Передплата 2024 «Добра кухня»

Бакалаври... без дипломів

Студенти-економісти Франкового вузу мали одержати їх ще у червні. Однак не отримали досі...

“Доброго дня! Я студентка Львівського національного університету імені Івана Франка, завершила навчання на четвертому курсі економічного факультету за спеціальністю “Маркетинг”. Ще досі я без диплома бакалавра. За прохідним балом на магістратуру не проходжу. Оскільки у нас немає рівня “спеціаліст”, буду вступати в Політехніку. Без диплома там мої документи приймати відмовляються. Таких, як я, 27 студентів. Що нам робити?!” — такий дзвінок пролунав у редакцію “Високого Замку”.

Студенти та їхні батьки прямують від корпусу економічного факультету до головної споруди Франкового вузу. У будівлі на вулиці Університетській батьки випускників-вступників прагнуть запитати декана факультету: “Невже наші діти без диплома про освіту залишаться?”. “Дайте дітям вчитись”, “Невже цілий рік пропаде?!”, “Наша одногрупниця у Варшаву хоче вступати. Їй що, рік чекати?” — обурюються схвильовані батьки та студенти. “Як нам готуватись до вступу?” — хвилюється студентка 4-го курсу економічного факультету, спеціальність “маркетинг” Тетяна. — Дипломи бакалавра мали отримати у кінці червня. Проте 11 липня ми дізналися, що отримаємо їх набагато пізніше. І це при тому, що нам вступати треба!!! Фігурувала дата 22 липня, у той час як останній день подачі документів на п’ятий курс — 20 липня”.

Студентка пояснила, що в університеті їм обіцяли видати довідки, які при подачі документів на п’ятий курс “замінять” диплом бакалавра. Цих довідок студенти ще не отримали. Без них, як і без диплома, у приймальній комісії Національного університету “Львівська політехніка” приймати документи у випускників-вступників відмовляються.

“Дипломи мали отримати в останніх числах червня, — підтвердила студентка економічного факультету Вікторія. — Згодом довідались, що лише 2 липня у Міносвіти подали наші списки”. Вікторія розповіла, що з того часу у деканаті їх щодня годували обіцянками: мовляв, приходьте завтра, скоро диплом буде...

Спеціальність “маркетинг” на економічному факультеті Франкового вузу передбачає кваліфікаційні рівні “бакалавра” та “магістра”. Рівня “спеціаліста” немає. Тож 27 із 46, бал яких був нижчий, ніж 4.0 (прохідний на магістратуру), хотіли подавати документи у НУ “Львівська політехніка”, інші вузи. Одна студентка мала намір вступати у Польщі. От тільки без диплома про здобуття кваліфікаційного рівня “бакалавр” випускники-вступники не можуть подати документи у жоден виш...

У Національному університеті “Львівська політехніка” нам повідомили: у приймальній комісії готові прийняти документи у вступників на п’ятий курс із довідкою замість диплома бакалавра, однак поки що вони цієї довідки не бачили.

P.S. Коли друкувався номер, студенти зателефонували і сказали: декан економічного факультету повідомив, що ситуація з Міносвіти вирішена. Дипломи уже готуються до видачі, і за день-другий студенти їх отримають.

Василь ВИСОЧАНСЬКИЙ, перший проректор ЛНУ імені Івана Франка

Пластикові дипломи друкують у Державному підприємстві “Інфоресурс”. З 21 травня посада ректора вільна, я залишився в університеті на посаді першого проректора. Порядок замовлення диплома такий: за місяць до вручення диплома (30 червня) ми повинні подати базу. На початку червня я звернувся до міністра освіти, щоб знати, хто має право підписувати дипломи. Це право отримав я.

Відповідно, ми одразу ж надіслали базу даних, електронну печатку та підпис в “Інфоресурс”. Це було ще 25 червня. Електронну базу, а це понад дев’ять тисяч дипломів бакалаврів та магістрів, “Інфоресурс” не прийняв, оскільки у графі “Керівник” вибраними варіантами можуть бути ректор — для закладів III-IV рівня акредитації, або директор — для закладів I-II рівня акредитації. Варіанта “проректор” в опціях вибрати не можна.

Зателефонували в “Інфоресурс”. Нам сказали, що свого часу програму замовляли на фірмі “ХХ”, тож повинен прийти програміст і внести третю позицію “Перший проректор”. Програміст з’явився аж 2 (!) липня. Знову ми відправили базу даних у Київ. Далі її звіряли, повернули наступного дня, ми роздрукували і підписали її.

Після цієї процедури нам виготовили близько 95-98 відсотків дипломів. Що ж сталося з документами студентів економічного факультету спеціальності “маркетинг”? Коли вони вступали на перший курс, ліцензійний обсяг та кількість осіб, яку ми маємо право навчати, був 50 осіб. Студентів набрали 48, ще два вибули під час навчання. Нині є 46 випускників. Все в порядку, ми дотримались постанови Кабінету Міністрів, ліцензійного Обсягу не перевищили. Однак минулого року вуз проходив акредитацію у Державній акредитаційній комісії при Міносвіти України. Ліцензійний обсяг економічного факультету за спеціальністю “маркетинг” зменшили до 25. Тобто цього року більш ніж 25 студентів ми не набиратимемо. Чотири роки тому набирали 50, нині є 46, і щоб видати диплом, повинна засідати спеціальна комісія при Міносвіти, яку очолює перший заступник міністра. Ця комісія мала засідати 17 липня, адже ми подали всі необхідні документи, надали ліцензію на 50 студентів, надали і теперішню, де їх 25. Комісія мала розглядати питання — цьогорічна ліцензія 25 студентів, а ми випускаємо 46, за попередньою... Власне тому і затримується видача дипломів.

Схожі новини