Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Берлін запитує у Києва: коли Тимошенко можна буде лікувати у Німеччині?

У президента кажуть, переговори ведуться...

«Генеральна європеревірка» — так можна назвати візит до Києва міністра закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле, який відбудеться у п’ятницю, 21 червня. Експерти кажуть, що термінова поїздка берлінського гостя матиме інспекційний характер — посланця канцлера Меркель цікавитиме, як далеко Київ просунувся на шляху до підписання майбутньої Угоди про асоціацію? Найперше Вестервелле дізнаватиметься, що і коли зміниться у долі екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Захід давно стоїть на тому, що вирішення проблеми політичних в’язнів — одна з ключових умов для того, щоб у листопадовому Вільнюсі Україну чекало свято. Щоб переконати європейців у своїх євробажаннях, українська влада повинна терміново зробити енергійні кроки. Якщо не цього, то наступного місяця — але не пізніше серпня.

Глава зовнішньополітичного відомства Німеччини пробуде в Україні лише півдня (потім відлетить до столиці Литви), але проведе цей час продуктивно. Крім президента, на теми євроінтеграції розмовлятиме з прем’єром, міністром закордонних справ, а також з представниками опозиції Арсенієм Яценюком і Віталієм Кличком. Окрему розмову матиме з донькою колишнього глави уряду Євгенією Тимошенко. Від неї хоче дізнатися останні новини про стан здоров’я її матері. Ні для кого не є секретом, що німецька сторона хоче, щоб Юлія Тимо-шенко одужувала у берлінських клініках.

Обнадійливі слова на цю тему у кабінеті Віктора Януковича, під час зустрічі з керівниками фракцій, почув голова політради ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк у середу. Крім поставлених запитань про асоціацію з ЄС, про проведення виборів у проблемних округах, про економічну кризу і долю вітчизняної ГТС, він прямо запитав про негайне надання медичної допомоги Юлії Тимошенко за кордоном, щоб там зробили їй операцію. За словами Яценюка, президент відповів таке:

«Ми у процесі перемовин. Ми передали пакет документів нашим колегам із Заходу. Питання щодо надання Тимошенко допомоги за кордоном розглядається».

Переїзд Тимошенко на лікування за кордон не виключає і представник президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко. Натякає на можливі політичні рішення. «Все можливо! У президента упереджень у питанні Тимошенко немає», — сказав Мірошниченко.

Тим часом з харківського госпіталю, де лікують Тимошенко, надходять повідомлення про погіршення її стану. В останні дні вона не може самостійно піднятися з ліжка, пересувається з допомогою персоналу. Причину цього харківські лікарі встановити не можуть. Захисники екс-прем’єра попросили терміново прилетіти німецьких лікарів. До Харкова вони, знайшовши «вікно» у своєму робочому графіку, повинні були прибути у четвер, о 12 годині, але щось сталося з літаком, яким вони мали вирушити з Берліна. Тож консультації представників лікарні «Шаріте» перенесено.

Схожі новини