Передплата 2024 «Добрий господар»

«Щоб не користав хтось третій…»

Інцидент з яйцем затьмарив поминальні заходи до 70¬річчя Волинської трагедії і заклики до порозуміння між польським та українським народами

Учора, 14 липня, у луцькому кафедральному костьолі святих Петра і Павла відбулася поминальна служба за жертвами Волинської трагедії 1943¬1944 років — десятками тисяч поляків і українців, які в роки війни загинули у братовбивчому конфлікті. У панахиді взяли участь президент Польщі Броніслав Коморовський, гуманітарний віце¬прем’єр¬міністр України Костянтин Грищенко, голова Волинської облдержадміністрації Борис Климчук, представники польської та української громадськості. За убієнних синів і дочок України і Польщі у неділю молилися і у православних церквах Волині.

Літак ПОЛЬСЬКОГО ПРЕЗИДЕНТА приземлився у Рівному. Там Броніслава Коморовського зустрічав представник українського уряду. По дорозі до Луцька високопоставлені особи бачили українські і польські державні прапори, білборди з написами двома мовами «1943¬2013. Через порозуміння до майбутнього», а також цитати глав обох держав на «волинську» тему. Причину відсутності на цих заходах Віктора Януковича в його Адміністрації не пояснили. Відомо, що він перебуває у «робочій відпустці» у Криму, 9 липня відзначав власний день народження, 10¬го — старшого сина Олександра. А завтра святкуватиме день народження молодшого сина — Віктора…

Після поминальної служби у костелі Коморовський і Грищенко зробили заяви, в яких кілька разів прозвучав заклик до взаємного примирення і прощення між народами. Лідер Польщі зокрема сказав: «Минуле, навіть найдраматичніше, не повинно розділяти назавжди. Чесно трактоване минуле має служити примиренню і співпраці між нашими народами, нашими двома незалежними державами…». Коморовський зазначив, що під час Волинської трагедії найбільше постраждали поляки, а також українці та представники інших національностей. Він засудив «прояви крайнього націоналізму та шовінізму», згадував про «етнічні чистки». Водночас попросив помолитися за українців, які загинули від рук польських військових формувань.

Насамкінець Броніслав Коморовський зазначив: «Я хочу, щоб ця рана швидше зажила у пам’яті двох братніх народів. Нам не потрібно забувати, що від конфліктів між польським та українським народами завжди вигравав хтось третій, хто завжди погрожував нашій незалежності, нашій свободі».

Український віце¬прем’єр заявив, що історично український і польський народи мають багато спільного у мові, культурі та побуті, проте «раною залишаються в душах двох народів криваві події в їхній історії». Звертаючись до польського президента, Костянтин Грищенко сказав: «У нас немає причин сваритися, нашим державам нічого ділити. У нас єдина мета ¬ спільне європейське майбутнє. Ми повинні примиритися…».

Після того, як учасники поминальної молитви вийшли з костелу, стався інцидент — невідомий 21¬річний юнак розчавив яйце на плечі польського президента, забруднивши піджак. Охорона затримала хулігана. Підозра за «НП» впала на члена партії «Свобода», яка виступала проти приїзду Коморовського до Луцька (хлопець мав на собі наплічник з написом «Свобода»). Однак у волинському осередку партії Тягнибока спростували причетність до цього конфлікту. Згодом надійшла інформація, що «яйцеметальником» виявився житель Запоріжжя. Раніше представники партії Тягнибока зазначали, що візит президента Польщі до Луцька був би доречним, лише якби він вибачився за злочини поляків проти українців Холмщини навесні 1944 року і під час акції «Вісла».