Передплата 2024 «Добра кухня»

У Києві ринок нерухомості «просів», в Івано-Франківську та Львові є і попит, і високі ціни

Про тенденції купівлі та оренди квадратних метрів розповів «ВЗ» ріелтор та блогер Олександр Мількович

Наразі попит на нерухомість є у Львові та Івано-Франківську. Фото із мережі
Наразі попит на нерухомість є у Львові та Івано-Франківську. Фото із мережі

З вересня-жовтня у Києві пригальмував ринок нерухомості. Ціни на квартири на вторинному ринку рекордно знизилися. На сайтах оголошень нерухомості, однокімнатну квартиру у центрі столиці можна придбати за…30−40 тисяч доларів. Одне з оголошень шокує: однокімнатна квартира площею 14 метрів квадратних, розташована на п’ятому поверсі п’ятиповерхового будинку біля станції метро «Нивки» за 13,5 тисяч доларів.

У квартирі зроблено косметичний ремонт, є меблі. У районі станції метро «Чернігівська» квартиру площею 20 метрів квадратних продають за 20 тисяч доларів. За 25 тисяч доларів пропонують квартиру на 18 поверсі новобудови з панорамним видом на Дніпро. У квартирі зроблено ремонт, площа помешкання — 24 «квадрати».

За 30 тисяч доларів можна придбати житлові метри квадратні площею 45 метрів квадратних — біля станції метро «Шулявська». Це двокімнатна «Хрущовка» без ремонту та меблів.

Столичний ріелтор Іван Дулина каже у коментарі для «ВЗ», що ціни на нерухомість і надалі будуть знижуватися, якщо буде погана безпекова ситуація.

«Після повномасштабного вторгнення рф ціни на оренду житла в Києві впали майже на 50%, але з вересня потрохи зростають, — каже експерт. — А ось ринок купівлі метрів квадратних стоїть, квартири не купують. Через високу інфляцію ціни на продукти та товари першої необхідності продовжують зростати, тому жити в столиці стає дедалі складніше фінансово. Зараз ніхто не ризикує інвестувати в житло в столиці, бо є прогнози щодо військового нападу на Київ».

Львівський ріелтор та блогер Олександр Мількович сказав для «ВЗ», що ринок нерухомості у Києві «просів», бо попиту немає і найближчих півроку не буде.

У Львові ситуація кардинально інша. Квартири дорожчають, попит на них є.

«За останній місяць у Львові є тенденція до зросту цін на квартири вторинного ринку — на 5%, — наголошує Олександр. — Усі найдешевші квартири уже розкупили давно. На початку війни багато львів‘ян емігрували і продавали свої помешкання дешевше за ринкову вартість. Тепер нових пропозицій щодо дешевих квартир немає… Залишилися дорогі варіанти квартир. Люди очікують».

Сьогодні однокімнатну квартиру на вторинному ринку можна придбати за 50 тисяч доларів (у новобудові, з автономним опаленням).

За квартиру в будинку «Чешка» чи в панельному — 40−42 тисячі доларів.

Двокімнатні квартири на 15 тисяч доларів дорожчі за однокімнатні.

«Однокімнатні квартири користуються більшим попитом, ніж двокімнатні, бо їх купують для інвестицій — для здачі в оренду», — пояснив Мількович.

Однокімнатні квартири на первинному ринку у новобудові - від 55 тисяч доларів (без ремонту). Зараз середня вартість квадратного метра житла у новобуді Львові коштує 1 100−1 200 доларів.

Олександр Мількович каже, що чимало статних переселенців зі сходу, зокрема — Харкова, кинулися купувати житло в Івано-Франківську, бо там квадратний метр у новобуді цінили у 500 доларів. У Львові удвічі дорожче. Згодом ціна у столиці Прикарпаття зросла до 900 доларів за метр квадратний, і чимало охочих придбати житло порахували, що краще купити у Львові, бо вартість, у порівнянні з Івано-Франківськом, майже не відрізняється.

За словами ріелтора, у Львові та Івано-Франківську зараз найкращий попит в Україні на купівлю квартир. Така тенденція, як прогнозує експерт, буде зберігатися доволі довго.

Яка ситуація у Львові з ринком оренди квартир?

Олександр Мількович каже, ціни зросли з серпня-вересня, і зараз квартири не дорожчають. Однокімнатні квартири оцінюють у 350 доларів в місяць, двокімнатні - 450 доларів.

Станом на 8 жовтня, у Львові вільних три тисячі квартир, які чекають на орендаря. Така ситуація свідчить про хороший попит (для порівняння, влітку, коли переселенці повернулися до своїх регіонів, у Львові були вільними 5−6 тисяч квартир).

Зараз квартири орендують переважно студенти, як це притаманно для цього сезону.

Схожі новини