Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чотири дерев’яні церкви Львівщини – у списку ЮНЕСКО

Таке визнання дасть поштовх для розвитку економіки регіону

Чотири сакральні пам’ятки Львівської області внесли до списку спадщини ЮНЕСКО: церкву Святої Трійці у м. Жовкві, церкву Святого Духа у селі Потеличах Жовківського району, собор Пресвятої Богородиці у селі Маткові Турківського району, церкву Святого Юрія у Дрогобичі. Таке рішення прийняли на 37-ій сесії, яка триває у Камбоджі (з 16 по 27 червня), експерти ЮНЕСКО. Про це повідомив “ВЗ” голова Львівської ОДА Віктор Шемчук.

До СПИСКУ ЮНЕСКО загалом внесли 16 нових пам’яток: вісім — з Польщі, ще вісім — з України. У Івано-Франківській області — дві церкви (Святого Духа в Рогатині та храм Різдва Пресвятої Богородиці в Нижньому Вербижу), у Закарпатській — теж дві (церкву Вознесіння в Ясинях і церкву святого Архангела Михаїла в Ужоку). Львівщина ж отримала погодження в ЮНЕСКО аж на чотири сакральні святині.

“Це результат великої роботи наших науковців, археологів, мистецтвознавців і тих, хто займався питанням збереження культурної спадщини, особливо дерев’яних сакральних об’єктів, — зазначив Віктор Шемчук кореспонденту “ВЗ”. — Це наша велика перемога! Це дасть поштовх для розвитку туризму, економіки в регіонах, де розташовані церкви. Це відкриває Україну через Львівську область всьому світу”.

Директор туристичної фірми “Трайдент” Ірина Мала вважає рішення сесії ЮНЕСКО великим позитивом на шляху до туристичного буму у Львівській області. “Будь-яке визнання наших пам’яток приносить неабияку користь, — розповіла Ірина Мала кореспонденту “ВЗ”. — Львів стає знаним для туристів. Щороку їх кількість збільшується. Можливо, спрацьовує “сарафанне радіо” (люди, які приїжджають сюди, діляться позитивними враженнями зі своїми друзями, і ті теж хочуть відвідати Україну). Можливо, тепер будуть тематичні поїздки на Львівщину, туристи захочуть побачити церкви, занесені до списку ЮНЕСКО”.

До списку ЮНЕСКО включили також руїни міста Херсонеса-Таврійського у Криму. Подібний статус уже мають Собор Святої Софії у Києві, Києво-Печерська лавра, історичний центр Львова.

Андрій ЮРАШ, релігієзнавець, доцент Львівського національного університету імені І. Франка

Перевага рішення, яке прийняли у Камбоджі, — визнання того, що Україна, зокрема західний регіон, має непересічні архітектурні пам’ятки, культурні надбання. Якщо хтось думає, що від цього матимемо матеріальні дивіденди, то помиляється. Занесення церков до списку ЮНЕСКО означає не залучення інвестицій. Навпаки — ще більші витрати, аби підтримувати пам’ятки в належному стані. Це набагато складніше, ніж утримання церков досі, це додаткові зобов’язання.

Схожі новини