знали по кілька мов. І воювали не за німців — за свою майбутню державу. Знали, чого хочуть, за що ідуть на смерть. Було б добре, якби у тих, що наводять наклеп на наших людей, було хоча би 10 відсотків того патріотизму. Добре, що нарешті поховали дивізійників за усіма християнськими канонами.

Гологірський війт каже, що ніхто з краян ні на що під час перепоховання не нарікав. Всім сподобалося дійство, зокрема, як поводилися під час нього працівники «Долі» (саме вони були переодягнуті у форму українських дивізійників).

Дивується поширеним чуткам і настоятель храму Великомученика Юрія-Переможця у Гологорах отець Ярослав Павук.

— Жодного порушення церковних канонів, зневаження храму не було, — сказав він кореспонденту «ВЗ». — Як і якогось спротиву з боку парафіян. Внісши труну з останками загиблих, хлопці з «Долі» зняли у храмі каски. Було віддано християнські і військові почесті. Загиблі заслужили на них — бо боролися за Україну… Єдине, чого дехто не зрозумів, — чому під час салюту на цвинтарі у пам’ять про загиблих команда звучала німецькою мовою. Але це легко пояснити: у ті часи українці були під німецьким командуванням…