Передплата 2024 «Добра кухня»

Вартість проїзду в маршрутках зросте! На скільки — вирішить виконком

Перевізники наполягають на тарифі у 3 грн.!

І знову у Львові мусолять наболіле тарифне питання. Плату за проїзд у маршрутках таки будуть підвищувати. Таке рішення прийняла робоча група Львівської міської ради, яка впродовж кількох місяців досліджувала тарифне питання. На скільки — ще не знають. Перевізники вперто вимагають 3 гривні, а у ратуші кажуть, що забагато, мовляв, такої ціни немає у жодному західноукраїнському місті. Оптимальний варіант — 2,5 гривні, тобто плюс 50 копійок. Остаточне рішення щодо вартості проїзду в маршрутках має прийняти виконком. Перед тим — процедура громадських слухань. Тарифне питання досліджувала кореспондент “ВЗ”.

Як РОЗПОВІВ “ВЗ” голова Львівського обласного осередку “Всеукраїнської асоціації автомобільних перевізників” Іван Велійка, розрахунки перевізників є економічно обґрунтованими, це підтвердило економічне управління мерії. “Економіка показує, що тариф 2,2-2,3 гривні — занизький, — каже він. — Потрібно не менше 3-х гривень”.

— Робоча група вимагає покращити якість перевезень. Люди нарікають на хамство водіїв, брудні автобуси, зривання графіка руху... Перевізники готові до кардинальних змін, щоб плата за проїзд була виправдана?

— Не можна говорити про кардинальність! Це поступовий процес. Я, як голова Асоціації перевізників, зобов’язую власників маршрутів щодня перевіряти автобуси, які виїжджають на лінію. Не можу обіцяти, що завтра усі автобуси будуть чисті. Але робота в цьому напрямку триває. Щодня їжджу містом і майже не бачу брудних маршруток. Це одиниці. Водії мають бути охайними, інформативні таблиці приведені в порядок. Хамства не має бути. Тих, хто кричить на пасажирів, потрібно звільняти з роботи. Більшість перевізників з розумінням до цього ставиться.

Інша проблема — чимало приміських автобусів хаотично їдуть через центр, не мають на це дозволів. На це ніхто не реагує!

Коментарі для «ВЗ»

Олег ВІЛЮРА,

заступник начальника управління транспорту та зв’язку

Львівської міської ради

У багатьох містах України максимальний тариф — 2,5 гривні, а у Львові хочуть більше. У нас возять пільговиків незалежно від кількості, а в багатьох областях є обмеження. Витрати на пільговиків — теж складова тарифу.

Іван ГРИНДА,

депутат Львівської міської ради

Робоча група відзначала, що рішення про підняття тарифу можливе за умови покращення сервісу. Люди не готові платити за хамство керманичів маршруток, зривання графіка руху. Перевізники нічого не зробили для того, щоб покращити якість перевезень. Найбільше скарг — на АТП №1! Пропонував провести в кожному районі громадські слухання: чи доцільно піднімати плату за проїзд? Їх нічого не цікавить, крім каси ввечері.

Схожі новини